Køb replika ure, Cartier Longines Breitling replika ure Store replika ure rolex

Nye produkter for oktober

Replica Rolex Submariner Date Watch : 18 karat guld C M116618LB

Replica Rolex Submariner Date Watch : 18 karat guld C M116618LB
DKK 121,551  DKK 1,665
Spar: 99% off
Replica Rolex Submariner Date Watch : Gul Rolesor - kombination

Replica Rolex Submariner Date Watch : Gul Rolesor - kombination
DKK 69,823  DKK 1,545
Spar: 98% off
Replica Rolex Submariner Date Watch : Gul Rolesor - kombination

Replica Rolex Submariner Date Watch : Gul Rolesor - kombination
DKK 78,191  DKK 1,623
Spar: 98% off

Replica Rolex Submariner Date Watch : 904L stål C M116610LN -000

Replica Rolex Submariner Date Watch : 904L stål C M116610LN -000
DKK 91,814  DKK 1,453
Spar: 98% off
Replica Rolex Submariner Date Watch : Gul Rolesor - kombination

Replica Rolex Submariner Date Watch : Gul Rolesor - kombination
DKK 103,765  DKK 1,573
Spar: 98% off
Replica Rolex Submariner Date Watch : 18 karat guld C M116618LB

Replica Rolex Submariner Date Watch : 18 karat guld C M116618LB
DKK 107,285  DKK 1,594
Spar: 99% off

Featured Products

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch - Rolex Timeless luksus u

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch - Rolex Timeless luksus u
DKK 73,943  DKK 1,397
Spar: 98% off
Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 904L stål C M116520-001

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 904L stål C M116520-001
DKK 100,435  DKK 1,453
Spar: 99% off
Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116528

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116528
DKK 76,406  DKK 1,672
Spar: 98% off

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116518

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116518
DKK 67,178  DKK 1,460
Spar: 98% off
Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 904L stål C M116520-001

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 904L stål C M116520-001
DKK 68,151  DKK 1,404
Spar: 98% off
Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat hvidguld C M11

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat hvidguld C M11
DKK 75,799  DKK 1,439
Spar: 98% off

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat hvidguld C M11

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat hvidguld C M11
DKK 96,124  DKK 1,566
Spar: 98% off
Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116528

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116528
DKK 107,448  DKK 1,644
Spar: 98% off
Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116528

Replica Rolex Cosmograph Daytona Watch : 18 karat guld C M116528
DKK 115,406  DKK 1,545
Spar: 99% off


\\ n

replika ure rolex

ilmailuteollisuus
hublotrosa guld
fine klokker for menn
billige klokker til salgs

Nye produkter for oktober

Replica Rolex Day-Date Watch : 18 karat guld - M118238 - 0110

Replica Rolex Day-Date Watch : 18 karat guld - M118238 - 0110
DKK 46,133  DKK 1,453
Spar: 97% off
Replica Rolex Datejust Lady 31 Watch : Gul Rolesor - kombination

Replica Rolex Datejust Lady 31 Watch : Gul Rolesor - kombination
DKK 45,039  DKK 1,411
Spar: 97% off
Replica Rolex Day-Date II Watch : 18 karat guld - M218238 - 0038

Replica Rolex Day-Date II Watch : 18 karat guld - M218238 - 0038
DKK 338,478  DKK 1,510
Spar: 100% off

Replica Rolex Datejust Special Edition Watch : 18 karat hvidguld

Replica Rolex Datejust Special Edition Watch : 18 karat hvidguld
DKK 80,328  DKK 1,432
Spar: 98% off
Replica Rolex Datejust 36 mm Watch : 18 kt Everose gold - M11618

Replica Rolex Datejust 36 mm Watch : 18 kt Everose gold - M11618
DKK 54,888  DKK 1,411
Spar: 97% off
Replica Rolex Datejust Special Edition Watch : 18 karat guld - M

Replica Rolex Datejust Special Edition Watch : 18 karat guld - M
DKK 65,541  DKK 1,411
Spar: 98% off

Featured Products

Replica Rolex Datejust Lady 31 Watch : Hvid Rolesor - kombinatio

Replica Rolex Datejust Lady 31 Watch : Hvid Rolesor - kombinatio
DKK 57,992  DKK 1,418
Spar: 98% off
Replica Ny Rolex Cosmograph Daytona : Basel messen 2013

Replica Ny Rolex Cosmograph Daytona : Basel messen 2013
DKK 54,084  DKK 1,439
Spar: 97% off
Replica Rolex Day-Date Watch : Platinum - M118206 -0040

Replica Rolex Day-Date Watch : Platinum - M118206 -0040
DKK 84,427  DKK 1,418
Spar: 98% off

Replica Rolex Lady- Datejust Pearlmaster Watch : 18 karat guld -

Replica Rolex Lady- Datejust Pearlmaster Watch : 18 karat guld -
DKK 277,367  DKK 1,693
Spar: 99% off
Replica Rolex Datejust Watch : Hvid Rolesor - kombination af 904

Replica Rolex Datejust Watch : Hvid Rolesor - kombination af 904
DKK 45,060  DKK 1,418
Spar: 97% off
Replica Rolex Datejust 36 mm Watch : 18 karat guld - M116238 - 0

Replica Rolex Datejust 36 mm Watch : 18 karat guld - M116238 - 0
DKK 59,248  DKK 1,482
Spar: 97% off



DUNIA JAM

Thursday, April 7, 2011

Rolex Submariner - TULEN bang....


TULEN..... suatu perkataan kontroversi yang punyai banyak maksud kini walau pada dasarnya sudah menunjukkan kepastiannya. Bila mana fakta & hakikat diputar belitkan, hasilnya suatu yang penuh dengan pseudo & tipu daya... Semoga kita semua dilindungi & diberikan petunjukNYA...
Tolak bab tu.... yang semua orang dah pun maklum.... masuk ke topik yang lebih panas... 
Rolex merupakan suatu jenama yang amat terkenal di dunia yang bukan saja telah menjadi ikon & mempunyai rangkaian model yang paling mempunyai ikutan jenama-jenama terkenal lain (homage), malah manjadi jenama yang paling digilai serta diidamkan ramai peminat jam sedunia.
Kecemerlangan Rolex dalam bidang pemasaran membuatkan harganya kekal sepanjang zaman malah meningkat saban tahun. Boleh dikatakan hampir sama dengan urusniaga emas. Kedai-kedai pajak gadai pun kebanyakannya hanya menerima Rolex sebagai objek gadaian. Oleh kerana populariti & kecemerlangannya, ia juga menjadi model yang paling banyak direplikakan/ditiru.

Model yang paling popular adalah Submariner. Bukan saja banyak homage Submariner lahir, malah jam tiruan/replika juga turut bergelumang mancari makan dalam dunia jam. Homage dengan replika sama ke? Tak sama beb... Homage adalah jam original berjenama yang ditiru serupa dengan induknya. Bukanlah 100% tapi mirip kepada asasnya itu.... Contohnya Orient Sub, Sandoz Sub, Epos Sportive & pelbagai lagi jenama terkenal. Replika pula merupakan jam tiruan yang biasanya dibuat di China yang meniru 100% & menggunakan jenama yang ditirunya itu juga contohnya jam gambar di atas ini. 

Jam ini sebenarnya dah lama aku tengok. Diambil di kedai jam di Johor. Aku & Amar Variasi Jam bersama-sama ke kedai itu & merupakan pertemuan pertama kami secara serampang dua mata. Aku tertarik melihat jam ini lebih dekat kerana ia merupakan Submariner Ceramic Bezel. Cantik juga sebenarnya. Tapi jangan tertipu dengan tipu daya dunia apabila melihat jam Rolex secantik ini kerana ianya adalah pseudo semata-mata.

Kalau Sub berdial hitam sudah menjadi kebiasaan jamuan mata, wujud juga replika Sub berdial hijau ini. Tak banyak gambar aku ambil sebenarnya sebab mengejar masa & segan sebenarnya dengan tuan kedai & Rolex pula dah jadi kebiasaan tengok yang replika. Ada beberapa lagi jam replika yang dijualnya & bagusnya tuan kedai ini, beliau meletakkan jam replikanya di dalam kotak khas untuk membezakan jam original dengan yang replika & beliau tidak sorok memberitahu pelanggan yang jam ini tiruan.

Buatannya boleh tahan juga. Mungkin disebabkan design Rolex klasik & ringkas, membuatkannya dapat ditiru dengan mudah & memandangkan telah lama berada di pasaran replika sedunia... maka buatannya juga semakin baik. Kalau anda ditawarkan jam Rolex yang kononnya dikatakan baru & original dengan keadaan sepertimana di tangan aku ni.... dijamin ianya replika... kerana jam original tidaklah dipersembahkan begini. Stiker SAPPHIRE itu nak menunjukkan bahawa walaupun ianya replika, tetapi menggunakan cermin sapphire.

Crown jenis skru ini mempunyai logo Rolex dengan 3 dot padanya. Yang menunjukkan ianya menggunakan sistem tripple lock pada crown (untuk original).

Tiada jam Rolex original yang boleh aku gunakan sebagai perbandingan pada waktu itu, jadi aku gunakan gambar official Rolex sebagai panduan. Ini bukanlah suatu review yang teliti mengenai jam ini, mungkin ada benda yang aku tertinggal. Ia hanyalah sebagai panduan ringkas sahaja & aku bukanlah sorang yang profesional untuk membandingkannya secara terperinci. 
Pada bahagian atas crown guard jam replika, terdapat bahagian yang mempunyai brushed finishing (anak panah). Manakala bagi jam original, keseluruhannya adalah polished finishing. Potongan crown guard replika tampak lebih runcing & membulat, manakala jam original lebih tebal  mempunyai potongan yang lebih tepat. 

Dial hijau maxi, terdapat sedikit perbezaan antara replika & original. Walaupun bahagian lain nampak lebih kurang sama dalam mata kasar contohnya tulisan, hour marker & jarum... dial replika nampak suram & berwarna hijau flat. Buatan lume pada hour marker juga tidak kemas. Cetakan logo & tulisan pada replika kurang kemas. Namun replika gred yang lebih tinggi mempunyai buatan yang lebih halus & hampir sama dengan yang original.

Walaupun mempunyai cermin cyclop (kanta pembesar), nombornya hanya dibesarkan 1.5 kali sahaja. Manakala kesan cyclop ini pada jam original memberikan pembesaran sebanyak 2.5 kali ganda & nombor nampak hampir penuh dengan saiz cyclop itu. Anak panah itu menunjukkan bahagian bevel penununjuk tarikh yang kurang jelas pada jam replika.

Ukiran ROLEX pada chapter ring replika juga tidak begitu kelihatan & nampak tidak diukir begitu dalam. 

Bahagian paling kantoi adalah lume pada indeks bezel replika yang tersembul bak mutiara... berbeza betul dengan yang original.... 

Aku tidak yakin sebenarnya jika bezel jam ini betul-betul seramik. Mungkin ya & mungkin tidak.... 'filler' pada penomboran yang engraved itu berwarna putih adalah suatu ciri besar lain untuk dilihat. Lihat video di bawah ini yang menunjukkan bagaimana bezel ini dihasilkan.



Aku tidak pandai melihat sangat secara detail jam replika Rolex jika ditunjukkan kepada aku tanpa jam original di sebelah begini. Namun beberapa ciri-ciri besar dapatlah aku kenal pasti & salah satunya lagi adalah finishingnya... Bandingkan antara kedua-duanya & lihat jam replika mempunyai alur finishing yang tidak kemas & tidak selari. Jam original mempunyai alur yang kemas, selari & halus. Memang boleh nampak kekemasan jam original dengan jelas pada jam original jika dilihat depan mata.

Stiker yang boleh mengelirukan ramai. Sepatutnya untuk jam original, stiker tersebut mempunyai kesan 3D apabila dilihat. Tidaklah seperti yang dicetak begini.
Ada banyak web yang membuat review mengenai jam replika. Di bawah ini merupakan salah satunya. Anda boleh lihat perbezaan stiker tersebut pada web ini
Qualitytyme - Rolex or replica

Gambar pinjam
Suatu lagi kontroversi ialah penggunaan movement pada jam replika. Sebenarnya ada pelbagai jenis movement yang digunakan. Ada bermovement tiruan buatan China, ada yang menggunakan movement original jam berjenama China contohnya Seagull, ada yang menggunakan movement Jepun (Miyota) malah ada yang menggunakan movement Swiss ETA ogirinal!!!
Mungkin penggunaan jenis movement yang baik ini bergantung kepada gred replika itu sendiri. Menurut saudara TheTick-TheTick, jualan jam replika di Hong Kong lebih hebat dari kita kerana mereka mempunyai rangkaian jualan jam replika yang besar dimana buatan jam-jam tersebut memang betul-betul mirip original. Mereka juga merupakan hub terbesar dunia yang mempunyai movement original ETA terpakai. Maka tidak hairanlah jika ada seller yang claim yang jam tersebut menggunakan movement Swiss. Gambar atas adalah buktinya. Movement tersebut ialah ETA 2824 unfinished, yang merupakan movement kebiasaan yang digunakan.

Gambar pinjam
Ini pula merupakan movement Rolex 3135 yang original. 

Tidak seperti replika Sub yang lama. replika baru ini turut meniru clasp original yang lebih solid & rigid. 

Buatan clasp replika nampak kemas & solid juga namun buatannya lebih tajam di bahagian bucunya.
Apa yang cuba aku sampaikan ini bukanlah suatu review yang lengkap. Ia hanyalah review ringkas yang lebih kepada panduan & sebagai peringatan supaya berhati-hati apabila hendak membeli jam. Selidik dahulu jam tersebut & jangan buat keputusan yang terburu-buru. Biarlah lambat sedikit asalkan pembelian itu tidak terkena beli jam replika. Sebab ada seller yang menjual jam-jam begini  & claim sebagai original... Samada seller tidak tahu atau sengaja buat-buat tak tahu. Apa yang penting, selidik dahulu jam tersebut sebelum beli walaupun jam vintage sekali pun. Kerana ketahuilah wujudnya Rolex vintage replika (aku pernah ditawarkan Rolex Oysterdate), Rado vintageSeiko chronograph (salah satunya pernah aku review dahulu) & lain-lain jenama yang kita takkan sangka adanya model replika. Jangan sangka jam vintage tiada replika!
Aku akan membicarakan lagi hal-hal jam replika pada artikel yang akan datang.... tunggu......

Reaksi Anda 

19 KOMEN ANDA:

amar said...

nice review bro. bukak kan mata mereka di luar

duniajam said...

Tq bro... insyaallah akan didedahkan lagi psl jam tiruan begini.... Biar semua org tahu & berhati2 sebelum buat keputusan membeli.

adrlee said...

oohhh ... better meet seller at rolex centre buat inspection dulu...nowdays hard to trust anyone :)

duniajam said...

Yes bro... Rolex is the commonest offered by seller & of course you are already know about the demand. Hehe...

Some seller sell a Rolex with ridiculous offer. Not logically to think.. haha

duniajam said...

I am feared with the incrising demanding of the vintage watches. Some watches are neglected, some not as describes, some are frenken & some vintages are replicas!

amar said...

franken lebih bahaya, sebab orang ingat ori dah, tapi rupanya model wira mivec 1.6.haha..ingat mitsubishi rupanya wira

adrlee said...

dj...hahahha...demand up coz many fella fever on it, in asia property & gold is the best fever (imho) Those fella pulling a fast one thinking they are showroom SA. he :)

amar : only in frenken mall ? or another day in paradise

Jam Luxury & Vintage Watches said...

topik yang sgt bgus bro, bleh sama2 tumpang belajar... go on bro...

amar said...

adrian; agree with you. now, "lambakan' in show room. demand not much but price to much.

duniajam said...

Jam Luxury & Vintage Watches

Tq bro.. insyaallah akan diteruskan lagi

duniajam said...

adrlee

Agreed. Demand & supply is the factor. Hehe. I have no problem with people selling replicas as long as he state replica. Honest seller will get respect.

Pencinta Masa said...

Kat tepi case tu tak dak tulih Rolex ka? Nampak macam baguih sikit dr repli yang aku review hari tu.

duniajam said...

Takda bang. Mmg boleh tahan sebenarnya buatan dia. Hehe

adrlee said...

dj : true bro. it gives easy of mind both seller & buyer.

viruspronto said...

dasat la review ko nih bro..mantop!!

duniajam said...

viruspronto.. terima kasih bro.

nama saya said...

aku ada jam rolex oyster datejust ada no siri kat jam kat bhgian tali

nama saya said...

saya ada jam rolex oyster datejust ada nombor siri dekat jam

Apartment Bukit Permata Lumut said...

salam suma... saya ada membeli sebuah rolex submariner warna biru. bole sesiapa bantu sya mengenalpasti samada yg sya beli ni ori @ replika. lebih senang jika ada yg sudi berwhatap ngan saya. 017-5074414

Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom)

Carian Blog Dunia Jam


DJ dalam KOSMO

DJ dalam KOSMO


About Me

My photo
duniajam
Malaysia
View my complete profile Untuk yang sedang mencari-cari jam @ barangan jam, bolehlah kunjungi blog di bawah ini. Mungkin ada koleksi yang dipaparkan menarik minat anda. Silalah layari...

JAM PILIHAN

Terbaru di D.J. PILIHAN

  • Dunia Jam Pilihan FACEBOOK - Dunia Jualan Jam 4 years ago

Dunia Jam's Facebook Group

Dunia Jam's Facebook Group
Sertailah kami...

Labels

  • ****PENGENALAN (1)
  • ***Dunia Moto (15)
  • ***Dunia VW (10)
  • ***Pengumuman (30)
  • ***Renungan (3)
  • ***SNEAK PREVIEW (12)
  • **Bancian (2)
  • **Berita Terkini (2)
  • **Cerita Lawak (4)
  • **Coretan (28)
  • **D.I.Y. (17)
  • **Designer (11)
  • **Fakta Nombor (2)
  • **Info (45)
  • **Jam Pilihan (6)
  • **Kedai jam (6)
  • **Keputusan Poll (4)
  • **Lain-lain (1)
  • **Nostalgia (15)
  • **Perbandingan (13)
  • **Pertanyaan (3)
  • **Preview (4)
  • **Projek (5)
  • **Replika (7)
  • **Tahukah Anda? (7)
  • **Tips (15)
  • **TT Session (9)
  • **Watchmaker (90)
  • #HOROLOGY FOR UNITY 2010 (19)
  • #HOROLOGY FOR UNITY 2012 (9)
  • Adidas (1)
  • Alain Delon (1)
  • Alba (2)
  • Bavarian Crono Technology - Volkswagen (1)
  • Boy London (4)
  • bruno banani (1)
  • Cabane de Zucca (1)
  • Casio (20)
  • Citizen (8)
  • Darch (1)
  • Doxa (1)
  • Epos (3)
  • Fortis (1)
  • Hamilton (1)
  • Helbros (1)
  • Invicta (1)
  • Jeep Chronograph (1)
  • Junkers (1)
  • Levi's Core Collection (1)
  • Orient (4)
  • Oris (1)
  • Orkina (1)
  • Panerai (2)
  • QQ Leaf Fit Automatik (1)
  • Rado Diastar (1)
  • Richard Mille (1)
  • Rolex Submariner (1)
  • Seiko (26)
  • Skeleton Watch (1)
  • Swatch (1)
  • Tag Heuer (1)
  • Timex (4)
  • Tissot (1)
  • Titan (1)
  • Titoni (1)
  • Waltham (1)

Visitors

Free counters!

Followers

All Watch Sites

BlogMalaysia.com

Casio PRT-40

Casio PRT-40

Informasi & santai...

  • My Watch Collection Hobby Hublot Big Bang Bavaria 5 days ago
  • walikard SOLD: Seiko SKX009J 1 year ago
  • thetick-thetick 4Sale: Watchmaker Tools 2 years ago
  • jamseh.blogspot.com Dagaz Typhoon T2 300m 2 years ago
  • DUNIA JAM Selamat Hari Raya Aidilfitri 3 years ago
  • ismi zalizalu bengkel ujian kepuasan pelanggan (UX Testing) 3 years ago
  • Demi Masa ... TUDOR HERITAGE BLACK BAY 3 years ago
  • apa2 je lah Casio: sgw-500h module 5269 3 years ago
  • jam kenangan bulova diver 4 years ago
  • matsal Sambut bulan kemerdekaan dengan jam...... 4 years ago
  • Limau tambun 393. TIGA AHLI KELEDANG BERJAYA...TAHNIAH 4 years ago
  • seikologi Dayung Sudah di Tangan, Perahu Sudah di Air.. 4 years ago
  • Time as it is Dream Chaser - Seiko Velatura SRQ001 4 years ago
  • 24 JAM H4U 2012 dari lensa hp burok aku...Sony W995. Esok baru ceritalah... 5 years ago
  • MALAYSIAN HOROLOGY BLOGGERS AFFILIATED 5 years ago
  • amer|zhafran™ comeback? maybe.. 5 years ago
  • Chronometry
  • Quartzimodo's Time Journal
  • My Thrill

Tag Heuer Professional 2000

Tag Heuer Professional 2000

Cari jam?

  • Detik Dua Belas RADO CAPTAIN COOK (REISSUE 1962) 1 week ago
  • HAIZUL-ANTIQUE JAM OMEGA CALIBER 480 - RM1600 3 weeks ago
  • VARIASI JAM seiko 7005-RM 180 NEGO 2 months ago
  • Suka Jam Seiko Samurai 6 months ago
  • Jam Masa Orange Monster by Seiko Prospex 8 months ago
  • classicmalaya 11 months ago
  • ...........Asal Barang Jadi Harga......... Asal Brang Jadi Harga 1 year ago
  • jamlama 1129. Custom Made Shroud for Seiko Baby Tuna 1 year ago
  • Jamabah Dot Blogspot Hamilton Thin o Matic (repost lagi) 1 year ago
  • mrLoose SRP 653 K1 1 year ago
  • fobs76 - Vintage Wristwatches & Timepieces Android Tourbillon 2 years ago
  • MyLocken Klasik SEIKO KS (KING SEIKO) - RM1500 2 years ago
  • kunci jam 19mm Swiss made Tropic 2 years ago
  • JAM BAHARI : vintage watch collection Rado Purple Horse Lip lap Lip Lap (SOLD) 2 years ago
  • Jam Kampung COMBO Sale TISSOT PR516 & OMEGA Manual 2 years ago
  • barang vintage sold - zodiac chronometer kingline 36000 2 years ago
  • http://dabudabi.blogspot.com CITIZEN DIVER'S FOR SALE!!!!...LAST CALL RM350 SIAP POS...!!! 3 years ago
  • 24 JAM.COM VAGABOND CATS AVIATOR SUNGLASSES FOR SALE(SOLD) 3 years ago
  • Koleksi Qistina Vintage Watches RADO GREEN HORSE KING SIZE FS 3 years ago
  • my vintage watch 3 years ago
  • RAY BAN DAN JAM VINTAGE Kedai baru saya 4 years ago
  • Koleksi Syair Klasik VINTAGE VERY RARE OMEGA WINDING CAL:283 FOR SALE (SOLD) 4 years ago
  • LanJamKoleksi 73. Epos Elegance (Berikan Harga Anda) 4 years ago
  • Dunia Jam Pilihan FACEBOOK - Dunia Jualan Jam 4 years ago
  • Luxury & Vintage Watches ,LONG TIME NO SEE BRO,34PCS STOK TERBARU SETELAH LAMA BEREHAT.... 4 years ago
  • Timeless Gallery - Rare n Vintage BZ 4 years ago
  • http://jamkaki5.blogspot.com KES SCAMMER OLEH INDIVIDU MOHD HANAPI BIN MOHAMAD JELANI DALAM WWW.MUDAH.MY 4 years ago
  • Jamkarat Vintage INVICTA Manual SOLD 5 years ago
  • LT Watch Gallery 330. NEW AUTHENTIC RADO INTEGRAL JUBILE FOR LADIES - A PRESENT FOR A TRUE DEDICATION 5 years ago
  • TIMEasitis Gallery FS | WATCH STRAP 5 years ago
  • **KOLEKSI JAM ORI HARGA PATUT** Orient M-FORCE 200M diver 5 years ago
  • Precision Vault For SALE (NEGO) - 3 items 6 years ago
  • Minat Jam Bola Bukak Casing Jam 6 years ago
  • D.Vintage Collection Stock Clearance 6 years ago
  • chachamerbah
  • JACK'S TREASURE CHEST OF TIME PIECES
  • JAM OTAI. VINTAGE WATCHES

Casio digital

Casio digital

Blog Peminat Jam Indonesia

  • Koleksi Jam Maximus ROLEX SUBMARINER DATE - ROLEX 16610 - SERIE M YEAR 2008 (REHAUTE) - MINTS CONDITION (FOR SALE) 6 hours ago
  • Jam tangan for sale FORTIS B-42 Automatic Chronograph 1 day ago
  • JAM - VINTAGE FOR SALE : CASIO BESIDE CHRONOGRAPH QUARTZ - TERAWAT SANGAT BAIK 4 days ago
  • Karena Waktu Tak Dapat Dihentikan For Sale Aneka Rantai, Crown dll Omega Vintage 1 week ago
  • Wisma Antik Rolex Sterling Silver 1 month ago




Il più grande parco divertimenti al coperto d'Italia
Tantissime attrazioni per tutta la famiglia e giostre per ragazzi
Divertimento tra lo zucchero filato e la frutta caramellata

Il più grande parco divertimenti al coperto d’Italia

16-17 dicembre 2017
Dal 22 dicembre 2017 al 7 gennaio 2018
13-14 gennaio 2018

Winterello

Presto online!

Braccialetto

Clicca qui!!

Intrattenimento

Clicca qui!

Attrazioni

Clicca qui

Partner

Supporter