cassa di pandorantry-content">
Gasten: wie nodig je uit

Je wordt 50, gaat met pensioen, bent 25, 40 of 50 jaar getrouwd en en je geeft een feest. Super. Gezellig met de mensen die je lief zijn een feest bouwen. Mooie locatie, lekker hapje eten en drinken. Goede gesprekken, lekker dansen…, vul maar in.
Echter… wie nodig je uit en misschien belangrijker wie niet? Waar trek je de grens en hoe voorkom je scheve gezichten? De gastenlijst is één van de belangrijkste zaken.
Voor dit vraagstuk heb ik het internet afgespeurd naar een goed artikel hierover. Ik heb dit niet kunnen vinden. Het blijft in de stukken die ik las toch allemaal een beetje op eieren lopen en verschuilen achter etiketten. Je wilt geen ruzie, maar je wilt ook de mensen op je feest die jij graag wilt uitnodigen.
Met jarenlange de ervaring die ik zelf heb met het werken in organisaties en het uitsteken van je nek om iets georganiseerd te krijgen, heb ik hieronder 5 gouden tips geformuleerd om dit vraagstuk aan te pakken.
1. Hoe ga je om met kritiek?
Wees je er om te beginnen van bewust dat als je actie onderneemt op wat dan ook, er mensen zullen zijn die daar wat van vinden. Zowel positief als negatief. Als je een feest geeft nodig je ca. 6 miljard mensen niet uit. De kans dat er een paar tussen zitten die daar een oordeel op hebben is dan niet denkbeeldig. Wil je dit te allen tijde vermijden, geef dan geen feest. Zo simpel is het, maar bedenk wel dat als je niets doet, je ook kritiek kunt krijgen. Kritiek lijkt bij het leven te horen en in de relatie tussen mensen.
Wellicht helpt het je te bedenken dat kritiek eerder slaat op de criticus dan op de bekritiseerde en dat je op kritiek niet verplicht bent te reageren.
2. Wees zorgvuldig.
Om “terechte” kritiek te vermijden, wees zorgvuldig in je keuze. Vergeet geen mensen. Wie wil je uitnodigen, wie misschien en wie niet. Maak hiervan een lijst. Houd hierbij ook voor ogen wat het soort feest is dat je wilt geven en wie daar in zou passen en wie niet. Vraag het bij twijfel aan mensen op je lijst die graag wilt uitnodigen:”Ik ga dit soort feest geven, zou je daarvoor uitgenodigd willen worden?”
3. Sta open voor input.
Als jij het belangrijk vindt dat er bepaalde mensen op jouw feest komen, is het ook van belang dat je die mensen iets biedt wat hen aanspreekt en waar ze enthousiast over kunnen worden. Niets is zo vervelend als een plichtmatig feest. Dit komt trouwens gelukkig steeds minder voor. Mensen voelen zich minder verplicht, zeggen makkelijker af en komen rustig later en gaan eerder weg. Dit weet ik uit ervaring met meer dan 100 feestjes per jaar waar ik de muziek mag verzorgen.
Neem, om erachter te komen waar mensen enthousiast over worden, jouw lijst met mensen die je graag wilt uitnodigen. Laat hen (of een representatief aantal) weten wat je van plan bent en vraag om input. Zorg dat je de input die je krijgt implementeert in je feest en laat dit je gasten weten. Dit geeft een hogere zekerheid op veel positieve response en het houdt het aantal afmeldingen laag. De lijst van de mensen die je echt op je feest wilt hebben stuur je een persoonlijke uitnodiging en je zorgt ervoor dat je weet of ze komen of niet. Vraag om een reactie en bel na als je die niet krijgt.
4. Houdt een optie open voor de “misschien” lijst.
Voor de mensen op je “misschien” lijst reserveer je een beperkt aantal plaatsen (ca. 10% van het totaal).
Deze laat je weten dat je een feest geeft en dat er voor een beperkt aantal mensen plaats is. Vraag ze zich aan te melden waarbij geldt: “wie het eerst komt het eerst maalt”. De mensen die echt graag willen zullen reageren. De rest heeft een kans gehad en daarom weinig gegronde reden tot kritiek als ze te laat zijn.
Mensen die niet uitgenodigd worden.
Wellicht zijn er mensen die je bewust niet uitnodigt en waarvan je verwacht dat die daar moeite mee hebben. Om kritiek achteraf of roddel uit deze groep te voorkomen, is het nemen van het initiatief, misschien niet de makkelijkste, maar wel de beste remedie. Bel ze op en leg ze uit dat je een feest geeft waarvoor je hem/haar bewust niet hebt uitgenodigd en waarom. Belangrijk is dat jij degene bent die belt (liever geen e-mail of brief). Let wel: Men hoeft het niet met je eens te zijn. Ga je ook niet verdedigen, maar luister naar de eventuele frustratie.
Het vergt wellicht wat moed, maar deze zal worden beloond als je goed hebt geluisterd naar diegene aan de andere kant van de lijn. De meeste mensen zullen je oprechtheid waarderen ook al zijn ze het niet eens met je beslissing. Voor diegenen die dit niet doen en zich van je afkeren zou je je kunnen afvragen of die überhaupt nog wel tot je vriendengroep behoorden.
Voor de overige 5 gouden tips klik hier
This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.
De commentaren zijn gesloten.