stefsel — Nathalie Meskens: “Af en toe moet ik kunnen... waar kan ik pandora charmes kopen

stefsel

Stef Selfslagh - De Morgen
  < zqllmqap. アームバンドパンドラ/ul>

  Nathalie Meskens: “Af en toe moet ik kunnen verdwijnen.”

  Dit interview verscheen op zaterdag 23 mei in Zeno. (foto’s: Dimitri Van Zeebroeck)

  Ze staat vrolijk op en gaat vrolijk weer slapen, zegt ze. Toch voelt Nathalie Meskens (33) regelmatig de behoefte om aan zichzelf te ontsnappen. “Als ik op het vliegtuig naar Thailand zit, kijk ik uit het raampje en zeg ik: Dààg, Nathalie Meskens. Trek uw plan, ik ben ermee weg.”

  De hardst werkende vrouw in de Vlaamse show business: of het een eretitel is of niet, daar kan op eenvoudig verzoek over gediscussieerd worden. Maar als iémand ’m verdient, dan wel Nathalie Meskens. De multigetalenteerde Antwerpse presenteert het VTM-programma Beste Kijkers , imiteert BV’s in Tegen De Sterren Op , zingt schlagers met Tine Embrechts en Laura Lynn, speelt een biker chick in de film Bowling Balls en runt twee Thaïse restaurants: Yam Thai op het Antwerpse Zuid en het pas geopende Nimman aan de Stadswaag. “Het is van den hond druk”, beweert ze tijdens onze kennismakingsronde en daar lijkt me geen woord van overdreven.

  In haar overwoekerde agenda heeft Meskens niettemin nog een plaatsje gevonden voor een benefietactie ten voordele van de Nepalese vestiging van ontwikkelingsorganisatie Cunina. “Wat in Nepal gebeurt, is vreselijk”, zegt ze. “Ik moét echt iets doen. Het mag in mijn leven niet alleen om mezelf draaien.” En dus geeft ze nu zondag 24 mei om 15u een concert in La Riva in Antwerpen, samen met bevriend volk als Natalia, Slongs Dievanongs en Stan Van Samang. Het doel: de goede zielen van Cunina een smak geld bezorgen waarmee ze in Kathmandu huizen kunnen bouwen voor dakloos geworden kinderen. Mocht u vandaag in een wereldverbeterende mood zijn: op www.benepalfiet.be kan u terecht voor info, tickets en het aangename gevoel dat u met uw geld ook ‘ns iets zinvols doet.

  Nadat ze me over haar Nepal-actie heeft ingelicht, vraagt ze of ik er in dit stuk een paar regels aan wil wijden. Ik antwoord heldhaftig 'consider it done’, ze bedankt me met een innemende glimlach. Wat later zegt ze: “Ik ben heel gul in het uitdelen van liefde. Maar ik krijg ook veel terug: wie lief is voor een ander, ontvangt zelf ook veel affectie.” Ik overweeg prompt om een kussentje onder haar derrière te schuiven, een nek- en schoudermassage uit mijn vingers te toveren en zachtjes Just The Way You Are te neuriën, maar ik besluit wijselijk om ons gesprek verder te zetten. Dat gaat inmiddels over het tropische wereldwonder genaamd Thailand, en de staat van geluk waarin het land van sawadee ka haar keer op keer weet te brengen. “Er zijn meer plekken in de wereld die iets magisch hebben. Maar Thailand is echt verslavend.”

  Bangkok & Co

  Tien jaar geleden ging Nathalie Meskens samen met haar man - acteur Jeroen Van Dyck - voor vier maanden naar Zuid-Oost Azië. Ze besloten hun reisroute niet te laten uitstippelen door een reisbureau, maar door wat hun hart hen ter plaatse influisterde. Al improviserend trokken ze door Laos, Cambodja, Vietnam en Myanmar. Maar het was op Thailand dat ze verliefd werden. De combinatie van palmbomen, orchideeën, mangosalades en tom yam soep miste zijn betoverend effect niet. Sindsdien keren ze elk jaar naar Bangkok & Co terug. De coup de foudre is een duurzame relatie geworden.           

  “Wat ons telkens weer charmeert, is de heerlijke ongeregeldheid van Thailand. Je kan er nog een heel gezin op een brommer zien zitten: de vader aan het stuur, achter hem zijn zoontjes, dan de moeder en helemaal achteraan hun dochter, in amazonezit nota bene. Als je dat hier zou doen, pakt Kind & Gezin je kinderen af en zie je ze nooit meer terug.” (lacht)

  “Een vriendin van me is onlangs door de Antwerpse politie onderschept omdat ze aan het bellen was terwijl ze op de fiets zat. Dan denk ik: is het echt nodig dat we ons daarmee bezig houden? In het Westen staat er altijd wel iemand klaar om met het vingertje te wijzen. We worden bedolven onder regels en wetten. In Thailand is dat niet het geval. Dat geeft me een gevoel van vrijheid waar ik enorm van opleef. Na twee dagen in de straten van Bangkok ben ik altijd in een zalig onbezonnen state of mind.”

  De charmes van Buddha

  Nogal wat Westerse toeristen worden in Thaïland gelegenheids-aanhangers van het boeddhisme. Buddha lijkt er aanstekelijker dan de malariamug. “Ik ken weinig van het boeddhistische geloof”, zegt Meskens. “Maar ik begrijp er wel de charmes van. Als je een boedhistische tempel binnenstapt, word je overspoeld door kleuren en zie je overal lachende buddhabeelden. Als je een katholieke kerk binnenstapt, zie je een man die lijdend aan het kruis hangt terwijl er bloed uit zijn handpalmen sijpelt. Ik kan me inbeelden dat de uitbundige sfeer van het boedhisme een bekoorlijk alternatief kan zijn voor de schuld en boete-retoriek van het katholicisme. Het boedhisme is toch wat meer ontspannen.”

  Ik vraag of ze na tien jaar Thailand nog altijd een toeriste is of ondertussen het gevoel heeft dat ze er al een beetje bijhoort. “Ik heb het niet zo begrepen op buitenlanders die doen alsof ze one of the Thai zijn. Dat zijn ze niet en dat zullen ze ook nooit worden. De Thai zullen mij altijd als een farang (buitenlander, nvdr) beschouwen. Ondanks de globalisering, blijven de verschillen tussen het westen en het oosten erg groot. Het is moeilijk om met Thai echte vriendschappen te sluiten. Jeroen en ik hebben dat vrij snel aanvaard.”

  “Thailand zal ook voor ons altijd een mysterie blijven. En dat is helemaal niet erg. De waas van geheimzinnigheid die het land omgeeft, maakt het net aantrekkelijk. Daarom willen we ook geen Thais leren. Zolang we de taal niet kennen, kunnen we onszelf wijsmaken dat de Thai waanzinnig interessante dingen tegen elkaar zeggen. Maar de dag dat we Thais begrijpen, gaan we plots al die onnozele banaliteiten verstaan die ze met elkaar delen. Die teleurstelling willen we onszelf niet aandoen.” (lacht)  

  Toch zou ze het niet erg vinden, mochten op z'n minst de Bangkokse tuktuk-chauffeurs haar als one of the Thai behandelen. “Ik wil soms tegen die mannen zeggen: 'Gasten, ik heb nu al vijftig keer de weg van Lumpini-park naar Sukhumvit afgelegd. Ik wéét dat het tarief 60 baht is, doe het me niet aan om daar wéér over te moeten onderhandelen, ok?’ Maar zij kunnen natuurlijk ook niet weten dat ik al tien jaar naar hun land kom. Dus ik snap wel dat ze proberen om wat extra poen te pakken.”

  Bye bye Meskens

  Ik leg haar een mooie zin voor van de Amerikaanse schrijfster AM Homes. To travel is to be outside of our home, outside of ourselves, up against a world much bigger than we are. Of ze in Thailand wat afstand kan nemen van zichzelf, vraag ik. “Absoluut”, zegt ze. “Als ik naar Thailand ga, laat ik mezelf thuis. Ik moet in België al zo vaak over mezelf nadenken. Het is verfrissend om 'ns in een totaal andere wereld ondergedompeld te worden. Laat me in Chiang Mai maar in het geheel opgaan. Gewoon ergens zwijgend op een bankje zitten en wat rondkijken: meer moet dat niet zijn.”

  In New York heerst Louboutin, in Thailand de teenslets, zei ze ooit. Ze moet er niet aan uiterlijke verwachtingspatronen voldoen en dat werkt bevrijdend. “Als we reizen, dragen Jeroen en ik bijna altijd dezelfde kleren. In Thailand zijn andere dingen belangrijk. In welke waterval we gaan zwemmen, bijvoorbeeld. Of in welke strandbar we een coconut shake gaan drinken.”

  “In België geef ik me altijd voor de volle honderd procent. Maar dat lukt me alleen maar als ik af en toe een tijdje mag verdwijnen. Hier kom ik er niet toe om terug te blikken. In Thailand lukt me dat wel. Daar kan ik de gebeurtenissen van de voorbije maanden rustig laten indalen. Zo hou ik mijn emotionele huishouding op orde en maak ik in mijn hoofd plaats voor nieuwe plannen.”

  De onvermijdelijke reisblues

  Wie al 'ns een verre reis heeft gemaakt, zal het beamen: je kan het gevoel van onthechting waarmee je naar huis komt maar vasthouden tot in Zaventem. Het is alsof de zorgen die je in het buitenland van je had afgeschud ongemerkt op het vliegtuig naar België zijn geraakt en je in de aankomsthal van de luchthaven grijnzend staan op te wachten. Nathalie Meskens kan erover meepraten. “Je stapt in Bangkok kakbruin op het vliegtuig en als je elf uur later naar de bagageband in Zaventem slentert, kijk je naar je armen en denk je: tiens, die bruine kleur is blijkbaar aan de vliegtuigzetels blijven plakken. Zo is het ook op mentaal gebied. Ik weet niet waaraan het ligt, maar dat geweldige 'ik kan er weer helemaal tegen’-gevoel glipt telkens weer door mijn vingers.”

  Ze is dan ook bijzonder vatbaar voor de reisblues: de neerslachtigheid die je kan overvallen wanneer je lang gereisd hebt en de onvermijdelijke terugkeer zich aankondigt. “Ik ben niet melancholisch van aard, maar tegen die reisblues kan ik me nauwelijks verzetten. Aan het einde van onze grote Azië-reis gingen Jeroen en ik nog een laatste keer tom yam kung eten, een pikante scampisoep. Ik ben toen keihard beginnen huilen: "Die soe-hoep is zo-ho lekker en ik ga dit allemaal zo-ho hard mi-hissen!” Jeroen heeft mij toen genadeloos uitgelachen. Hij heeft zelfs foto’s van mij gemaakt terwijl ik aan het wenen was. Als ik er nu naar kijk, krijg ik opnieuw een krop in de keel.“ (lacht)

  Had ik haar vier jaar geleden geïnterviewd, zegt ze, dan had ze me verzekerd dat ze met Jeroen ooit in Thailand ging wonen. Vandaag is hun emigratiedrang getemperd. Al was het maar omdat ze de voorbije jaren stelselmatig stukjes Thailand naar België hebben gehaald. "In onze restaurants wanen we ons vaak in Thailand. We eten er onze favoriete Thaise gerechten, snuiven er de geuren van het oosten op en horen er het heerlijke verbale gekletter van onze Thaise werknemers. Tegelijkertijd halen we steeds meer voldoening uit onze andere projecten: ik heb het gevoel dat Jeroen en ik in onze carrières alsmaar betere keuzes maken. Ons leven combineert het beste van Thailand met het beste van België en dat bevalt me wel.”

  Geëngageerd theater

  Nathalie Meskens volgde een opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Toen ze afstudeerde, richtte ze met vijf vriendinnen een theatercollectief op: Norfolk. De wereld lag voor het grijpen en moest en zou veranderd worden. “We wilden au serieux genomen worden als actrices en hadden heel wat te vertellen over de maatschappij. In Antwerpen hebben we ooit een stuk gemaakt over de voedselindustrie. Ik vond het in die tijd schandalig dat je in de Delhaize het hele jaar door mango’s kon kopen: die mango’s hadden in meer vliegtuigen gezeten dan de gemiddelde minister van Buitenlandse Zaken. Ik wilde over die ecologische verspilling een maatschappelijk geëngageerd theaterstuk maken, en dat deden we dan ook. Alleen vergaten we en cours de route om het thema van de voedselprobelmatiek in ons stuk voldoende duidelijk aan de oppervlakte te laten komen. Onze vrienden waren dan ook formeel: ze snapten er geen hol van.” (lacht)

  “Gaandeweg kwamen we erachter dat je maatschappijkritiek beter overlaat aan mensen die er verstand van hebben. Na een tijdje heeft het Norfolk-collectief zich op spontane wijze ontbonden. Al duurde het toch nog even voor ik mijn diepzinnige artistieke ambities durfde los te laten. Zelfs ten tijde van Kaat & Co , mijn eerste televisiereeks, zei ik in interviews: mannekes, ik kom nu wel op tv, maar voor alle duidelijkheid: ik ben een theateractrice, hè.” (lacht)

   De NV Meskens

  Vandaag noemt ze zichzelf een entertainer in plaats van een kunstenares. Ik vraag haar of ze zich beledigd zou voelen als ik haar ook een goede zakenvrouw zou noemen. Ze reageert verrast. “Tuurlijk niet, dat is een compliment. Waarom zou ik me beledigd voelen?” Ik antwoord dat creatieve geesten wel 'ns vinden dat hun artistieke integriteit in het gedrang komt wanneer in hun bijzijn woorden als 'geld’ of 'organisatie’ worden uitgesproken. Ze lacht en zegt: “Het is toch niet fout om de dingen die je doet een beetje deftig te regelen? Al is het zeker niet zo dat ik een uitgekiend businessplan heb. Sommige mensen denken dat ik heel doordacht een Meskens-imperium aan het uitbouwen ben. Maar dat is niet zo. Hooguit ben ik me ervan bewust dat ik dankzij mijn werk voor VTM een buffer heb voor wanneer het met onze restaurants zou mislopen. Maar daar stopt het al qua masterplan. Ik ben absoluut geen berekend iemand. Ik leef net heel impulsief.”

  We richten voor de grap de NV Meskens op en gaan op zoek naar het mission statement van haar bedrijf. Ik speel de rol van consultant en vraag haar wat de link is tussen al haar professionele activiteiten. “Moet dat een andere link zijn dan: 'ik vind het gewoon allemaal keitof’?” (lacht) Ik leg haar uit dat haar mission statement moet beschrijven wat ze de mensen te bieden heeft. Als bazin van Nimman, als actrice in Tegen De Sterren Op , als zangeres bij The Lynn Sisters, als jurylid in De Slimste Mens Ter Wereld . Ze denkt na en zegt: “In alles wat ik doe, vertel ik een verhaal. Een restaurant uitbaten kan je heel goed vergelijken met een theatervoorstelling spelen. Op een bepaald uur gaat de zaal open en komt het publiek binnen. Iedereen zoekt zijn plaats, gaat zitten en wil vervolgens iets meemaken. Of het nu in een restaurant is of in een theater: de mensen willen iets beleven, ontroerd geraken, even wegdromen. En daar help ik hen bij. Mensen tijdelijk van hun zorgen verlossen: laat dat maar mijn missie zijn op deze planeet.”

  Nu we toch in marketingtermen aan het praten zijn, vraag ik of iemand haar al ooit een mediamerk genoemd heeft. En of ze zich laat adviseren door mensen die pretenderen te weten hoe ze van zichzelf een power brand kan maken. “Nee, en dat zou ook niet kloppen met wie ik ben”, zegt ze. “Ik zie mezelf helemaal niet als het 'het product’ Nathalie Meskens. Alsof ik iets ben dat je per 100 gram kan kopen. Mijn management is ook niet op die manier met mij bezig. Ze beheren mijn agenda en waken over mijn contracten, maar daar houdt het op.”

  Café De Duifkens

  Als ze niet aan het werk is, gaat ze regelmatig met haar hond wandelen in de bossen rond ’s Gravenwezel. Ze geniet op die momenten van de afwezigheid van pratende mensen, zegt ze. “Ik ga niet met mijn hond wandelen omdat mijn hond het nodig heeft, maar omdat ik eraan toe ben. Mijn hond laat mij uit, in feite.” (lacht) Aan andere vormen van introspectie heeft ze weinig behoefte. Nathalie Meskens is duidelijk niet het soort actrice dat in hypersensitieve toestand naar café De Duifkens trekt om in het gezelschap van collega’s aan nachtelijke zelfanalyse te doen. “Ik vind het leven niet zo heel moeilijk”, zegt ze. "Ik ben elke dag goed gezind en pieker haast nooit. Als ik ergens mee zit, probeer ik dat altijd onmiddellijk op te lossen.“

  Ook haar puberteit was alles goed en wel beschouwd een feest. "Ik heb veel vrienden gehad en weinig trauma’s opgelopen. Mijn ouders gaven me de vrijheid om het leven zelf te ontdekken. Toen ik de eerste keer naar Café d'Anvers ging, was ik twaalf. Op mijn zestiende had ik het al gehad met die discotheken. (lacht) Roken: idem. Ik ben er op mijn tweeëntwintigste mee gestopt, omdat ik het toen al beu was. Ik mocht alles uitproberen, mijn ouders rekenden erop dat ik mijn gezond verstand gebruikte. En dat was zalig. Jezelf kunnen ontwikkelen zonder dat je om de vijf minuten verantwoording moet afleggen: ik wens het iedereen toe.”

  Van mensen die vrolijk in het leven staan, wordt wel 'ns gezegd dat ze weinig diepgang hebben. Een uitspraak die vermoedelijk door jaloezie gevoed wordt, maar ik informeer toch maar even of het een denkbeeld is waar ze ooit onder geleden heeft. “Nee hoor. En onder ons gezegd en gezwegen: ik héb af en toe ook wel iets oppervlakkigs. Maar ik ga liever luchtig door het leven dan getormenteerd.”

  De dag voor ons gesprek had ik Tine Embrechts gebeld. Of ze zo vriendelijk wou zijn om Nathalie Meskens karakterieel voor me te duiden. “Er zit geen greintje zwaarmoedigheid in Nathalie”, had ze gezegd. Wanneer de Nathalie in kwestie op het einde van ons gesprek haar slotbedenking formuleert, weet ik meteen ook waarom: “Ik heb al heel lang een heel leuk leven. En dat hoop ik vooral zo te houden.”

  May 25th, 2015
  • Open in app
  • Facebook
  • Tweet
  • Reddit
  • Mail
  • Embed
  • Permalink

  More you might like

  De Tien Waarheden van Michael Van Peel.

  In De Tien Waarheden stel ik een interessante sterveling de vraag: “Wat zijn de tien dingen die je in de loop van je leven hebt geleerd en die je als waarheden durft te verkondigen?” Het resultaat: bruikbare levenswijsheden, niet zelden verpakt in snedige oneliners. (Foto’s: Karel Duerinckx)

  Volgende week stelt stand-up comedian Michael Van Peel (39) zijn negende eindejaarsconference voor. In Van Peel overleeft 2017 overgiet hij de actualiteit naar goede gewoonte met onzin. En dat is net iets minder vrijblijvend dan het lijkt. ‘Nonsens uitkramen, kan bijzonder verhelderend zijn.’

  Little known fact: in Nederland kan je voor cabaretier studeren . “De vierjarige opleiding Bachelor of Cabaret”, zo staat te lezen op de website van de Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch, “leert je een cabaretvoorstelling te maken en je vaardigheden als cabaretier te vermarkten.”

  “Het bestaan van die opleiding”, zegt Michael Van Peel, “impliceert dat afgestudeerde maar werkloze cabaretiers zichzelf toch 'cabaretier’ mogen noemen. Ook al hebben ze nooit opgetreden. In België kan dat niet. Bij ons zijn werkloze comedians gewoon werklozen.” (lacht)

  Michael Van Peel interviewen, is jezelf trakteren op een privé-conference: de toelichtingen bij zijn tien waarheden monden gaandeweg uit in een entertainend exposé. Een vaststelling die doet vermoeden dat Van Peel Overleeft 2017 , de comedyshow waarmee hij het lopende jaar straks naar de uitgang begeleidt, van uitstekend fabricaat is.

  Over 2017 weet hij alvast het volgende te melden: “Ik heb het gevoel dat dit het jaar is van de de apathie. De afstomping als zelfverdedigingsmechanisme. Er zijn nog wel terreuraanslagen, maar we veranderen niet langer onze profielfoto om onze solidariteit met de slachtoffers uit te drukken. We halen onze schouders op, doen de glazen nog eens vol en zetten de muziek wat luider om het gekerm van buiten te overstemmen. Want: 'Wat moet je anders’?”

  Of dat erg is, daar kan over gediscussieerd worden, vindt hij. Want wat we ook doen: het leven blijft halsstarrig weigeren om betekenis te hebben. "In de Netflixserie Rick & Morty - prachtige reeks, trouwens - zegt Morty tegen zijn zus, die een existentiële crisis doormaakt: 'Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody is going to die, come watch tv.’ (lacht) Dat vat het voor mij prima samen. Maak er het beste van, probeer iets te betekenen voor een ander, maar neem het allemaal niet te ernstig.”

  Waarna we een assortiment aperitiefhapjes, een paar Belle Epoque-kreeften en een emmertje champagne laten aanrukken en we ons al toastend buigen over de laatste verzameling waarheden van 2017. Schol!

  1. Er Is Altijd Ergens Nog Een Grotere Zot.

  “Ik ben een tijd geleden op mijn Vespa van Antwerpen naar Dakar gereden. (Een reis die leidde tot de voorstelling 'Van Peel Tot Evenaar’; red.) Onderweg dacht ik soms: misschien is dees toch een beetje te zot. Tot ik op een overzetboot Pjotr tegenkwam: een Pool die al jaren de wereld rondtrekt met niks anders dan een atlas. Pjotr wijst in zijn atlas een stad aan en vervolgens brengt iemand hem daar naartoe. Zo heeft hij al zes keer de wereld rondgereisd.”

  “Het bewijst dat er altijd nog een grotere zot is dan jezelf. En dat is een geruststellende observatie. Je denkt dat je uitzonderlijk bent? Think again. We zijn met zeven miljard, weet je wel.”

  Er is altijd nog een grotere zot: is dat ook een variant op de uitspraak: het kan altijd nog erger? As in : eerst was er George W. Bush en nu is er Donald J. Trump? “Zeer zeker. No matter how bad things are, they can always get worse. We kunnen er vandaag maar beter het beste van maken, want morgen kan het nog erger zijn. Tot we dood gaan. En zelfs dán kan het nog erger worden. Stel je voor dat er wél een leven is na de dood.” (lacht)

  2. Geluk Is Als Een Lego-Blokje: Pas Als Je Stopt Met Het Te Zoeken, Trap Je Er Los In.

  “Ik ben tijdens mijn reis naar Dakar zielsgelukkig geweest. Zeker acht seconden lang. En ik weet nog precies waar: in Sète, Zuid-Frankrijk, op een weg tussen een meer en de Middellandse Zee. Ik reed op mijn Vespa, de zon was aan het ondergaan, mijn mp3-speler speelde Walk On Water van Marc Cohn en ineens voelde ik mij door en door gelukkig. Kiekenvlees over heel mijn lijf. Zonder reden, zonder aanleiding.”

  “Ik heb lang gedacht dat die opstoot van geluk veroorzaakt werd door de omstandigheden: het mooie weer, de zee, de zonsondergang, … Maar een paar jaar later heb ik ingezien dat het daar niks mee te maken had. Ik was terug thuis, mijn leven draaide vierkant, ik was diep ongelukkig, dus ik dacht: ik kruip op mijn Vespa en rijd terug naar mijn paradijs. Na vijf dagen bollen, kwam ik in Sète aan. En wat bleek? Het was er vergeven van de Hollanders, het stonk er naar kebab, er lag hondenkak, de Macarena knalde overal uit de boxen, kortom: mijn Elysium was a living hell geworden.”

  “Ik heb toen geleerd dat het paradijs geen plaats is waar je naartoe kan gaan, maar een momentopname. Een ogenblik waarop alles een paar seconden lang helemaal klopt. En zo'n moment is altijd onverwacht: je ervaart het nooit wanneer je ernaar op zoek bent.”

  Al nemen de kansen op kortstondige bliss wellicht toe wanneer je op reis bent, zeg ik. “Dat wel, ja. Op reis vertraag je. De ptaktische beslommeringen van het leven vallen weg, het wordt makkelijker om in het hier en nu te staan. 'De kunst van te leven is thuis te zijn alsof je op reis bent’, schreef Godfried Bomans ooit. Dat vind ik nog altijd de mooiste oneliner over het dagelijkse leven die ik ooit gelezen heb.”

  3. Volwassen worden, betekent niet: antwoorden vinden. Het betekent veel vaker: stoppen met vragen stellen.

  “Opgroeien is: begrijpen dat niemand weet waar we mee bezig zijn. Niet je ouders, niet je leraars, niet je proffen, niet de politici waarop je stemt. We creëren wel de illusie dat we het bestaan doorgronden, maar op onze existentiële vragen krijgen we nooit een bevredigend antwoord.”

  “Sommige mensen leiden daaruit af dat ze maar beter kunnen stoppen met vragen stellen. En tot op zekere hoogte werkt dat ook. Een samenleving waarin voortdurend alles in vraag gesteld wordt, functioneert niet. Als ik zo meteen een koffie bestel en de garçon zegt: 'Waarom zou ik voor u ne koffie gaan halen, gast?’, zouden we hier niet lang blijven zitten. (lacht) Maar toch vind ik dat we ons af en toe wél vragen moeten stellen. Anders trappelen we ter plaatse. Mochten we in het verleden nooit iets in twijfel getrokken hebben, leefden we nog altijd in de oudheid.”

  Stoppen met jezelf vragen te stellen kan ook een keuze zijn, zeg ik. En misschien niet eens zo'n slechte. Je moet de zinloosheid van het leven aanvaarden om geluk te kunnen ervaren. “Stoppen met vragen te stellen, hoeft inderdaad niet te betekenen dat je de handdoek in de ring gooit. Het kan ook betekenen dat je ergens voor gáát. Je kan je blijven afvragen waarom je vriendin weer een nieuw paar schoenen nodig heeft of je kan dat niét doen en gewoon voor de liefde gaan. De dingen in vraag stellen, is niet noodzakelijk beter dan ze niét in vraag stellen. Maar het kan toch verhelderend zijn om het af en toe eens te doen. Al was het maar om te bevestigen dat je maar beter nergens over nadenkt.” (lacht)

  “Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat we met grote, vragende ogen door het leven moeten gaan. Je kan wel roepen: 'Maak het kind in je wakker! Kijk met verwondering naar die boom!’ Maar er is ook iemand nodig die de bladeren rond die boom opkuist, anders glijden we er straks over uit. Soms moet je het leven filosofisch benaderen, soms praktisch.”

  “Of ik ooit zélf kinderen ga maken? Ik vermoed van niet. De drang om mij voort te planten, is mij vreemd. Ik denk dus dat ik kinderloos ga blijven. Al noem ik het: kinder vrij . Ik kan morgen op mijn Vespa springen en twee maanden de wereld rondreizen als ik daar zin in heb.”

  “Maar ik merk dat 'het niet hebben van kinderen’ bijzonder gevoelig ligt. Je moet het altijd verklaren. Het mag eigenlijk niet. Alsof mensen met kinderen denken: 'Wij in de shit, iedereen in de shit. Gij gaat niet acht uur slapen als ik dat ook niet kan.’” (lacht)

  4. De Ochtendstond Stinkt Uit De Mond.

  “Ik hou van de romantiek van de nacht. Alles is dan rustiger en zachter. De wereld stopt, niks moet nog, je krijgt meer tijd om na te denken. De nacht bedwelmt, op een aangename manier.”

  “Zelfs als kind waren de ochtenden voor mij de hel. Op school zei de juf tijdens het eerste uur vaak: 'Mannekes, we zijn nog allemaal goed fris, we gaan er eens invliegen, hè!’ Ik dacht dan altijd: 'Goed fris?! Kom binnen een uur of vier nog eens terug. Dán zal ik fris zijn.’”

  “Ochtenden worden zwaar overschat. Er begint geen enkel heldenverhaal met de woorden: 'Ik was om half acht ’s morgens eens bloednuchter en toen …’ En toch is de wereld gemaakt voor ochtendmensen. Eén van mijn buren haalt elke vrijdag om negen uur ’s morgens de bladblazer boven. Wel, ik heb maatschappelijk niét het recht om mij daarover op te winden. Maar als ík om drie uur ’s nachts begin te bladblazen - wanneer ík wakker ben dus - moet ik een week later voor de fucking rechter verschijnen.”

  “Ik mag ook niet tot twee uur ’s middags in mijn bed blijven liggen. Zelfs niet als ik tot zes uur ’s morgens heb gewerkt. Want ons calvinistische arbeidsethos dicteert: ’’s Avonds een grote man, ’s morgens een grote man’. Ik draai het altijd om: ’’s Morgens een grote man, ’s avonds een grote man. Niet zagen, drinken.’” (lacht)

  5. Wie Iets Wil Doen, Vindt een Middel. Wie Niks Wil Doen Een Excuus. (Arabisch spreekwoord)

  “Ik ben praeses geweest van de Wikings, de studentenvereniging van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen in Antwerpen. Eén van mijn verkiezingsbeloften was: Ontbijt Voor Heel De Faculteit . Ik had samen met mijn maten duizend koffiekoeken in de Aldi besteld en zou die de volgende ochtend gratis gaan uitdelen op de faculteit. Alleen was er iets misgegaan met de bestelling: de Aldi hád ’s morgens helemaal geen koffiekoeken voor ons. Mijn vrienden konden toen twee dingen doen. Ofwel zeiden ze: 'Sorry, de koffiekoeken waren op, computer says no, niks aan te doen.’ Ofwel reden ze met gierende banden naar alle bakkers in Antwerpen en omstreken tot ze duizend koffiekoeken verzameld hadden. Ze zijn voor de tweede optie gegaan en dat vond ik fantastisch. Wie iets wil doen, vindt een middel. Wie niks wil doen een excuus.”

  Hij noemt optimisme een morele plicht en weigert te geloven in de slechtheid van de mens. “Er zijn veel meer goeie mensen dan slechte. Anders liepen we hier al lang niet meer rond. Wij zijn groepswezens, wij willen met elkaar overeenkomen. En toch is pessimisme voor veel mensen aantrekkelijker dan optimisme. Ik begrijp dat ook: wie uitgaat van de slechtheid van de mens, kan niet teleurgesteld worden. En zekerheid is altijd verleidelijker dan twijfel. Maar dat neemt niet weg dat pessimisme pure gemakzucht is. Zelfs mensen die ervan overtuigd zijn dat de mens slecht is, willen liever het omgekeerde. Laten we dus allemaal doen alsof we goed zijn. Dan wordt het voor iedereen plezanter.”

  6. Onzin Is Zinvol.

  “Het belang van goed gemikte onzin - sheer calculated silliness, zoals Alan Benett het in The History Boys noemt - kan niet genoeg benadrukt worden. Onzin heeft iets ontregelends. Zet een mimespeler naast een fulminerende Adolf Hilter en Hitler verliest onmiddellijk alle aandacht en autoriteit. Zet een clown met naast de koning en de koningin en je beseft meteen: die twee zijn net als wij pratende apen op een draaiend rotsblok.”

  “Je moet dat soort onzin een beetje doseren - je mag niet alles wegrelativeren - maar nu en dan moet je er voluit voor kiezen. De anarchistische functie van onzin is levensbelangrijk.”

  “John Cleese heeft op de begrafenis van Graham Chapman (zijn collega bij Monty Python, red.) een speech gehouden die aantoont hoe mooi onzin kan zijn. In het begin van zijn betoog was hij heel droevig en ernstig. Maar op een gegeven moment veranderde hij van toon: 'Some say he went to soon. But I say… good riddance to him, the freeloading bastard, I hope he fries. And I say this, because he would never forgive me if I didn’t. If I threw away this glorious opportunity to shock you all on his behalf.’ De ontlading in die kerk was feno-me-naal. Met een paar zinnen bracht Cleese iedereen dichter bij elkaar. Er vloeiden tranen, maar het was niet langer duidelijk of het nu van het lachen of van het huilen was. Een ongelooflijk ontroerend moment.”

  7. Politiek Zou Slechts Een Heel Klein En Discreet Deel Van Het Leven Mogen Zijn, Niet Het Groteske Publieke Spektakel Dat Het Vandaag Is. (Henry David Thoreau, Amerikaans filosoof)

  “De bedenker van deze quote, Henry David Thoreau, heeft geleefd van 1817 tot 1862. Zelfs toen was de politiek dus al 'een grotesk spektakel’. Ik vraag me af wat hij zou zeggen, mocht hij vandaag leven.”

  “Politiek hoort een middel te zijn, maar is een doel geworden. In onze journaals gaat het voortdurend over politici. Dat zou eigenlijk niet mogen: politici moeten op de achtergrond blijven en ervoor zorgen dat wij ons maximaal kunnen ontplooien. Maar dat doen ze niet, ze zuigen alle aandacht naar zich toe. Omdat ze bezig zijn met hun herverkiezing in plaats van met te doen waarvoor ze verkozen zijn.”

  In een vorig interview omschreef hij zich als 'politiek dakloos, maar niet neutraal’. Omdat neutraal een synoniem is voor laf? “Omdat neutraal zijn, betekent dat je geen mening hebt. En soms is dat laf, ja. Vroeger vond ik het geweldig dat Zwitserland tijdens de tweede wereldoorlog oorlog niet heeft meegevochten. Nu denk ik: neutraal zijn in tijden van holocaust, dat kan je niet maken.”

  Hij is de zoon van CD&V-mandataris Dirk Van Peel, de broer van N-VA-politica Valerie Van Peel en een verre neef van ex-CD&V-voorzitter Marc Van Peel. Over de Van Peel-clan zei zus Valerie ooit in De Standaard : 'We hebben een N-VA’ster en een komiek, vader als de oppertjeef, moeder die voor iedereen supportert, een oudste broer die twee keer naar Terzake kijkt om zich dubbel te kunnen ergeren, en aangetrouwd ook een fanatieke groene, een Hollander, een jood en een Humo -journalist.’ Ik vraag of ik met Kerstmis mee mag aanschuiven aan de familietafel om er nadien in de krant verslag over uit te brengen. “Vraag aan Rudi Vranckx of je zijn helm en kogelvrije vest mag lenen dan. (lacht) Maar serieus, de commotie aan onze kersttafel zou je weleens kunnen tegenvallen. Er wordt ook bij ons minder over politiek gediscussieerd dan vroeger. Dat komt omdat het debat zo gepolariseerd is. Discussies lopen sneller uit de hand en dus vermijden we ze een beetje. Wat natuurlijk jammer is, want de enige manier om tot goeie ideeën te komen, is ideeën uitwisselen.”

  8. Het Leven Is Voor 10% Wat Je Ervan Maakt en Voor 90% Hoe Je Het Allemaal Opneemt. (Irving Berlin, Amerikaans componist)

  “Het klinkt misschien raar, maar de werkelijkheid is niet zo relevant. Dé realiteit kennen we toch niet. Sommige dieren hebben zintuigen die veel beter zijn dan de onze. Zij ervaren een heel andere realiteit dan wij.”

  “De realiteit is wat je er zelf van maakt. Een gevangene die zegt: 'Het is mijn keuze om in deze cel te zitten’, zal een aangenamer leven hebben dan een gevangene die zegt: 'Ze hebben mij hier opgesloten.’”

  “Je hebt altijd keuzes. Als je op de Titanic zit en je vaart op een ijsberg af, kan je huilend en bibberend je lot afwachten, of je kan het orkest opdragen om verder te spelen en je laatste fles ontkurken. De realiteit is een keuze. Te weinig mensen beseffen dat.”

  9. An Eye For An Eye Leaves The Whole World Blind. (Ghandi)

  “Ghandi had ballen aan zijn lijf. Hij ging tegen de revanchistische sentimenten in en overtuigde zijn mensen ervan om niét terug te slagen. Je moet het maar doen. In Israël en Palestina zijn ze zover nog niet. Daar zeggen ze nog altijd: 'Wij schieten een raket af omdat zij ook een raket hebben afgeschoten’. Maar two wrongs don’t make a right .”

  “'An eye for an eye leaves the whole world blind’ is geen uiting van een verheven ideologie. Het was een strategie om het geweld te doen stoppen. Ons rechtvaardigheids-gevoel zal altijd zeggen: oog om oog, tand om tand. Maar als je dat principe consequent volhoudt, houdt de agressie nooit op. De terroristen vallen ons aan omdat wij hen aanvallen omdat zij ons aanvallen omdat wij hen aanvallen. Violence creates violence.”

  “Het wordt hoog tijd dat we in een aantal debatten onze emoties wegfilteren. Zodra je onderzoekt hoe het komt dat sommige mensen zichzelf opblazen, ben je hun gedrag zogezegd aan het goedpraten. Dan krijg je te horen: 'Is het onze schuld dat die gasten naar Syrië vertrekken ofwa ?’ Maar als we nooit gaan onderzoeken wat er aan de basis ligt van terreur, gaan we ook nooit nieuwe aanslagen voorkomen.

  "Misschien vinden we het belangrijker om wraak te nemen dan om inzicht te verwerven. In dat geval moeten we vooral vergeldingsacties blijven uitvoeren. Maar laten we dan gewoon zeggen dat we wraak willen in plaats van te doen alsof we met bombardementen het probleem oplossen.”

  10. Er Zijn Weinig Dingen Zo Permanent Als Een Tijdelijke Maatregel.

  “In Antwerpen patrouilleren al drie jaar 'tijdelijk’ militairen. En de 'tijdelijke’ noodbrug op de Rooseveltplaats heeft hier dertig jaar de binnenstad ontsierd. Het probleem met tijdelijke maatregelen is: ze worden zelden of nooit teruggedraaid. Ze 'tijdelijk’ noemen, is gewoon een truc om ze erdoor te krijgen.”

  “Als je het woord 'tijdelijk’ hoort, moet je het in je hoofd vervangen door 'voor onbepaalde duur’. Dan wordt het een heel ander verhaal. Als iemand je vraagt: 'Wij zijn hier aan het bouwen, mogen wij tijdelijk een wc-hokje in uw voortuin zetten?’, dan antwoord je: 'Vooruit dan.’ Maar als iemand je vraagt: 'Wij zijn hier aan het bouwen, mogen wij voor onbepaalde duur een wc-hokje in uw voortuin zetten?’, zeg je: 'Van mijn erf, begot.’”

  “Onder het mom van tijdelijke terreurbestrijding hebben we al veel van onze privacy opgegeven. 'Wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen’, zeggen sommige mensen dan. Maar eigenlijk zouden ze moeten zeggen: 'Wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen, op voorwaarde dat onze machthebbers oncorrumpeerbaar en onze rechtssystemen onfeilbaar zijn, zowel nu als in de komende vijftig jaar.’ Alleen zijn dat nogal veel randvoorwaarden bij elkaar, niet?”

  • Open in app
  • Facebook
  • Tweet
  • Reddit
  • Mail
  • Embed
  • Permalink

  DM Zapt. Opinionitis.

  Een stukje voor DM Zapt, de dagelijkse tv-rubriek van De Morgen. Deze keer over het talkshowfenomeen genaamd ‘de centrale gast’.

  In talkshows zijn er praatgasten en centrale gasten. Het verschil? De centrale gasten moeten beduidend meer praten dan de praatgasten. Ze mogen zich niet beperken tot wat gekeuvel over hun nieuwe boek, kind of beeldhouwwerk. Ze moeten ook een mening hebben over het eten van apenhersenen en het recycleren van oude Motobecane-fietsen.

  In programma’s zoals De Afspraak en Van Gils & Gasten zijn álle gasten centrale gasten. Daar is het heel gewoon dat econoom Geert Noels zich uitspreekt over de acteercapaciteiten van Axel Daeseleire, advocaat Jef Vermassen het regietalent van Nathalie Basteyns bejubelt en gitarist Jan Van Eyken zich inlaat met de al dan niet grensoverschrijdende persoonlijkheid van Bart De Pauw.

  ‘Ik heb een mening, dus ik besta’, denkt de centrale gast. Nochtans zijn er nog heel wat andere manieren om te bestaan. De grond in je moestuintje omspitten en alle grasresten en onkruid verwijderen, bijvoorbeeld. Door het raam staren en tellen hoeveel matzwarte auto’s er voorbijrijden. Op Engelstalige reclameposters in boze letters 'Nederlands, aub!’ schilderen. De mogelijkheden om te bestaan, zijn eindeloos. En toch heeft de centrale gast een uitgesproken voorkeur voor het bediscussiëren van onderwerpen die zich lichtjaren van zijn expertisedomein bevinden.

  Wat een gewone praatgast te melden heeft, is vaak maar het verbale voorprogramma voor het alles verlossende oordeel van de centrale gast. Dat wordt door de talkshowpresentator ingeleid door vragen als 'Geert, wat vind jij hier allemaal van?’, 'Jef, hoe reageer jij hier nu op?’ of - o gruwel, huivering en groot onbehagen - 'Jan, hoe komt dit bij jou allemaal binnen?’ Waarna de centrale gast eerst zegt dat hij geen specialist terzake is en vervolgens haarfijn zijn ondeskundige mening begint te ventileren.

  Ach, misschien ben ik wel een beetje te streng voor de centrale gast. Hij kan er ook niet aan doen dat hem gevraagd wordt om middelpuntvliedende opinies in het rond te strooien zolang de zendtijd strekt.

  Maar wat zou ik een centrale gast - gepord naar zijn mening over de Catalaanse kwestie - graag eens horen zeggen: 'Al sla je me dood, Lieven: ik heb er geen zinnig woord over te melden. Wel heb ik een roodgelakt muziekdoosje meegebracht dat Mozarts Wiegenlied speelt terwijl twee konijntjes op het ritme van de muziek ronddraaien. Hopelijk vind je dat een waardig alternatief voor de stilte die ik tijdens de rest van dit programma in acht zal nemen.“

  Voor de meningenindustrie zijn centrale gasten natuurlijk goud waard. Hun interventies in talkshows leveren niet zelden quotes op die er op sociale media vlot ingaan. Maar zoals de primus inter pares van het interviewersgilde Hugo Camps mij op een middag eens in het leergierige oor fluisterde: 'Ga voor het verhaal, niet voor de quote.’

  Misschien moeten de regisseurs van talkshows die woorden maar eens op grote pancartes in hun studio’s hangen. En kunnen we het fenomeen van de centrale gast stilaan vaarwel zeggen.

  • Open in app
  • Facebook
  • Tweet
  • Reddit
  • Mail
  • Embed
  • Permalink

  De Tien Waarheden van Isolde Lasoen.

  In De Tien Waarheden stel ik een interessante sterveling de vraag: “Wat zijn de tien dingen die je in de loop van je leven hebt geleerd en die je als waarheden durft te verkondigen?” Het resultaat: bruikbare levenswijsheden, niet zelden verpakt in snedige oneliners. (Foto’s: Karel Duerinckx)

  Isolde Lasoen heeft een plaat gemaakt: Cartes Postales , een als full album gefrankeerde verzameling popsongs. Woensdag speelt ze haar nieuwe nummers in Het Depot in Leuven. Bij wijze van support act programmeerden we haar tien waarheden.

  Vraag: hoe noem je iemand die voortdurend optrekt met muzikanten? Antwoord: een drummer. Wat hebben een niesbui en een drumsolo met elkaar gemeen? Je weet dat ze eraan komen en toch kan je ze niet tegenhouden. Wat is het verschil tussen een drummer en een drumcomputer? Een drumcomputer heeft een geheugen.

  Aan drummerwitzen geen gebrek in de wereld van de lichte muziek. Al zijn ze dankzij Isolde Lasoen stilaan aan het uitsterven. Lasoen corrigeert in haar eentje het clichébeeld van de hard meppende, maar licht wegende drummer. Ze speelt niet alleen drums, maar is ook zangeres en songwriter. En ze is geen man met in bierplassen gemarineerd haar en derdehands zweetbandjes, maar een vrouw met een geciviliseerde froufrou en een stel ogen waar zelfs doorgewinterde kanaalzwemmers in zouden verdrinken. Une fille jolie, mais pas comme une Barbie , om de lyrics van Les Belles te parafraseren.

  Cartes Postales heet haar nieuwe soloplaat. Whatsapp Messages had ook gekund, maar was een stuk minder nostalgisch geweest. En laat ze nu net van sixtiesmelancholie haar muzikale handelsmerk hebben gemaakt: haar cartes postales zijn duidelijk afgestempeld in de tijd van de mini jupe en de coupe carré .

  Over haar chronische hang naar weemoed hebben we het later nog. Eerst vraag ik of er in haar lijst van levensbeschouwelijke statements een rode draad te bespeuren valt. “Ze zeggen nogal expliciet hoe ik in het leven sta”, zegt ze. “Ik had ook een verzameling clevere quotes aangelegd. ‘Hell is in hello’ van Lee Marvin, bijvoorbeeld. Maar die oneliners zeiden niks wezenlijks over mezelf. En dus heb ik ze maar geschrapt.”

  Ze sluit niet uit dat ze in de loop van ons gesprek tegenstrijdige verklaringen gaat afleggen. En inderdaad: haar persoonlijkheid blijkt, net als haar muziek, uit verschillende laagjes te bestaan. Ze valt niet graag op, maar voelt zich nergens beter dan op een podium. Ze kan passioneel liefhebben, maar is vaak ontluisterend nuchter. Ze blikt graag terug, maar is nog altijd niet in het verleden van haar overleden vader gaan graven. En ze gelooft in 'less is more’, maar versiert haar muziek met weelderige arrangementen.

  Een vat vol tegenstrijdigheden of een heerlijk eclectische persoonlijkheid? Tien waarheden moeten volstaan om erachter te komen.

  1. Een Schoenmaker Moet Niet Bij Zijn Leest Blijven.

  “Toen ik een paar jaar geleden begon te zingen, kreeg ik her en der te horen: 'Schoenmaker, blijf bij je leest’. Met andere woorden: 'Blijf jij maar gewoon drummen, meisje.’ Ik ergerde mij dood aan die opmerking. Waarom zou ik in godsnaam bij mijn leest moeten blijven? En wat ís mijn leest dan wel?”

  “Ik wil kunnen exploreren, onderzoeken, aftasten. Dat is wat mij gelukkig maakt. Ik ben in eerste instantie drummer. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet mag zingen.”

  “Ik heb veel respect voor kunstenaars - in welke tak van de kunsten dan ook - die zichzelf geregeld heruitvinden. Ik hou niet noodzakelijk van alles wat ze doen, maar ik vind het fantastisch dat ze in beweging blijven. Zelf sluit ik geen enkele muziekstijl uit. Ze mogen mij morgen vragen om een reggeaconcert te spelen: ik zal mij met plezier verdiepen in de slome drumstijl die bij dat genre hoort.”

  “Ik zou niet gelukkig zijn, mocht ik enkel mijn soloproject hebben. Ik wil ook nog in dienst van anderen spelen. Als Isolde moet ik mij vaak bezighouden met facturen, plannings en contracten. Als muzikante bij Daan, Roland en Lange Polle kan ik mij uitsluitend op de muziek concentreren. Het doet deugd om niet altijd de frontvrouw te moeten zijn.”

  2. Intuïtie Is Een Fantastische Raadgever.

  “Ik heb geleerd om bij het nemen van beslissingen op mijn buikgevoel te vertrouwen. Ik voel het meteen als er iets niet juist zit. Ook al kan ik het niet meteen benoemen.”

  “Ik heb al jobs geweigerd die op het eerste gezicht geweldig leken. Omdat er iéts was dat voor mij niet klopte. Vroeger was ik dan altijd bang: 'Oei-oei, heb ik wel de juiste beslissing genomen?’ Maar ondertussen weet ik dat ik gerust kan luisteren naar wat mijn gevoel me influistert.

  "Ik ging oorspronkelijk klassieke muziek studeren. Ik was zelfs al toegelaten tot het conservatorium. Maar ik heb mij teruggetrokken: ik voelde dat ik er niet gelukkig ging worden. Een jaar later ontdekte ik jazz en wist ik meteen: dit is wat ik moet doen. Ik ben slagwerk gaan studeren en de rest is geschiedenis. Ook toen al was mijn intuïtie een goede raadgever.”

  3. De Mens Lijdt Het Meest Door Het Lijden Dat Hij Vreest.

  “Ik ben een piekeraar, in mijn hoofd is het regelmatig bewolkt. De zorgen die ik heb, zijn doorgaans hypothetisch van aard: ik zit bijna altijd te tobben over dingen die niet eens gebeurd zijn, maar waarvan ik vrees dat ze gaan gebeuren. Je kan dat onnodig geknies noemen, maar het is sterker dan mezelf.”

  “Waar ik het meest bang voor ben, is dat er iets ergs gebeurt met de mensen die ik graag zie. Als ik ’s ochtends afscheid neem van Elko (haar negenjarige zoon, red.) , zorg ik er altijd voor dat ik hem heel bewust een kus geef. Dat is op zich niet verkeerd, maar toch denk ik: 'Waarom moet ik altijd vrezen dat er weleens iets ergs zou kunnen gebeuren?’”

  Het antwoord op die vraag situeert ze in haar alles behalve harmonieuze jeugd. "Mijn papa was invalide en zat altijd thuis. Vaak dronken, want hij had een alcoholprobleem. Als hij teveel op had, durfde hij weleens agressief zijn. We leefden voortdurend in angst: de sfeer kon elk moment omslaan. Dat heeft ertoe geleid dat ik nogal angstig in het leven sta. Ik denk altijd: het gaat nu wel goed, maar voor hoelang?“

  "Het was bij ons thuis nooit ongecompliceerd gezellig. Wie oud genoeg was, vluchtte het huis uit. Dat heb ik ook gedaan. Zij het niet zonder schuldgevoel, want ik maakte me zorgen om mijn mama. Zij is al die jaren thuisgebleven om voor mijn vader te zorgen. Ze heeft een flink deel van haar leven aan hem opgeofferd.”

  Waren de demonen van haar vader het gevolg van zijn invaliditeit? Of was hij daarvoor ook al een getormenteerde ziel? “Mijn mama zei altijd dat hij te slim was voor deze wereld. Dat hij zich teveel aantrok wat er in het universum allemaal fout liep. Dat kan best zijn, maar ik had er toen weinig begrip voor. Ik had het gevoel dat hij niet genoeg zijn best deed om zijn leven in handen te nemen.”

  “Toch ben ik nooit de confrontatie met hem aangegaan. Ik heb hem nooit gevraagd: 'Waarom maak je het jezelf toch zo moeilijk?’ Daar heb ik na zijn dood wel spijt van gehad. Maar als iemand je leed berokkent, is het heel moeilijk om op die persoon toe te stappen en te vragen: 'Wat scheelt er toch met jou?’ Zeker als de persoon in kwestie je eigen vader is. Hij hoorde voor ons te zorgen, niet omgekeerd.”

  “Ik weet tot op de dag van vandaag niet wat hem zo heeft doen ontsporen. Zelfs met mijn moeder - met wie ik nochtans een liefdevolle band heb - heb ik nog nooit écht over mijn vader gepraat. Ik moet dat toch eens doen, voor het niet meer kan.”

  “Gek genoeg heb ik mijn papa na zijn dood bijna op slag vergeven. Ik dacht: hij heeft ook afgezien, anders zou hij niet gedaan hebben wat hij gedaan heeft. Ik geloof ook echt dat hij een goeie man was. Jammer genoeg is hij en cours de route de weg kwijtgeraakt.”

  4. Vriendelijk Zijn, Kost Geen Geld.

  “Een voorbijganger die me goeiedag zegt, een kassierster die me vriendelijk bedient: ze kunnen mijn dag goed maken. Daarom doe ik zelf ook mijn best om vriendelijk te zijn. Zelfs tegen mensen waar ik niet veel mee heb. Al zal ik me in dat geval beperken tot correcte vriendelijkheid. Ik ga nu ook niet staan veinzen. (lacht) Maar ik vind wel dat iedereen recht heeft op een minimum aan tact.”

  Is eerlijkheid niet belangrijker dan vriendelijkheid? Wat baat het om lief te zijn als je daardoor voortdurend je gedacht inslikt? “Je kan toch ook vriendelijk én eerlijk zijn? Het is perfect mogelijk om op een attente manier je punt te maken. Ik heb daar soms discussies over met mijn vriend. Piet zegt altijd wat hij denkt. Dat vind ik fantastisch, alleen zou ik graag hebben dat hij het soms op een vriendelijker manier zegt.” (lacht)

  “Je moet ook aanvoelen wanneer je mening ertoe doet en wanneer niet. Stel: een vriendin van mij heeft een lelijk kleed aan, maar ze stráált. Dan ga ik niet zeggen: ’ Jesus , wat heb jij een mottig kleed aan.’ Eerlijkheid is in zo'n geval gewoon niet belangrijk.”

  “Het gebeurt ook dat ik mijn mond hou omdat ik geen zin heb om commentaar te krijgen. Een tijd geleden had ik op Facebook iets geschreven over het gebrek aan hoffelijkheid in het verkeer. Het was me opgevallen dat veel chauffeurs niet stoppen om schoolgaande kinderen te laten oversteken. Je houdt het niet voor mogelijk welke reacties ik op dat tekstje gekregen heb. 'Dom wijf, had je maar geen kinderen moeten maken.’ Of: 'Denk je nu echt dat we voor jou gaan stoppen omdat je een bekend gezicht hebt?’ Er was zelfs iemand die schreef: 'Weet jij wel hoeveel energie het kost om te stoppen en opnieuw op te trekken? Dat is wel slecht voor het milieu hè?!’ Ik had al meteen spijt van mijn Facebook-interventie. Je mening uiten op sociale media: het leidt vaak nergens toe.”

  5. Genieten Is Loslaten.

  “Om te kunnen genieten, moet je kunnen loslaten. Ik wéét dat, maar ik kan het niet zo goed: ik wil de controle niet verliezen. Ik ben altijd blij als ik erin slaag om eens grenzeloos onnozel te doen en te zeveren. Maar dat is voor mij niet vanzelfsprekend.”

  “Ik ben ook heel slecht in uitgaan. Op het einde van de avond ben ik vaak de enige die nog nuchter is. Al is dat in mijn sector misschien wel een voordeel: ik zal niet snel in de valkuilen van de rock 'n’ roll trappen. (lacht) En ben ik soms een beetje saai, dan is dat maar zo.”

  “Tijdens concerten kan ik wél ongelooflijk hard genieten. Het podium is voor mij de meest zorgeloze plek ter wereld. Wanneer ik met mijn drumstokken in de hand de groep mag leiden, vergeet ik ter plekke al mijn bekommernissen.”

  Kan ze in de liefde goed loslaten? Gééft ze zich gemakkelijk aan iemand of kijkt ze lang de spreekwoordelijke kat uit de boom? “Ik kan heel verliefd en passioneel zijn. Het begin van mijn relatie met Piet was een behoorlijk heftige periode. En het was ook een mooie tijd: ik had minder rust, maar ik lééfde harder. Ik zou het best allemaal willen overdoen. Ik zeg soms tegen Piet: 'Ik zou u zo graag nog 'ns leren kennen. Ge zoudt helemaal mijn type zijn.’” (lacht)  

  6. La Mélancolie, C'Est Le Bonheur D'Etre Triste. (Victor Hugo, Frans schrijver)

  “De muziek waar ik van hou - of het nu klassieke muziek, jazz of pop is - heeft een steeds weerkerend ingrediënt: melancholie. Akkoorden in mineur. Hoe droefgeestiger en dramatischer een nummer klinkt, hoe meer het mij raakt.”

  “Verdriet is verdriet en blijdschap is blijdschap. Maar melancholie kiest minder duidelijk kant. Het is een mengeling van geluk en tristesse.”

  “Ik zag onlangs een fototentoonstelling over het Oostende van de Belle Epoque. Alles zag er toen beter uit dan nu: de huizen, de strandhokjes, de mode. Ik werd blij van die schoonheid, maar ook triest. Omdat het allemaal zo vergankelijk is gebleken: de mensen op die foto’s zijn al lang dood en de Belle Epoque-huizen zijn al lang vervangen door zielloze appartementsblokken. Toch jammer, denk ik dan, dat sommige dingen niet eeuwig kunnen blijven bestaan.”

  Wordt melancholie niet geromantiseerd? Het is per slot van rekening een vorm van mijmerend stilstaan. De tijd die je verliest met terugblikken, kan je ook besteden aan het creëren van nieuwe herinneringen. “Ik snap wat je bedoelt: terugblikken op wat geweest is, is minder dapper dan vooruitkijken naar wat nog kan komen. Maar toch is melancholie in mijn leven belangrijk. Ik word er op een ondoorgrondelijke manier gelukkig van.”

  7. Less Is More.

  “Ik kan wel genieten van grandeur - een pronkerig kasteel of een virtuoos schilderij van Van Gogh - maar strakke, simpele dingen spreken mij meer aan. Een witte, modernistische villa uit de jaren zeventig, bijvoorbeeld. Een werk van Mondriaan. Of een foto van een muur en een bankje, niks meer. Eenvoudige dingen stralen rust en evenwicht uit. Daar houdt mijn sensitieve hoofd wel van.” (glimlacht)

  Tegen Hugo Camps zei ze ooit: 'Opvallen is niet het doel in mijn leven’. Moeten we die uitspraak begrijpen als een uiting van de populaire 'Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’-doctrine? “Nee. Ik bedoelde met die uitspraak dat ik platen maak omdat ik van muziek hou. Niet omdat ik de aandacht op mijn persoon wil vestigen. Al heb ik natuurlijk wel aandacht nodig om ervoor te zorgen dat mijn plaat gehoord wordt. Het blijft dus dubbel.”

  8. De Dingen Ruiken Vaak Beter Dan Ze Smaken.

  “’De dingen ruiken vaak beter dan ze smaken’, is mijn persoonlijke variant op het spreekwoord 'Het gras is altijd groener aan de overkant’”.

  “Ik ben in het voorjaar met Agnes Obel op tournee geweest in de Verenigde Staten. Op papier was dat een droomjob. Elke muzikant wil weleens in de States touren. En al helemaal met een artieste die volle zalen trekt.”

  “Maar wat bleek? Ook tijdens een tournee met Agnes Obel slaat de routine soms toe. En ook in concertzalen in Amerika erger je je soms aan banale dingen. Om het met mijn zelfbedacht spreekwoord te zeggen: die tournee rook beter dan hij smaakte. Het klinkt misschien verwaand, maar ik moest mezelf er vaak aan herinneren dat ik iets uitzonderlijks aan het doen was.”

  “Ik heb in Amerika beseft dat ik in België best gelukkig ben. Ik heb hier de luxe heb om met mijn eigen vrienden te spelen. En ik kan in alle vrijheid mijn eigen projecten uitkiezen. Dat is fantastisch, toch?”

  “Agnes Obel had me nog gevraagd om ook in de zomer met haar op tournee te gaan. Maar mijn buikgevoel heeft nee gezegd. Ik had geen zin om de festivalconcerten met Daan te laten vallen en die van mezelf te verplaatsen. En guess what: ik heb van die beslissing geen seconde spijt gehad.”

  9. Alles Is Relatief

  “'Alles is relatief’ betekent voor mij: je moet altijd de context zien. Iemand kan alles hebben wat een mens zich maar kan wensen en toch diep ongelukkig zijn. Ik vind dat je daar respect voor moet hebben. Dat je niet mag zeggen: 'Jij hebt toch een droomleven, wat zit je nu te klagen?’”

  “Als ik ergens triest om ben, vraag ik me weleens af: 'Mág ik eigenlijk wel triest zijn? Er zijn zoveel ergere dingen in de wereld.’ Maar er zullen altíjd ergere dingen zijn in de wereld. Verlies ik daardoor recht van spreken? Als ik een zware migraine-aanval krijg, weet ik ook wel dat kankerpatiënten er nog erger aan toe zijn dan ik. Maar dat neemt niet weg dat ik van die migraine-aanval verschrikkelijk afzie en dat ik dat ook mag zeggen.”

  10. Education Is An Admirable Thing But It Is Well To Remember From Time To Time That Nothing That Is Worth Knowing Can Be Taught. (Oscar Wilde, Engels schrijver)

  “De dingen die er in het leven écht toe doen - open met elkaar communiceren, tevreden zijn met wie je bent - leer je niet op school. Met veel geluk heb je tijdens je schoolcarrière een paar leraars die begeesteren. Die je een zekere levenswijsheid bijbrengen. Maar die leraars zijn bijzonder schaars.”

  “Als ik zie hoe hard het onderwijs vandaag gericht is op kennis vergaren, presteren en huiswerk maken, maak ik me weleens zorgen over wat er Elko nog te wachten staat. Leave them kids alone, denk ik soms, samen met Pink Floyd. Laat mijn zoon zo lang mogelijk kind zijn. Maak hem nu nog niet schoolmoe.”

  Is de Oscar Wilde-quote ook van toepassing op ons, ouders? Is er een limiet aan wat wat we onze kinderen kunnen bijbrengen? “Ik denk het wel. Als je kind nog niet geboren is, denk je dat je het zal kunnen kneden zoals je wil. Piet en ik, bijvoorbeeld, gingen ervan uit dat we Elko gingen kunnen leren om even openhartig te zijn als wij. Maar het is niet omdat je zelf extravert bent, dat je kind dat ook is. Elko weet perfect dat hij alles tegen ons kan zeggen, maar dat betekent nog niet dat hij het ook doét. Integendeel: hij is veeleer gesloten over zijn gevoelens.”

  “Je kind wordt geboren met een bepaald karakter. En het enige wat je als ouder kan doen, is dat karakter zo positief mogelijk ontwikkelen. Maar je kan niet zeggen: 'Ik ga ervoor zorgen dat mijn kind overloopt van zelfvertrouwen, twintig verschillende talenten heeft en altijd en overal beleefd is.’ Ook opvoeden, is een kwestie van loslaten.”

  “Elko is nu negen. Hij vindt knuffels krijgen binnenkort misschien wel not done. Maar ik troost me met de gedachte dat ik me de voorbije jaren helemaal heb kunnen laten gaan: ik ben echt een platknuffelmama van jewelste geweest.” (lacht)

  • Open in app
  • Facebook
  • Tweet
  • Reddit
  • Mail
  • Embed
  • Permalink

  DM Zapt. De flair van Lemaire.

  Een stukje voor DM Zapt, de dagelijkse tv-rubriek van De Morgen. Deze keer over het Canvasprogramma Culture Club.

  Met een tv-programma over cultuur kan je voor niemand goed doen, luidt de dooddoener. Ofwel is het te elitair, ofwel te mainstream. Die catch 22 heeft Canvas op een briljante manier omzeild: ze maakten een tv-programma over cultuur met Sofie Lemaire . En daarmee doen ze toch al goed voor mij . Je moet érgens beginnen.

  Culture Club, Breakfast Club of Tuf Tuf Club: ik word lid van élke club waar Sofie Lemaire deel van uitmaakt. Elke keer als ze live de deuren van haar Antwerpse cultuurbarak opent en ‘Kom binnen!’ zegt, maak ik aanstalten om mezelf een wolkje parfum toe te dienen, in mijn leasingkar te springen en naar Antwerpen te racen. “Je bent uitgesteld aan het kijken”, zegt mijn vrouw dan tijdig en met iets van medelijden in haar ogen.

  “Hoe gaat het met je?” is de eerste vraag die Lemaire haar gasten vaak stelt. En ze is nog geïnteresseerd in het antwoord ook. Het bewijst dat een gesprek op televisie niet per se een gevecht hoeft te zijn waarin de geïnterviewde zich moet haasten, verdedigen of bewijzen. Hem laten vertellen waar hij zoal mee bezig is en waarom, is óók een optie.

  Durft Bent Van Looy zich in zijn portretten van kunstenaars soms verliezen in koortsige overpeinzingen ('Dit is het werk van een 85-jarige, maar het is zo fris dat het door een kleuter gemaakt had kunnen zijn’, zei hij onlangs over een werk van Gerhard Richter), laat Sofie Lemaire zich veeleer leiden door artisanale nieuwsgierigheid. Fotograaf Hans Eijkelboom mocht van haar omstandig uitleggen hoe hij zijn portretten precies maakt. En hij werd niet meewarig bekeken omdat hij nog altijd niet wist of hij zichzelf nu een kunstenaar dan wel een fotograaf moest noemen. Culture Club heeft ook respect voor twijfelaars.


  pandora ring upon ring
  pandora charms à vendre
  pandora origineel
  安いパンドラ
  pandora ar líne

  List of Top Websites Like Kontaktderkontinenten.nl

  Top 250 Websites Like KONTAKTDERKONTINENTEN.NL

  Download The Top 500 Websites in Excel rankurltitledescriptionkeywordsalexa rankquantcast ranksimilar more info collapse1 kontaktderkontinenten.nl
  conferentiehotel kontakt der kontinenten in soesterbergkontakt der kontinenten is een conferentiehotel in soesterberg. bekijk onze website voor de arrangementen die wij aanbieden. ✓ gouden greenkey locatieconferentiehotel more info collapse2 villaheidebad.nl
  villa heidebad - homeconferentiehotel villa heidebad is een huiselijk, maar toch zakelijk conferentiehotel in de bossen van epe. wij hebben ons gespecialiseerd in het verzorgen van (meerdaagse) conferenties, trainingen, vergaderingen en bijeenkomsten. onze vijf moderne zalen, met een maximale capaciteit tot 120 personen, beschikken over gratis draadloos internet, beamer en scherm. met 22 luxe hotelkamers die sfeervol zijn ingericht met eigentijdse kleuren en materialen en een uitstekende keuken, lounge en bar biedt villa heidebad veel comfort.vergaderruimte, groepsaccommodatie, apeldoorn, zwolle, conferentieoord, vergaderarrangementen, conferentie, hotel, veluwe, conferentiehotel, conferentiecentrumsimilar more info collapse3 goudenhanddrukspecialist.nl
  de specialist met gouden handdruk en ontslagvergoeding - gouden handdruk specialistde gouden handdruk specialist adviseert u over de mogelijkheden die u heeft met een ontslagvergoeding, legt de kantonrechtersformule voor u uit en helpt u bij het oprichten van uw stamrecht bv.gouden, handdruk, specialist76,213similar more info collapse4 soesterbergwolfhounds.nl
  homesoesterberg wolfhounds, dedicated to the men and women who served at soesterberg air base from 1954 till 1994similar more info collapse5 winkelsoesterberg.nl
  cornershop en postwinkel soesterberg | de gemakswinkels voor soesterbergsimilar
  more info collapse6 signaleringsteamsoesterberg.nl
  signaleringsteam soesterberg | samen voor een veilig soesterbergsimilar more info collapse7 mennorode.nl
  conferentiehotel op de veluwe - mennorodespeciale tarieven bij mennorodebijeenkomst, bijeenkomsten, tarieven, bereikbaar, goed, conferentiehotel, veluwe, mennorodesimilar more info collapse8 cookingcompany.nl
  the cooking company, wij verzorgen uw feest tot in de puntjes op elke gewenst locatie en voorzien het van een culinair gouden randje.cooking company, een bijzondere culinaire beleving voor elke bruiloft, receptie, barbecue, brunch, babyborrel of party; wij verzorgen uw gelegenheid tot in de puntjes en op elke gewenste locatie.similar more info collapse9 grootauto.nl
  de groot autogroothandel soesterbergautobedrijf de groot te soesterberg is al jarenlang een begrip in nederland. u vindt bij ons een grote diversiteit aan auto’s tegen zeer aantrekkelijke prijzen.similar more info collapse10 degoudenster-maastricht.nl
  de gouden ster - homede gouden steris het supporterscafé van mvv en is gelegen nabij het stadion de geusselt in maastrichtfeesten, ster, gouden, maastrichtsimilar more info collapse11 locatiepaintball.nl
  paintball op locatie - op uw eigen locatie met ons mobiele speelveld! : paintball op locatiemet paintball op locatie is het mogelijk om op vrijwel elke locatie te paintballen. we hebben een mobiel speelveld, de "combat zone" voor max. 150 personen!similar more info collapse12 degoudenengel.nl
  de gouden engelwebsite van bed & breakfast de gouden engelarnhem, overnachting, hotel, nijmegen, kamers, ontbijt, logies, biljart, cafe, engel, gouden, huissen, breakfastsimilar more info collapse13 pedicurepraktijk-soesterberg.nl
  pedicurepraktijk soesterbergpedicurepraktijk soesterberg voor complete voetverzorgingorthesiologie, sportvoeten, medical, taping, nagels, ingegroeid, voetverzorging, diabetici, reuma, pedicuresimilar
  more info collapse14 rademakershof.nl
  rademakershof | nieuwbouw in soesterbergrademakershof is een nieuwbouw project in het centrum van soesterberg met gezinswoningen, woningen voor starters en seniorenwoningen.similar more info collapse15 burgerbelangensoest.nl
  welkom op de website van burgerbelangen soest - soesterbergwelkom op de website van burgerbelangen soest - soesterbergbaks, soesterberg, soest, belangen, burgersimilar more info collapse16 moopix.nl
  www.moopix.nlk hou van natuurlijk fotograferen, het werken in natuurlijk licht blijft mijn grote voorkeur houden en ik maak daarom ook graag gebruik van fotoshoots op locatie en dan tijdens het gouden uur. of het nu gaat om een professionele fotoshoot op locatie (bijv. een vriendinnen shoot of een love shoot) of om portret fotografie, bij moopix vind je de fotograaf die je foto net dat beetje meer glans geeft dan dat je van jezelf al hebt. voor een glamour shoot, boudoir shoot of een portret foto kun je natuurlijk ook een afspraak maken om dat in de studio te doen.similar more info collapse17 molen-degoudenengel.nl
  de gouden engelde gouden engelmolen, molenaar, stichting, johannes, museum, alkmaar, gouden, engel, koedijksimilar more info collapse18 vanwijkmakelaars.nl
  makelaar soest, baarn en soesterberg - van wijk makelaarsde onderscheidende makelaar in de regio soest, baarn en soesterberg, waar service, passie voor het vak en betrokkenheid hoog in het vaandel staat.similar more info collapse19 cafetariaderademaker.nl
  welkom op de website van cafetaria de rademaker in soesterberg.welkom op de website van cafetaria de rademaker uit soesterberg.gezellig, eten, rademaker, rademakerstraat, wifi, speciaal, frikandel, drinken, kroket, frikadel, koffie, kwekkeboom, slaatje, zuurkool, friket, reifkoek, tafelen, milkshake, cappuchino, snackbarsimilar more info collapse20 gouden-zon.nl
  de gouden zon | leefgemeenschap / zorgboerderijrust. ruimte. respect. bewust leven. maar ook: gezelligheid. samen aan de slag. welkom bij de gouden zon in borger.similar more info collapse21 ndl-tuinen.nl
  home - ndl-tuinenhovenier soesterberg, ndl-tuinen, hovenier utrechthovenier, soesterberg, ligt, utrecht, nicksimilar more info collapse22 degoudenleeuw.org
  hotel restaurant de gouden leeuw| de gouden leeuwbij hotel-restaurant de gouden leeuw in wijk bij duurstede kan u ongedwongen en betaalbaar eten op topniveau.similar more info collapse23 goudenklok.nl
  café de gouden klok | ugchelencafé de gouden klok is het gezelligste en meest luxe café van ugchelen! kom snel een kijkje nemen!bier, kroeg, muziek, live, zanger, artiest, nederlandstalig, leuk, gouden, ugchelen, klok, zaterdag, gezellig, zaal, cafesimilar more info collapse24 xuemei.nl
  delft xue mei's arts & craftsauthentieke oosterse cadeau & edelsmederij! met altelier in de winkel! karakteristieke & exotische sieraden! opdrachten & reparaties voor zilveren & gouden sieraden, trouwringen, verlovingsringen...zilveren, sieraden, gouden, oorbellen, wierook, chinese, kisten, dozen, schilderijen, serviezen, reparaties, opdrachten, bijouterien, japanse, hangers, collier, exclusieve, zilversmid, edelsmid, hangersimilar more info collapse25 goudenleeuwmontfoort.nl
  de gouden leeuw montfoort, restaurant, bruiloften en feest in een monumentaal pand met terrassende gouden leeuw is een horeca onderneming gelegen in het midden van het land in het pittoreske stadje montfoortfeest, personeelsfeest, terras, catering, bruiloft, utrecht, leeuw, montfoort, restaurant, diner, goudensimilar more info collapse26 degoudenvis.nl
  welkom bij de forellenvisvijvers de gouden viswelkom op de forellenvisvijvers van "de gouden vis". wij bieden u een tijd vol plezier… kom het beleven! de forellenvisvijvers de gouden vis.similar more info collapse27 goudenleeuwdongen.nl
  cafe zaal de gouden leeuwcafe zaal de gouden leeuwbruiloft, promotion, blues, feest, gouwe, amstel, clasien, john, boemmm, stichting, cafe, dongen, leeuw, zaal, verenigingen, biljarten, darten, goudensimilar more info collapse28 puppytekoop.nl
  puppies door top fokkers advertenties - puppy te kooppups, puppies, puppy, tekoop aanbieden, op puppy bieden kennels hun pups aan, nest nestje klein kleine kleintje kleintjes belgie nederland honden tekoop, puppies aanbieden uw puppy aanbieden, puppies zoeken, je vind het allemaal op puppytekoop.nlhonden, puppy, aanbieden, puppies, zoeken, kleintjes, kleintje, aangeboden, belgie, tekoop, kleine, aanbod, nederland, nestje, verkoop, kopen, puppiestekoop, pupies, pups, hondsimilar more info collapse29 degoudenlaars.nl
  eetcafe de gouden laars - de gouden laarseetcafe de gouden laars is het gezellige eetcafe aan de kerkstraat in loon op zand. eetcafé de gouden laars is een sfeervol horecabedrijf met ouderwetse gezelligheid, gemoedelijkheid en dat alles tegen een betaalbare prijs. de gouden laars is centraal gelegen in het bourgondische plaatsje loon op zand. dicht bij de loonse en drunense duinen en de efteling. hier kunt u lekker genieten van onze kaart of van een lekker bakske koffie. geniet op ons terras of maak kennis met onze mooie bourgondische gerechten.gerechten, zand, restaurant, terras, betaalbaar, eten, gezellig, loon, gezelligheid, bourgondische, bourgondisch, laars, gouden, efteling, loonse, kerkstraat, duinen, drunense, eetcafesimilar more info collapse30 vvvmenaem.nl
  welkom op de voorpagina - vvv menaemkaats vereniging v.v.v. menaemgouden, kaatsen, willem, partij, wilhelmina, menaldum, menaamsimilar more info collapse31 eethuisdestoeterij.nl
  welkom bij eethuis de stoeterijwebsite van eethuis de stoeterij in soesterbergvliegbasis, soesterberg, park, single, welkom, plaatje, vinyl, varkenshaas, biefstuk, hond, gezelligheid, bediening, vegetarisch, kindermenu, vers, vlees, kinderen, vacature, baan, dieetsimilar more info collapse32 orientalswan.nl
  restaurant oriental swan soesterberg - dineren, vergaderen, catering - the oriental swan - soesterbergrestaurant the oriental swan, soesterberg, dineren, vergaderen, catering, eten, drinken, chinees, kantonees, thais, diner, catering, lunch, terras, soest, vergaderen, lekker, gezellig, heerlijk,eten, drinken, soest, terras, lekker, vergaderen, diner, museum, chinees, soesterberg, kantonees, thais, szechuaans, restaurantsimilar more info collapse33 garagetammer.nl
  home - automobielbedrijf tammer b.v. soesterbergtammer, garage, occassion, soesterberg, auto, tweedehands, apk, schade, onderhoud, aircoschade, onderhoud, airco, tweedehands, auto, garage, occassion, soesterberg, tammersimilar more info collapse34 zoekeenwebwinkel.nl
  winkelen op internet begint hier | zoekeenwebwinkel.nlaanbieden, verkopen, artikelen, tekoop, koop, diensten, dienst, kopen, direct, simpel, gratis, webwinkel, winkel, eigen, eenvoudig, online, snelsimilar more info collapse35 degoudenmakelaar.nl
  gouden makelaar in het gooi, laren, blaricum, huizen en omstreken | de gouden makelaarop zoek naar een huis in het gooi? de gouden makelaar heeft woningen op toplocaties in laren, blaricum en huizen. bekijk ons aanbod.makelaar, huizen, laren, blaricum, gooi, woningen, woning, makelaars, huis, gouden, rietveldsimilar more info collapse36 mcrbv.eu
  mcr-specialisten in locatiestrategieënwinkel, locatie, onderzoek, retail, analyse, franchise, formule, verzorgingsgebied, marktonderzoek, bepalen, support, marktgebied, winkellocatie, vestigingsplaats, vestigingsplaatsonderzoek, witte, vlekkenplan, winkellocaties, uitbreiding, omzetprognosesimilar more info collapse37 vantellingenjuweliers.nl
  van tellingen juweliers - verkoop van gouden en zilveren sieradenvoor al uw gouden en zilveren sieraden. grote collectie heren en dames horloges. eigen ontwerp en restauratie atelier.mark, weil, raymond, guess, ecko, breil, lorus, gabbana, dolce, tribe, pulsar, seiko, gouden, zilver, goud, juweliers, zilveren, horloges, reparatie, ateliersimilar more info collapse38 mannenzaal.nl
  www.mannenzaal.nlbijzondere locatie voor al uw bijeenkomsten!mannenzaal, locatie, lezingen, ceremonie, concerten, lunch, diner, trouwen, vergaderen, amersfoort, verhuur, trouw, vergader, bruiloftsimilar more info collapse39 dahlblom.fi
  välkommen till kvarnfors gård! | dahlblom.fi - under "kontakt"this page covers the topics under and "kontakt"undersimilar more info collapse40 restaurantgoudenleeuw.nl
  welkom op de website van restaurant gouden leeuw valkenburgwelkom in restaurant gouden leeuw . al meer dan 35 jaar is het ons een genoegen u in een gezellige, ongedwongen ambiance te mogen verwennen. ons streven naar een eerlijk product in een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft ertoe geleid, dat wij ons mogen verheugen in een uitgebreide klantenkring uit binnen- en buitenland.wild, grill, grote, straat, asperges, mosselen, gouden, leeuw, valkenburg, eten, restaurantsimilar more info collapse41 hirschpark.ch
  kontakt | schüür zum hirschpark - powered by contrexx web content management systemkontaktkontaktsimilar more info collapse42 juweliersimons.nl
  juwelier simonsin een sfeervolle ambiance is een collectie van betaalbare maar toch exclusieve sieraden en horloges voor u bijeen gebracht. bij juwelier simons in oosterwolde één van de leukste winkelstraten van het noorden, zijn gediplomeerd personeel en vakmanschap in harmonie met elkaar voor u geëtaleerd. vele bekende uiteenlopende merken geven u de gelegenheid uw keuze op een rustige, gezellige manier te bepalen.gouden, goud, juwelier, oosterwolde, sieraden, simons, ketting, armband, inkoop, friesland, diamant, horloge, sieraad, oorbellen, zilver, jessica, exclusieve, goedkope, edelsmid, juwesimilar more info collapse43 artandgold.com
  moderne kunst, design, gadgets, gifts, collectables en gouden platen / www.artandgold.com heeft het!bestel vandaag een gouden plaat of zeefdruk en u krijgt een herman brood litho t.w.v. 39 euro kado !kado, platen, gifts, gouden, gadgets, vinyl, plaat, diamant, sieraden, handtekening, corneille, brood, zeefdruk, donkersloot, beatles, elvis, muziek, kunstsimilar more info collapse44 degoudentoets.be
  de gouden toetsde gouden toets partituren en boeken | piano's en vleugels | pianoverhuring stemmen en onderhoud | klassieke en elektrische gitaren muziekcursussen | slagwerk en percussie | versterkers en geluid moderne instrumenten | accessoires en herstellingensimilar more info collapse45 goudenhanden.net
  hoveniersbedrijf gouden handen | azewijnhoveniersbedrijf gouden handen is gevestigd in azewijn en heeft de hele achterhoek als werkgebied.azewijn, handen, gouden, hoveniersbedrijfsimilar more info collapse46 agnietenberg.nl
  locatie zwolle - agnietenbergde bruiloft locatie en trouwfeest locatie van zwolle! tevens de meest inspirerende vergaderlocatie van zwolle en een sfeervol restaurant in zwollesimilar more info collapse47 gasterijdegoudenleeuw.nl
  gasterij de gouden leeuw - gastvrij restaurant in bakelmaak kennis met de gastvrijheid van gasterij de gouden leeuw in bakel.lunch, diner, bakel, restaurant, leeuw, gouden, gasterijsimilar more info collapse48 hetgoudenhaantje.com
  friture 't gouden haantje - roermond - gonnie stootfriture 't gouden haantje ouderwets goede kwaliteit voor een ouderwetse eerlijke prijs!similar more info collapse49 goudenboaiem.nl
  startpagina - gouden boaiemnatuurbeleving op een eiland!boaium, boaijem, woudsend, heeg, natuurboeren, eiland, boaiem, boaijum, bodem, bokma, goudensimilar more info collapse50 degoudenkarper.nl
  de gouden karper | restaurant en hotelwij zijn de gouden karper, restaurant, in een warme huiselijke sfeer en uitstekende kwaliteit van vroeger tijden.similar more info collapse51 goudenboltje.nl
  het gouden boltje - texelhet gouden boltje is een gezellig hotel in de koog op texel. gastvrijheid en persoonlijke aandacht staan centraal.similar more info collapse52 goudenananas.nl
  innovatie en marketingbureau de gouden ananas utrechtbij de gouden ananas werken ananasmarketeers samen met jouw team aan het succes van jouw bedrijf. #communicatie #marketing #branding #strategie #ontzorgingsimilar more info collapse53 goudenmolen.nl
  de gouden molen, hotel restaurant te rossum - gouden molensimilar more info collapse54 goudenera.nl
  gouden era praktijk voor alternatieve genezing en natuurmedicijnen; gratis maandelijkse nieuwsbrief - homegouden era praktijk voor geneeskunde, gratis maandelijkse nieuwsbrief. ...dijkhuis, blokkades, verwijderen, golden, natural, medicine, eliminate, inhibitions, blocks, heal, naturopathy, gouden, sofia, natuurlijke, medicijnen, geneeskunde, healing, shui, alternatieve, genezingsimilar more info collapse55 kristiegloudemans.nl
  frisse pure en spontane fotografie bij je thuis of op locatie - homekristie gloudemans fotoreportages | pure en spontane fotografie bij je thuis of op locatiefotografie, locatie, newbornfotografie, loveshoot, kinderfotografie, babyfotoshoot, familieshoot, spontane, lifestyle, pure, geboortefotografie, thuissimilar more info collapse56 goudenbalmuziek.nl
  café de gouden bal muziekpodium eindhoven, podium voor artiesten en bands.café de gouden bal eindhoven biedt een podium voor beginnende en gerenommeerde bands en artiesten, iedere laatste vrijdag van de maand.roll, rock, rockabilly, singer, zigeunermuziek, americana, songwriter, blues, muziek, eindhoven, muziekpodium, jazzcafe, artiesten, bands, goudensimilar more info collapse57 loofkookt.nl
  home, loof thuisdiner & koken op locatie - loofkookt.nl thuisdiner & koken op locatieloof kookt, thuisdiner & koken op locatiegelderland, loof, eten, thuis, arnhem, nijmegen, thuiskok, locatie, koken, thuisdinersimilar more info collapse58 degoudenwoka4.nl
  de gouden wok a4 | de gouden wok a4 brugrestaurantsimilar more info collapse59 degoudentak.be
  brasserie de gouden tak »» martenslinde - bilzende gouden tak, grand café - brasserie, gelegen in het landelijke martenslinde, een deelgemeente van de stad bilzen en op een boogscheut van de landcommanderij alden biesen.geschenkbonnen, vierkanthoeve, alden, biesen, martenslinde, bilzen, grand, brasserie, goudensimilar more info collapse60 degoudenklomp.fr
  de gouden klomp | nederlands onderwijs in frankrijkde gouden klomp is een nederlandse school in opio, in het zuiden van frankrijk waar aanvullend les wordt gegeven in de nederlandse taal en cultuur.similar more info collapse61 lagrandedame.nl
  bar op locatie - foodtruck | la grande damela grande dame is de foodtruck / bar op locatie voor al uw evenementen en feesten. ook verzorgen wij catering op elke gewenste locatie.similar more info collapse62 degoudenkarperhummelo.nl
  welkom - de gouden karper hummelo!hotel, café, restaurant de gouden karper in hummelo (gelderland), in de volksmond ook wel de krent genoemd, is een van de oudste en meest gerenommeerde horecabedrijven van de achterhoek: sinds 1642 is het pand in gebruik als herberg/bierbrouwerij. het bedrijf heeft in honderden jaren uit kunnen groeien tot een van nederlands meest bekende horecabedrijven, waar de gast tot in de puntjes wordt verwend.restaurant, horeca, hotel, krent, karper, hummelo, achterhoek, goudensimilar more info collapse63 stokerijdemolenberg.be
  stokerij de molenberggouden carolus single malt is een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier gouden carolus tripel in stokerij de molenberg in mechelen.whisky, carolus, single, malt, belgische, gouden, stokerij, mechelen, blaasveld, molenberg, ankersimilar more info collapse64 dgnleder.nl
  de gouden naald | kledingreparatie en lederwarende gouden naald biedt al 25 jaar lang de beste kwaliteit als het gaat om kledingreparatie, stomen en lederwaren.similar more info collapse65 degoudenleeuwbergeijk.nl
  de gouden leeuw bergeijk - welkomwij heten u van harte welkom bij de gouden leeuw te bergeijk, waar gezelligheid en leven elkaar ontmoeten.similar more info collapse66 kinderdagverblijfkits.nl
  kinderdagverblijf kits te groningen locatie zernikecomplex en locatie reitdiepsimilar more info collapse67 vino-eten.nl
  vinos authentiek etenvino's authentiek eten is een cateringbedrijf. het bezorgt eten op locatie. uniek mobiel concept is de landrover met houtoven. de houtoven maakt de lekkerste napolitaanse pizza's op elke gewenste locatie of dient als mobiele keuken. vino's biedt ook een mobiel restaurant. een restaurant op elke locatie. vino's levert eten en locatie voor evenementen, bedrijfsfeesten, familiefeesten, trouwerijen, borrels, congressen en partijen.heisessie, koken, buitenkoken, rollende, keuken, authentiek, restaurant, eten, houtoven, catering, locatie, pizza, mobielsimilar more info collapse68 mooioplocatie.nl
  mooi op locatiemooi op locatie is een uniek beauty-event voor beurzen, detailhandel en particulier.mooi, advies, vrijgezellenfeest, locatie, florentinus, nunen, anoek, fotoshoot, borka, vriendinnendag, teambuilding, workshop, beautyevent, bedrijfsevent, visagie, beursevent, bedrijfsuitje, evenementenbureau, detailhandel, secretaressedagsimilar more info collapse69 chiquita.de
  chiquita deutsch - home pagevon anfang an konnten wir aufgrund unserer leidenschaft für qualität, der strengen auswahlkriterien und der aufrechterhaltung der höchsten produktionsstandards das vertrauen von verbrauchern auf 5 kontinenten erlangen.produktionsstandards, vertrauen, verbrauchern, erlangen, kontinenten, aufrechterhaltung, auswahlkriterien, aufgrund, konnten, unserer, leidenschaft, strengen, anfang895,490similar more info collapse70 ambianz.nl
  ambianz - bijzonder feest, bijzondere locatieambianz is een unieke locatie met allure. uw gasten worden overdonderd door een sfeervolle en eigentijdse ambiance. ambianz beschikt over 6 zalen. bijzonder feest, bijzondere locatie.similar more info collapse71 juwelier-wyczisk.nl
  juwelier wyczisk & zn.juwelier wyczisk & zn. uit budel heeft een zeer uitgebreid assortiment horloges, zilveren en gouden sieraden, en zowel gouden en zilveren sieraden uit eigen atelier. modern en klassiek, voor iedere smaak iets.similar more info collapse72 kontakt-simon.eu
  kontakt-simon - autoryzowany sklep internetowy - kontakt-simon - autoryzowany sklep internetowyoferta firmy obejmuje szeroką paletę systemowych rozwiązań elektroinstalacyjnych. prezentowane serie przeznaczone są do zastosowania w domach, biurach, obiektach użyteczności publicznej oraz przemysłowych.gniazdka, kontaktsimon, simon, kontaktsimilar more info collapse73 localsecret.nl
  de kracht van uw locatie - localsecretlocalsecret haalt het beste uit uw locatie. vier themas: destinatiemarketing, bereikbaarheid, samenwerking 3.0 en innovatieve locatie software.destinatie, journey, gastvrijbereikbaar, reis, lobbyfriend, gast, bereikbaarheid, citymarketing, gebiedsmarketing, toerisme, marketing, locatiemarketing, placebranding, destinatiemarketing, regiomarketing, placemaking, gastvrijesimilar more info collapse74 flight-com.com
  seite übers reisen auf allen kontinentensimilar more info collapse75 kontaktlensim.com
  kontakt lens - kontakt lens ve kullanımı bilgi sitesikontakt lensler ve renkli lensler hakkında kullanıma dair bilgilerin, ipuçların ve en çok merak edilen soruların yanıtlarının bulunduğu bir web sitesidir.928,040similar more info collapse76 gouden-giraffe.nl
  gouden giraffe award 2015/2016registratiewebsite voor eventbranche borrels gemaakt voor deregistratiebalieeventbranche, inschrijven, deelnemersregistratie, eventwebsite, naambadge, brancheborrels, badge, giraffe, deregistratiebalie, bezoekersregistratie, goudensimilar more info collapse77 woningruil.nl
  woningruil voor huurwoningen - qvision bvop woningruil.nl vindt u advertenties van mensen die hun huurwoning te ruil aanbieden. bijvoorbeeld vanwege werk, gezinsuitbreiding of om andere redenen. u kunt er gratis gebruik van maken en zelf ook een advertentie plaatsen.utrecht, rotterdam, amsterdam, bosch, groningen, eindhoven, gevraagd, aanbieden, ruil, woning, woningruilen, ruilen, huurwoning, woonruimte, woningcorporatie, woningruil492,659similar more info collapse78 hetgoudentijdperk.nl
  het gouden tijdperk - nieuwetijdswinkel in dordrechtwelkom in de webwinkel van het gouden tijdperk. wij zijn een nieuwetijdswinkel van bescheiden formaat maar met een breed assortiment, in het centrum van dordrecht. in onze winkel zoeken we naar de balans tussen bijzondere en kwaliteits-producten, en wat gewonere spulletjes, die toch net even anders zijn!similar more info collapse79 boerderijbreevoort.nl
  de universiteit van de geit: locatie voor gastvrijheid en wijsheidin de zalen van breevoort, nabij amersfoort, lachen 900 geiten u toe. een originele brainstorm-, heisessie- of feest locatie.similar more info collapse80 truckbandenservicenoord.nl
  truckbandenservice noordtruckbandenservice noord is een 24/7 bedrijf dat uitsluitend bij de klant op locatie monteert.banden, locatie, fulda, bridgestone, michelin, windpower, bandenservice, pechservice, velgen, reparatie, service, montage, mobiele, dunlop, vrachtwagenbanden, wisselen, klapband, voertuigen, bijzondere, vrachtwagenssimilar more info collapse81 indekas.nl
  in de kas, beleef buiten; trouwen & vergaderen op een unieke locatie.jullie huwelijk in de boomgaard of een zakelijke bijeenkomst in de kas? wij hebben een prachtige locatie in winssen, nabij nijmegen en druten.similar more info collapse82 agavs.nl
  agavs volleyballen in soesterbergsimilar more info collapse83 brandweersoest.nl
  brandweer soest & soesterbergsimilar more info collapse84 wierook.nl
  de moeder's (gouden) geuren wierook, alles over wierook, bloemen en geurende moeder's (gouden) geuren wierook, alle informatie over wierook en geuren, essentiele oliën, geuroliën, voel-gels, wierookhouders, aromalampjes en een webwinkel met honderden artikelengeuren, lotus, sandelhout, vanille, lavendel, amber, mothers, fragrances, mirre, jasmijn, opium, kerkwierook, spreekbeurt, nagchampa, patchouli, rozen, musk, moeders, aromalampen, speksteensimilar more info collapse85 synchronized-noise.it
  synchronized-noise - sample libraries for kontakt 5synchronized-noise is a new software house made in italy. we make virtual instruments and native instruments kontakt 5 sample libraries. please visit www.synchronized-noise.it and facebook official page and like!kontakt, instruments, native, sample, library, audio, free, maschine, librerie, download, phatty, synchronized, libraries, noise, analogsimilar more info collapse86 wofh.de
  wege der geschichte - echtzeit-strategie-mmo. die zivilisationen von 5 kontinenten in deinen händen.similar more info collapse87 hotelgeorges.be
  welkom in hotel georges wenduinede charmes beleven van begin 1900 en toch genieten van alle hedendaags comfort en dit dicht bij de zee? •gratis parkeren in zéér nabije omgeving. •rustige ligging ! •centraal gelegen in de gouden driehoek brugge - oostende - knokkegouden, driehoek, parking, gratis, kust, georges, wenduinesimilar more info collapse88 mangiape.nl
  aller lekkerste italiaanse pizza en gerechten op locatie uit onze houtoven op de piaggio apemet onze sfeervolle italiaanse oldtimer piaggio ape uit 1972, voorzien van originele italiaanse houtoven verzorgen wij feesten en partijen op locatie.passie, houtoven, feestje, workshop, mobiel, catering, pizza, locatie, pizzabakker, pizzabakkerssimilar more info collapse89 joutadoet.nl
  ⌂ - joutadoet je beleven!joutadoet je beleven! unieke locatie aan de zeedijk te ferwert - voor verhuur, vergadering, bijeenkomst, cursus, workshop of expositie.schilderen, locatie, jouta, zeedijk, seedyk, atelier, prijzen, buitendijk, agenda, ferwerd, doete, doet, expositie, ferwert, butendyk, bijeenkomst, workshop, tempera, kinderen, scholierensimilar more info collapse90 degoudenarend.nl
  rhoon - cafe de gouden arend rhoon - cafe - restaurant albrandswaardrhoon - café herberg de gouden arend is een sfeervol en gezellig restaurant in het mooie plaatsje rhoon, niet ver van rotterdamrhoon, restaurant, eten, cafe, albrandswaard, kasteel, rhoonse, fietsroutes, wandelroutes, grienden, hoogvliet, barendrecht, gouden, arend, restuarant, poortugaal, rotterdamsimilar more info collapse91 erpezonwering.nl
  home - erpé zonwering soesterbergsimilar more info collapse92 degoudenhelm.nl
  de gouden helm welkom bij de gouden helmsimilar more info collapse93 zoetoplocatie.nl
  zoet op locatiebestel nu online de lekkerste taart bij zoet op locatie. voor elke gelegenheid in vele smaken en vormen.similar more info collapse94 delekkerstepaling.nl
  de lekkerste paling, palingrokerij workshop palingroken palingrokers den oeverdemonstraties en workshop palingroken door de beste palingrokers van nederland, palingroker op locatiepaling, locatie, bedrijfsfeest, palingroken, demonstratie, demonstraties, palingroker, personeelsfeestje, lekkerste, delekkerstepaling, workshops, gerookte, visserijdagen, rokerij, palingrokerij, roken, palingrokers, oude, ambachten, evenementensimilar more info collapse95 creatiefoplocatie.nl
  creatief op locatie | workshop op locatiesimilar more info collapse96 gouden-tip.nl
  gouden tip - de beste gouden tips worden hier gepubliceerdde beste gouden tips worden hier gepubliceerdsimilar more info collapse97 elektronik-kontakt.de
  elektronik-kontakt.de-this website is for sale!-elektronik-kontakt resources and information.this website is for sale! elektronik-kontakt.de is your first and best source for all of the information you’re looking for. from general topics to more of what you would expect to find here, elektronik-kontakt.de has it all. we hope you find what you are searching for!similar more info collapse98 kapellerput.nl
  conferentiehotel kapellerput > nederlands > kapellerputsimilar more info collapse99 degoudenbock.nl
  lunch - diner - restaurant de gouden bock middelburgde gouden bock staat voor een eerlijke en kraakverse keuken. echt alles wordt in eigen huis gemaakt. de focus ligt op spartelverse vis en, in het seizoen, wild.vlees, wild, restaurant, lunch, middelburg, dinersimilar more info collapse100 mividabonita.nl
  mi vida bonita zeist | damesmode utrecht bilthoven zeist houten nieuwegein de meern maarssen breukelen maartensdijk soesterberg vianen loenenmi vida bonita zeist | damesmode utrecht bilthoven zeist houten nieuwegein de meern maarssen breukelen maartensdijk soesterberg vianen loenen | mi vida bonita biedt sinds 2011 een gemengde kledingcollectie met veel europese invloeden. stijlvoll | home, openingstijden, contact, contact verzonden,zeist, contact, goedkope, exclusief, goedkoop, aanbieding, verzonden, exclusieve, aanbiedingen, kopen, korting, koopje, sale, bestellen, shop, winkel, openingstijden, loenen, bilthoven, houtensimilar more info collapse101 sallandsemetaalhandel.nl
  sallandse metaalhandel bvuw betrouwbare partner voor het verantwoord inzamelen, sorteren en aanbieden voor recycling van ijzer en metalen. tevens leveren wij containers voor inzameling bij u op locatie. u kunt bij ons terecht met onder anderen: ijzer, oud koper, lood, zink, staal, r.v.s., aluminium, kabel, messing, elektromotoren en chroomstaal.koper, aluminium, zink, lood, raalte, containers, staal, roestvrij, bedrijven, metaalhandel, particulieren, ijzer, sallandsesimilar more info collapse102 showentwirlteamsoesterberg.nl
  show & twirlteam soest & soesterberg | | twirlen is topsport!similar more info collapse103 trouwambtenaar-op-locatie.nl
  trouwambtenaar op locatie: enthousiast, persoonlijk & stijlvol!trouwen op locatie! trouwambtenaar voor een persoonlijke, ontspannen & stijlvolle ceremonie naar jullie wens. lees de reacties van bruidsparen!similar more info collapse104 goudenei.net
  home - gouden eihet gouden ei is een winkel met verse, biologische producten. wij hebben een breed assortiment aan groente en fruit, zoveel mogelijk uit de regio. daarnaast hebben wij vers biologisch brood en diverse droogwaren als pastas, rijst, koffie, thee en meer!fruit, vers, brood, groente, brocante, biologisch, ekologischsimilar more info collapse105 thefashionvan.nl
  the fashion van | fashion shoppen op locatie - winkelen in een busthe fashion van is shoppen op locatie in the fashion van; een bus die langskomt met de laatste modetrends en sieraden.similar more info collapse106 fededioro.be
  unieke collectie van trouwringen en exclusieve juwelen vindt u bij fede di orotrouwringen en exclusieve juwelen, fede di oro verlovingsringen.gouden, briljantringen, sieraden, verlovingsringen, trouwen, verloving, horloges, trouwfeest, armbanden, kettingen, edelstenen, diamanten, bracelets, huwelijk, exclusief, fede, trouwringen, ringen, izegem, vlaanderensimilar more info collapse107 heksenkethel-oplocatie.nl
  de heksenkethel op locatiede heksenkethel op locatie is een bekend theatraal dinerconcept dat op elke gewenste locatie kan worden verzorgd.theater, zuster, pompgebouw, avond, bonte, dinerconcept, feestavond, personeelsavond, kookworkshop, gezellig, feest, hilarisch, avondje, theatraal, dansen, family, show, esch, jubileumshow, paradijsvogelssimilar more info collapse108 route638.nl
  homepage - route 638wie de route n638 volgt komt uit in rucphen. dat is de locatie waar autobedrijf route 638 is begonnen. de naam is gebleven, alleen de locatie is veranderd.similar more info collapse109 marktman.nl
  marktman.nl - gratis adverteren met tweedehands spullengratis adverteren en tweedehands spullen aanbieden op marktman.nl. in meer dan 30 rubrieken kunt u advertenties plaatsen en gratis reageren of bieden.zgan, aangeboden, koop, advertentie, tekoop, aanbieden, verkopen, adverteren, gratis, tweedehands, spullen, kopen, marktmansimilar more info collapse110 niklaspoulsen.dk
  kontakt | niklas poulsen · photography & graphic //kontakt fotograf århussimilar more info collapse111 schaffensschwestern.de
  kontakt, dein weg zu uns | schaffensschwesternroute, karte, anfrage, formular, kontaktsimilar more info collapse112 jp-kontakt.cz
  hlavní stránka | jp-kontakt, s.r.o.jp kontakt s.r.o. - prodej kancelářského nábytku a příslušenstvísimilar more info collapse113 el-kontakt.dk
  elektriker | installatør | el-kontakt.dkel-kontakt.dk tilbyder alt indenfor elektrikerfaget, husk vi har døgnvagt på telefon 55 45 40 01.similar more info collapse114 lindobeach.nl
  home070-3558838 lindobeach is dé indoor beach locatie voor top- en breedtesport beachvolleybal trainingen, maandelijkse toernooien, diverse arrangementen, bedrijfsfeesten, beachvolleybalreizen, activiteiten voor de jeugd en meer...haag, scheveningen, beach, beachvolleybal, locatie, huren, veld, leidschendam, teambuilding, teambuildingsactiviteiten, arrangement, huur, tennis, voorschoten, soccer, bedrijfsuitje, zakelijksimilar more info collapse115 degoudenkoets.com
  de gouden koets poetsbedrijfde gouden poets poetsbedrijf voor al uw poetswerkzaamheden.hoge kwaliteit premium servicekrassen, bedrijven, snelle, wagenparken, showroom, auto, behandeling, servive, hoge, helder, polijsten, alkmaar, kwaliteit, ferrari, nieuw, roest, poetsen, wassen, autowassen, schagensimilar more info collapse116 degoudenleeuwwinssen.nl
  de gouden leeuw winssen | frietkraam, cateringbedrijf en caféop zoek naar een cateraar of frietwagen om uw feest of evenement te completeren? neem dan contact op met café en cateringbedrijf de gouden leeuw winssen.frietkraam, mobiele, cateringbedrijfsimilar more info collapse117 photolovefotografie.com
  photolovenewborn & kinderfotografie op locatielocatie, fotografie, newborn, kinderensimilar more info collapse118 paterskerk.nl
  paterskerk evenementen - paterskerkde paterskerk is de enige historische locatie van formaat in weert. dus zoekt u een locatie met karakter, sfeer en klasse waar zowel kleine als grote groepsimilar more info collapse119 centrumdegoudendriehoek.nl
  de gouden driehoek | centrum voor welzijn de gouden driehoekben jij op zoek naar rust, ontspanning & vitatiteit? individueel & groepen: toegepaste kinesiologie, healing, meditaties & energieoefeningrust, healing, ontspanning, vitaliteit, energie, meditaties, meditatie, amethist, toegepaste, rozenkwarts, bergkristal, workshops, kinesiologiesimilar more info collapse120 serahartisan.nl
  serah artisan | de zaanse locatie voor al uw evenementenserah artisan is de locatie voor uw feesten, trouwerijen en evenementen aan de zaan.trouwen, zaalverhuur, zaal, zaandam, trouw, evenementen, serah, locatie, zaan, artisansimilar more info collapse121 mauritshuis.nl
  mauritshuishet mauritshuis toont het beste van de nederlandse schilderkunst uit de gouden eeuw. meesterwerken als vermeers meisje met de parel, de anatomische les van dr. nicolaes tulp van rembrandt, het puttertje van fabritius en de stier van potter zijn te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument.mauritshuis, haag, eeuw, restauratie, schilderkunst, mautishuis, mauristhuis, mautrishuis, kunst, hofvijver, gravenhage, museum, gouden436,964similar more info collapse122 mobiele-pizzabakker.nl
  mobiele pizzabakkermobiele-pizzabakker op iedere gewenste locatie! ...houtgestookt!voor iedere locatie een passende oplossing! originele houtoven pizzas- authentieke dunne bodem en dagverse ingrediënten. incl. compleet gedecoreerde stand!similar more info collapse123 elisabethshof.nl
  st. elisabeths hof | sfeer en gastvrijheid op een unieke locatie!st. elisabeths hof heet u van harte welkom in ons sfeervolle restaurant op een unieke locatie midden in het natuurgebied "het leudal".similar more info collapse124 fusspflege-seelze.de
  kontakt zu gut zu fuß - fußpflege - gabi palmnehmen sie kontakt zu uns auf. gut zu fuß im friseursalon "cool cut" • mobil: 0172 - 510 50 65 • tel.: 05137 - 939 659 • hannoversche str. 9 • 30926 seelzesimilar more info collapse125 swaentje.com
  jachthaven en eetcafé 't swaentjejachthaven 't swaentje is gelegen op een prachtige locatie in westknollendam en ligt direct aan de zaan. een unieke locatie.similar more info collapse126 beerzebier.com
  beerze bier met karakter uit de brabantse kempenbeerze bieren worden gebrouwen volgens familierecepten van brouwerij de gouden leeuw uit vessem, gelegen aan rivier de beerze in de brabantse kempen.bier, eindhoven, herberg, brabant, special, beer, leeuw, netherlands, vessem, blond, goudblond, speciaalbier, designbier, beerze, designweek, goudensimilar more info collapse127 m2services.nl
  schadeherstel op locatie | 24/7 | service & onderhoud gevel elementenop locatie herstel van schade aan diverse gevelelementen, alsmede 24/7 technische service, support en onderhoud hieraan, kunststof, aluminium en staal.similar more info collapse128 sb-printing.be
  sb printingsb-printing is een veelzijdige, vooruitstrevende en moderne zeefdrukkerij, die kwalitatief hoogwaardige producten in grote verscheidenheid binnen een door de klant gestelde tijdslimiet vervaardigt. we beschikken over een geavanceerd en gevarieerd machinepark. technische ontwikkelingen worden op de voet gevolgd, wat een waarborg is voor een scherpe prijs/kwaliteit verhouding. mede daardoor kunnen we een totaal pakket aanbieden wat ons tot een uniek bedrijf maakt. verder om onze klanten beter te bedienen hebben we onlangs onze nieuwe showroom in gebruik genomen. dit op onze nieuwe locatie gelegen aan de brechtseweg 43 te loenhout.textiel, reclame, belettering, canvas, druk, printingsimilar more info collapse129 dewokvanlimburg.nl
  welkom bij restaurant de gouden lepelbeleef de culinaire werelden zoals u dit wilt, restaurant de gouden lepel is een wereld concept met 5 verschillende wereldkeukens, deze keukens hebben alle een unieke smaak. u kunt gaan voor de traditionele barbeque...of gaat u liever voor de oosterse keuken...? of geniet van alle keukens u heeft 2.5 uur de tijd om alles te kunnen proeven!wereldkeuken, limburg, geleen, restaurantdegoudenlepel, wokkensimilar more info collapse130 shmurer.dk
  søhøjlandets murer silkeborgvi kan levere arbejde i høj kvalitet til konkurrencedygtige priser✓ kontakt os for et godt tilbud → vi påtager os opgaver store som små - kontakt os i dag!similar more info collapse131 abc-okonomi.dk
  få et budget i balance med hjælp fra abc - økonomihar du også lomme smerter midt på måneden? så tag en god beslutning og kontakt os. vi hjælper dig til at få ro i økonomien, tag kontakt i dag - sov trygt!similar more info collapse132 frankvansteeg.nl
  frank van steeg | uw kok op locatie! onbezorgd genieten.frank van steeg komt u graag, samen met zijn team, ontzorgen tijdens al uw feestelijke gelegenheden. dit doet hij door heerlijk te koken bij u op locatie!similar more info collapse133 tinysteps.ro
  cresa, gradinita, after school, loc de joaca, rasnov tiny steps locatie de vis dedicata copiilorlocatie de vis dedicata copiilorsimilar more info collapse134 degoudenleeuwgroep.nl
  home | de gouden leeuw groepde gouden leeuw groep biedt zorg op maat op het gebied van wonen met zorg, tijdelijk verblijf in het zorghotel, thuiszorg en dagverzorging.begeleiding, gouden, leeuw, huis, awbz, keppel, hummeloseweg, huren, huishoudelijke, verzorging, hotelomgeving, hummelo, hotelmatige, gecertificeerd, herstellingsoord, herstel, hoog, horstik, huur, hotelsimilar more info collapse135
Il più grande parco divertimenti al coperto d'Italia
Tantissime attrazioni per tutta la famiglia e giostre per ragazzi
Divertimento tra lo zucchero filato e la frutta caramellata

Il più grande parco divertimenti al coperto d’Italia

16-17 dicembre 2017
Dal 22 dicembre 2017 al 7 gennaio 2018
13-14 gennaio 2018

Winterello

Presto online!

Braccialetto

Clicca qui!!

Intrattenimento

Clicca qui!

Attrazioni

Clicca qui

Partner

Supporter