Vem i hela världen kan man egentligen lita på? Mikael Wiehe var man kan köpa pandora armband

Vem i hela världen kan man egentligen lita på?

 
Fortfarande funderar musikern, textförfattaren och fyrabarnspappan över begrepp som tillit, förtroende och svek. För över trettio år sedan skrev han en låt om vem man egentligen kan lita på.

Under 1970-talets radikala era var Mikael Wiehe med om att bilda Hoola Bandoola Band, som blev en av den svenska progressiva musikrörelsens allra mest populära grupper. Många unga som engagerade sig i partier eller organisationer på den politiska vänsterkanten sjöng med i låtar som "Vem kan man lita på?"
"Jag kommer ihåg att det gick snabbt att hitta de rätta orden. Låten handlar om tillit, förtroende och om personer som sviker." […]

     
När far och mor är döda
och våra släktingar har ta'tt gift
och alla våra vänner har valt sej själva
och våra lärare och fröknar
har gått och dränkt sej med varann'
och nu när sömntabletterna har slutat hjälpa
och när vår präst från konfirmationen
står och pekar i det blå
och ingen fattar om han visar vägen
eller känner vilket håll vinden blåser på,
då kommer Halta Lotta hem till mej
med rösten fylld av gråt
och snyftar, vem i oztjgufh. sitio web de pandorahela världen kan man lita på?
 
     

Mikael Wiehe säger att många ungdomar i början av 1970-talet upptäckte att världen inte var alltigenom god. I Afrika, Asien och Latinamerika svalt människor, de förtrycktes och bombades sönder. Alla som engagerade sig i vänsterrörelsen kämpade för rättvisa och solidaritet - för en bättre värld. Det fanns något gott i vår vilja till förändring, säger han.
Hur såg du på begrepp som tillit och förtroende när du skrev testen till den här låten?
"När jag var ung präglades samhället ännu av socialistiska grundtankar. Jag - och många med mig - var aggressiva i vår kritik mot socialdemokraterna. I efterhand har jag insett att de och vi som var längre ut på vänsterkanten egentligen hade gemensamma grundvärderingar, där begrepp som rättvisa och solidaritet var viktiga. Men inom vänstern fanns en besvikelse över att socialdemokratin börjat svika sina ideal, att partiet vänt sig självt ryggen. Jag upplevde det som en sviken tillit."

Hur ser du på dagens samhälle?

"Nyliberalerna har haft det politiska och ekonomiska tolkningsföreträdet i många år och deras idéer har nästlat sig in i alla riksdagspartier. Och därför finns det inte längre någon […] tillit att bli besviken på. Det samhällsideal som målas i dag upp är ett helt annat än det som vänstern – och till viss del socialdemokraterna – stod upp för under 1970-talet. Jag litar inte […] på socialdemokraterna, även om det finns hederliga individer också i det partiet."

Och när John och Yoko Lennon
har gått på psykoanalys
och Robert Zimmermann har flytt till landet med miljonerna
och Marilyn Monroe tappa' taget
och Greta Garbo har blivit ful
och man försöker muta oss med resterna av visionerna
och när prinsar och presidenter
ljuger medvetet i kapp
och när dom, som skulle säga sanningen,
har börjat ta tillbaka det, dom just har sagt,
då kommer Lille Gerhard hem till mej
och häver sej på tå
och viskar, vem i hela världen kan man lita på?


Mikael Wiehe skrev om presidenter och prinsar som medvetet ljuger i kapp. Tankarna går till George Bush och kriget mot Irak, till politiker som vänder kappan efter vinden och till fifflande direktörer.
"Jag är extra misstänksam mot dem som har makten över ekonomin och mot politiska beslutsfattare. Man kan man inte lita på dem. Miljardrullningen i Skandia och politiker som bara tänker på sina opponionssiffror. Nej, jag har inget förtroende för direktörer och ministrar."

Vad händer i ett samhälle när tilliten och förtroendet eroderas?

"Tillit är något helt avgörande i ett samhälleligt perspektiv. Vi köper och säljer varor eller tjänster. Vi skriver under kontrakt och använder betalkort. Vi kör inte mot rött och litar på att de vi möter på gatan inte ska slå ned oss … Det finns en rad gemensamma överenskommelser i samhället. Vi måste kunna lita på att sjukvården och skolan fungerar, att de gamla tas om hand på ett bra sätt och så vidare. Om denna tillit bryter samman hotar en situation likt den i Irak där allt kastas över ända. Risken är också att vi får ett 1800-talssamhälle av Dickens snitt där människor klöser ögonen ur varandra för att klara sina egna skinn."
" Att underminera tilliten till samhället var ett av nyliberalernas mål. Individerna skulle slåss mot varandra - då skulle vi få ett rikare och bättre samhälle. Men det är precis tvärtom. Om samhället inte kan erbjuda trygghet måste man skapa den själv, med lagliga eller olagliga medel och metoder. Så sker också allt oftare. Percy Barnevik och direktörerna tillskansar sig skyhöga bonusar och fallskärmar. MC-gängen tar lagen i egna händer och högerextremister och religiösa fundamentalister sluter sig samman i egna grupperingar. Samhällsgemenskapen luckras upp."

Krevaderna har tystnat
och kriget har tagit slut.
Ensam sitter kaparen vid kanonerna.
Över gyttjefyllda gravar
ligger luften tung av krut.
Han fingrar lite tankspritt på patronerna.
Och när han tittar sej i spegeln,
har den rämnat mitt itu.
Och mellan halvorna av hans ansikte
kilar råttorna in och ut.
Då kommer Mor Maria krypande
och hennes ögon är så blå,
när hon skriker, vem i hela världen kan man lita på?


När Mikael Wiehe var ett litet barn skilde sig föräldrarna. […] "För ett barn finns det alltid bara en mamma och en pappa. Så är och har det varit för mig. Jag tror att alla skilsmässor påverkar barn negativt och rubbar deras tillit till vuxenvärlden. Det behöver inte innebära en katastrof i deras liv, men jag är övertygad om att det sätter sina spår.

Tillit på det personliga planet?

[…] "Om man inte har någon att lita blir man väldigt ensam. Man går in i sig själv, kan bli aggressiv, skada sig själv, börja missbruka och så vidare. Tillit är det helt avgörande i en människas liv. Det utgör grunden för kärlek, trygghet och kommunikation.
Litar du på andra människor?
"De flesta, ja nästan alla. Visst har jag stött på lurifaxar och lurendrejare – mycket få av dem som har lånat pengar av mig har betalat tillbaka – men på det stora hela brukar jag kunna lita på mina medmänniskor.

Vad beror det på?

"Kanske handlar det om en läggningsfråga, men också om att jag hade en trygg barndom – trots att mina föräldrar var skilda. Familjen betyder oerhört mycket för om ett barn ska kunna känna tillit. Jag hade en bra skolgång. […] Det har också sin betydelse. Men det är en svår fråga.
Du har fyra egna barn. Kan de lita på dig?
"Jag har alltid försökt vara på ett sätt så att mina barn ska veta var de har mig. Jag har försökt vara ärlig. Under tonårstiden gäller det att hela tiden finnas närvarande. Det är en knepig tid i en människas liv då man ska börja frigöra sig och försöka hitta sig själv i förhållande till andra människor. Då måste den grundläggande tilliten mellan barn och föräldrar finnas där.
Mikael Wiehe har blivit 58 år. Han turnerar fortfarande, skriver nya låtar och är lika engagerad i politiska frågor som tidigare – och han står fortfarande till vänster.
"Jag har mist tilliten till de vänstermänniskor som snabbt gjorde avbön och blev anpasslingar. Då litar jag mer på folkpartisten som arbetar med flyktingfrågor. Jag har kvar förtroendet för den son inte längre tror att kommunismen är den enda vägen att lösa världens problem, men som fortfarande ser att folk svälter i Afrika och att kvinnor förtrycks även i Sverige.

Vad är tillitens grundpelare?

"Egentligen en omöjlig fråga. Vi blir sjuka och vi dör förr eller senare - men vi måste hela tiden leva medan vi är vid liv. Min pappas andra fru, hon är 85 år, springer ännu på källareteatrar och hon har vänner från 28 och uppåt. Hon lever."
"Man måste våga försona sig med sitt livsöde, våga ha en tillit till livet. Jag har inget bättre att säga".

Thomas Lerner i boken Tillit. Verbum förlag, Stockholm 2004
 

var man kan köpa pandora armband

fascino di pandora cupcake
vendita braccialetto pandora
pandora linn

Allting har ett slut

Allting har ett slut och det hade även förra veckan som spenderades i Melbourne and Sydney. Förra måndagen flög vi till Sydney och jag har aldrig varit så rätt i ett plan som jag var då. Vinden var över 100 km/ h och vi kunde inte landa. Efter alla flygolyckor som har varit tänkte jag bara på att det var enklare att flyga tillbaka till Alice men efter 1h försök till landning nådde vi asfalten hela. De 48 timmar vi spenderade i Sydney var det regn hela tiden, det slutade inte regna. Vi besökte olika art gallery, hade photoshops och olika föreläsningar. Vi bodde precis under Harbour Bridge på YHA så vyn över Sydney var helt fantastisk. På photoshopen använde vi filmkameror och fick sedan framkalla filmen med olika kemikalier. 

På onsdags kvällen flög vi till Melbourne och landade inte förens sent på kvällen efter en massa förseningar p.g.a. vädret. På torsdagen gick vi till ett art gallery och sedan hade vi fri tid och shopping! Efter det såg vi Advantage 2, inte riktigt min typ av film men ja ja. På fredagen hade vi massa olika art gallery och gå till och efter ett tag var jag hysat uttråkat. Det bästa var top art, där de bästa year 12 i Victoria ställer ut och man kunde inte tro att det var folk i ens egen ålder som gjorde all art. På kvällen var vi och såg AFL at MCG. Det var Melbourne vs. Richmond, jag gick för Melbourne och gissa vem som vann!? MELBOURNE!! AFL är väl inte riktigt för mig men nu har jag gjort det. Det var ändå en häftig upplevelse. 

På lördagen var det ANZAC- DAY, vilket är anniversary av landning på Gallipoli 1915. Det är ett minne av Australians som dog i kriget. I år var det 100-årigt anniversary så i Melbourne  var det extremt stort. Vi gick upp 3am för Dawn service sedan var det en parade genom stan med alla cadets. Vi bar poppy flower som ett minne och alla pengar går till olika fonder för militären. På eftermiddagen var det shopping som gällde. Solen var framme nästa under hela vistelsen i Melbourne förutom på lördagen då det var regning och kallt hela dagen. 

På söndagen flög vi tillbaka till Alice Springs. Jag var i skolan måndag och tisdag men har varit hemma sjuk onsdag och torsdag. I morgon åker jag på min rock to reef safari för 3 veckor med 40 andra utbytesstudent och det ska bli väldigt kul, är väldigt excited!! Jag kommer inte och blogga under dessa tre veckor men när jag kommer hem kommer det en uppdatering om va jag har haft för mig! Ta hand om er!! xxxx 

30 april, 2015 09:29 | Allmänt | Kommentera

Lov

Hej, denna vecka har gått väldigt snabbt. I måndags var jag i stan med Hannah och skulle försöka hitta en 20-års present till min värdsyster men nej det gick väl inget vidare så ska se om jag hittar något i Sydney eller Melbourne som jag åker till i morgon. På tisdagen hade jga lunch med Madi och sen var vi och såg the duff, en typisk tonårsfilm där man viste slutet innan filmen började men den var helt okej otrligt pinsam dock! 

På onsdagen var jag och shoppade med Shona till young guns (horserace) och sedan hade jag lunch med Sarah. På torsdagen tog jag det väldigt lugn och bara kollde massa filmer. På fredagen hade jag lunch med Caleb som åkte tillbaka till boarding school idag. I går lördag var det young guns och jag älskar och h dress up, det gör hela eventet så mycket roligare! sedan åkte jag och Shona och hade glass och sedan middag. 

Denna veckan har tankar och humör varit som en berg och dalbana, jag har 57 dagar kvar i Australien vara 28 är på resande fot och ja det freak me out! ja det är klart jag vill komma hem och träffa alla nära och kära som jag saknar otroligt mycket men samtidigt är mitt liv här så ja, det är mycket funderingar och tankar men det ska nog bli ordning på det så småning om! Ha det så bra! xx

19 april, 2015 23:24 | Allmänt | Kommentera

Påsklov

Ännu en vecka har gått. Förra tosdagen hade vi crosscountry och sedan quiz afternoon. Detta var alltså sista dagen på term 1 och kl. 3 pm fick vi påsklov. På fredagen åkte vi ut till Ellery waterhole och spenderade dagen i vatten och solen. På lördagen var det dags för Matt (värdbror) hans första mountain bike race som var på 40 km. Så vi var supportgruppen. 

På söndagen var det påskdagen och då fick vi påskägg. Oj vad jag älskar choklad ibland. Idag var det dags för två av matts bikerace så vi var iväg mesta dels av dagen. På måndagen var det ännu ett race på 60km och sedan var det of to presentation night på casinot. 

 

Tisdagen hade jag, matt och min värdmamma Fay frukost ute och det var helt ljuvligt gott! Sedan möte jag upp med Ella och Bianca och hade lunch det var också väldigt gott men jag är en fruksottjej och älskar frukost! På onsdagen träffade jag en hel bunt av mina kompisar och hade BBQ. Trevligt men annorlunda vilket kan vara intressant och se ibland. 

Torsdagen hade jag lunch med Madi och Lisa, underbara tjejer! Jag har gått mer och till de vegeteriska hållet, älskar fortfarande kött och allt och skulle inte kunda tänka mig och utsluta det men en god sallad med rostade grönsaker som eggplant, zucchini, kikärtor och halloumi är ljuvligt! På kvällen gjorde jag fisksoppa och tro det eller ej men det smakade som hemma och familjen älskade det! 

 

På fredag klättrade jag och matt Mac Gillen och sedan var hela familjen ute på lunch på ett dumpling ställe, mumsigt! På kvällen spelade jag touch och sedan var det of to Footy night med värdfamiljen. Är väl inte helt imponerad av AFL men det blir kanske bättre. Nu är jag of to camping med madi och hennes familj. Vi ska ut till Ellery igen så det ska bli trevligt! 

 

xxx 

11 april, 2015 13:21 | Allmänt | Kommentera

April

Jag kan inte förstå att det redan är April, dagarna bara springer förbi och just nu skulle jag vilja stoppa tiden och andas ut men nej så funkar det inte. Jag har precis kommit hem från två veckors resande. Första veckan befann jag mig i Barossa Valley hos Jo and Grant. Dagarna spenderades med att åka till adelaide och shoppa, rundtur av Barossa, vi åkte ut till the river en dag och sedan har det varit många morgon pw:s och en hel del simmining, en väldigt relaxing week men ändå busy. 

På söndagen tog började vi resan mot Port Lincoln, vi stannade i Port Augusta över natten tillsammans med Chrissy and Richard som var vänner med Jo and Grant. Måndagen anlände vi till Port lincoln. Där de första tre dagarna spenderades på gymmet, catched up med Gus och Chelsea som är och har varit utbytesstudenter. 

På torsdagen började den stora district konferansen med 350 rotarianer och även de andra utbytesstudenterna anlände. Torsdag kväll var det mingel och välkomns tal. 

På fredagen började den riktiga konferansen så vi gick in med våra flaggor och höll en tal i en minut efter det var det föreläsning efter föreläsning. Den bästa denna dagen var Keith Abraham som pratade om passion och goal setting, vilket var väldigt intressant och lärorikt. På kvällen hade vi middag hos en av utbytesstudenternas värdfamilj för denna helgen så det var mycket trevligt och mycket skratt. 

På lördagen var det konferans på morgon med ännu fler föreläsningar. Den bästa var denna dagen en kvinna som har haft bröstcancer då hon talade om empati och sympati. På eftermiddagen åkte vi till en härligt strand och sedan tittade vi på koalor. På kvällen var det en stor middag med skaldjur till förrätt, då jag testade ostron vilket var bättre än jag förväntade mig! sedan var det kyckling med bush tomato. Efter att ha umgåtts en hel kväll med 70+ och svarat på samma frågor 300 gånger var man ganska slut körd även om det var en trevlig kväll så forsatte vi 10 utbytesstuder hemma hos en annan utbytesstudent! Väldigt underhållande! 

På söndagen var jag bara på konferansen ett litet tag för sedan skulle jag ut och dyka med tuber och allt. Berättar mer om detta i morgon för nu går ögonen i kors! bilder kommer upp senare också! xxx

1 april, 2015 22:46 | Allmänt | Kommentera

Ännu en vecka har gått

Förstår inte vart tiden blir av men den försvinner läskigt snabbt. Förra lördagen var jag förtår på quiz night och sålde svensk äppelpaj. Därefter åkte jag och Tassie till hennes kompis som hade sin 21års party. Där ifrån fick vi lift i en polisbil - 14 tjejer i gallerburnen där bak, intressant men väldigt kul. Det blev en kul sista kväll ute med Tassie för att sedan på söndagen lämna av henne på flygplatsen och tillbaka kom min värdpappa. Min värdmamma är i Port lincoln med hennes familj fram till påsk. 

Veckan som varit har rullat på och det var den första hela veckan jag hade på evigheter. I fredags var det performig arts där alla 6 husen på skolan gör en musikal under en dag som man sedan framträder under 15 min, väldigt kul och mycket skratt. I torsdags sålde jag ice cream med Manon, Bec, Madi och Shane, i slutet hade vi mer glass på oss än i strutarna. I fredags spelade jag touch och jag älskar det! vi förlorde tyvärr men har aldrig gillat en teamsport så mycket. I lördags sålde vi BBQ på bunnings för rotary och på kvällen var jag helt slut så somnade kl. 5pm, bra jobbat.... På söndagen var vi först på Telegraph station och hade historielektion om vad som varit i Alice springs tidigare, faktiskt väldigt intressant. Visste ni att Alice Springs tidigare var kallt Stuart?! Jag hade därefter lunch med Ella och Rosie, underbara tjejer! Det är väl allt som hänt denna veckan. På lördag åker jga till Adelaide och port lincoln för två veckor, ska bli himla kul! 

 

xxx 

Olivia 

9 mars, 2015 16:59 | Allmänt | Kommentera

Händelserik vecka

Oj vart ska jag börja? haha
Förra fredagen flög jag till port lincoln och möte upp de andra utbytesstudenterna vilket var väldigt kul och träffa alla igen. Det var Johanna (österrrike), Guia (italien), Simon (switzerland), mimi (tyskland) från det andra distriktet och från mitt distrikt var det Veikko (finland), Janne-Marie (tyskland), Diane (frankrike), Mel (frankrike), Pascal (switzerland) och Gus (belgien) det var även 4 st som precis kommit hem från deras år. Så på fredagen hade vi pizza och gjorde inget speciellt. 

På lördagen var det upp tidigt för att åka och surfa. Det var väldigt kul men väldigt frusterande och jag har skrapsår överallt plus ett stort blåmärke på revbenen haha fast jag stod upp 3 gånger och var imponerad av detta. På eftermiddagen åkte vi till en national park och matade kangroos, fåglar, emus, vatten buffalo och massa andra djur. På kvällen åkte vi till Marina hotel och hade middag, jag hade väldigt god sallad med färsk tuna. 

På söndagen var det inte upp lika tidigt men nästan. Det var dags för att åka ut och simma med tonfisk. Det var en super häftigt upplevelse och de var så mycket större än jag kunde föreställa mig. På eftermiddagen åkte vi in till port lincoln och var på stranden. 

Måndag, dags och åka hem igen. Kändes underbart när jag kom till flygplatsen i Alice och hela familjen tog emot mig! 

Tisdag var det dags för skola, dock endast en dag för i onsdags var det camping som gällde med hela year 12. Jag kan ärligt säga att jag har inte varit speciellt förtjust i skolan och det har varit en vånda varje morgon när jag har varit påväg öven fast jag har kompisar och så, så trivdes jag inte jättebra men efter jul och speciellt efter campingen så älskar jag year 12. Där finns så många härliga människor och det är nu jag har insett att delar av mitt liv faktiskt är här och har en stor plats i mitt hjärta. Vi har fokuserat mycket på positiva saker och stärkt banden mellan alla i klassen, olika samarbetesövningar och liknande. Väldigt kul! 

Framöver så är jag i alice springs i två veckor till och sedan är det nytt på nya äventyr igen men det berättar jag om senare! 

 

 

Puss och kram! 

27 februari, 2015 17:51 | Allmänt | Kommentera

19 Februari

Vart ska jag börja, känner att denna blogg går utför, haha. Jag har flyttat tillbaka hem och nu är hela familjen hemma igen. Känns skönt och bli lite ompysslad igen och inte behöver göra mat, städa, tvätta, diska och allt varje dag. Tyvärr blir det inte så speciellt länge. 

Förra helgen igen var jag ute med Madis familj och deras kompisar at clay pants, vi körde fyrhjuling och hade en underbar dag, solen strålar här och det är 39 grader varje dag. 

På torsdagen kom Megan and ruben över och vi hade middag, väldigt härligt gäng. 

I fredags var jag i skolan och sedan stannade jag kvar för Round square activite, vilket är alla som vill åka som utbytesstudent med skolan måste vara med i, vår skola är med i round square så åker man som utbytesstudent i 3 månader overseas. Så det var 100 elever som kom. 

Helgen som var bodde jag och Tassie hemma själva, vi hade en väldigt lyckad helg. I fredag såg jag och Madi NRLs tränings game som spelades här, oj vilka killar alltså... haha. Sedan åkte jag till cricket vilket var extremt tråkigt men sällskapet var hur kul som helst så det gjorde allt mycket bättre. Sedan efter det drog vi ut och det blev en väldigt lyckad kväll. På lördagen såg vi underbelly som är en serie om Melbourne under 1995-2004. På kvällen var vi först på ani Juie and Uncle paddy's 50th birthday party. Sedan drog vi ut igen för ännu en lyckad utgång, På söndagen var det fortsättning på underbelly. Sen såg vi Fifty shades of grey, smått besviken men den var helt okej. Jag föreställde mig inte den killen framför mig när jag läste boken, haha. 

Denna veckan har det inte hänt så mycket, skolan rullar på och jag är på gymmet nästan varje dag. Jag nämnde att jag började med ett tränings program och jag älskar det! Har tappat 4 kg under 4 veckor och är nu inne på min femte vecka. Kroppen är helt död efter 28 minuters träningspass vilket är helt otroligt. I morgon fredag åker jag till Port Lincoln och träffar de andra utbytesstudenterna så kommer uppdatera igen på måndag när jag är tillbaka. Så länge ha det så bra! xxx 

19 februari, 2015 17:38 | Allmänt | Kommentera

Down under

Skolan rullar på i sitt tempo och det händer inget speciellt. Min värdmamma är iväg i Port lincoln och nu har resten av familjen åkt så jag har flyttat tillbaka till min första värdfamilj igen, de blir aldrig av med mig, haha. 

I tisdags blev min plånbok stulen från min väska i Year 12 area vilket irriterar mig så fruktansvärt mycket men tydligen vet inte folk skillnanden på mitt och ditt. 

I toesdags bestämde jag mig för att jag behövde en förändring så jag bestämde mig för att färga mitt hår ombre brunt, har inte riktigt bestämt mig om jga gillar det eller inte men jag ska förmodligen bli lite ljusare men inte helt blond igen. 

Jag har inte berättat om det nya träningsprogrammet jag har börjat så tänkte berätta lite om det. Personen som har programmet heter Kayla itsines och finns på instagram. Jag köte hennens bbg och nutrition eBook och jag älskar det. Jag har nu gjort 3 veckor och känner mig redan starkare. Under de första två veckorna hade jag träningsvärk varje dag och kunde knappt röra mig men den senaste veckan har jag bara haft lite. Om ni vill ha ett bra träningsuppplägg tycker jag verkligen ni ska kolla in det. 

Det var allt för mig för tillfället! Ha det så bra, puss 

7 februari, 2015 11:49 | Allmänt | Kommentera

Tiden rusar iväg

Tiden försvinner snabbt förbi och bloggen blir väldigt lidande av detta men ska försöka uppdatera er om vad som hänt. Förra tisdagen gjorde jag svenska köttbullar för 16 pers. När jag berättade detta för mamma och pappa skrattade de glatt åt mig och önskade lycka till, nu förstår jag varför de gjorde det. Efter 210 köttbullar, grönsaker, brunsås och potatis var jag hyfsat utmattad men alla älskade det och det var en helt underbar kväll. Det var alla mina tre värdfamiljer plus min kontaktperson. Jag kan ju dessutom tillägga att vi slog värmerokord denna dag då det var 46 grader varmt. 

På torsdagen åkte vi till Rainbow valley för att fira mina värdföräldrars 32 åriga bröllopsdag. Det är en sten som har förändrats p.g.a regn, vind och ja vädret i allmänt. Det var en väldit mysig kväll. 

På fredagen var jag ute med min värdsyster men det var ingen höjdare så vi gick hem igen. På lördag morgonen kl. 6 am var vi ute och klättrade mt gillen vilket vi ska göra fram tills att min värdsyster åker hem. 

I måndags var det Straya day som de kallar de. Andra namn är Australia day, stora supar dagar, bbq dagen och ja. Så vi började morgonen med att laga frukost till the old timers sedan åkte jag och min värdsyster till hennes kompis för att lyssna på top 100 2014 vilket är sånger man röstar på från 2014. Den som vann har jag aldrig hört förut så det var ingen höjdare men vi hade en underbar eftermiddag med bbq, lekar, bad i poolen väldigt lyckad dag. 

På tisdagen började jag sedan skolan, jippi... nä men det var bättre än jag trodde. Har endast fem ämnen detta året och de är nutrition, english, math, photography and video så det är kul. På tisdagen var det endast year 12. Så igår kom year 7 och de är så små, känner mig såååå gammal. Idag kom resten av skolan så nu är det full gång igen. Jag har endast 4 och en halv månad kvar här i alice springs vilket känns konstigt men jag ska ta vara på tiden så mycket som möjligt och bara njuta. 

29 januari, 2015 17:55 | Allmänt | Kommentera

Since i've been back

Vi har nu varit tillbaka i två veckor men känns mycket längre. Inte mycket som har förändrats. Jag stannade hos the Smiths för ännu en vecka innan jag flyttade över till min nya familj. Tankte var från början att jag skulle tillbaka till min andra familj som jag endast bodde med i 6 veckor men vi fungerade inte tillsammans så efter allt blev det bestämt att jag skulle flytta till min sista familj så här stannar jag hela tiden ut nu. Vilket känns väldigt skönt. Jag bli behandlad som en i familjen så det känns bra. 

Under första veckan vi var tillbaka regnade något enormt. Har aldrig sett så mycket regn som kan komma under så kort tid. Ja jag bor fortfarande ut i mitten av öknen. Vi har en flod som heter todd river. Den är helt uttrokad men p.g.a allt regn började floden rinna. Detta kan hända varje år men det kan också gå mycket längre. Vögar stängs av och hela stan väcks till liv. Väldigt häftigt och se! Bilder finns längre ner. 

Under förra helgen byte jag då värdfamilj. Just nu är det Ron and Fay och Thasi som är syster men hon flyttar hem till sitt hus på Gold coast slutet av feb. Under veckan har vi varit at Simpsons gap där det fanna väldigt mycket vatten från regnet. Vi hade BBQ där ute. Annars tog jag det mest lugnt under veckan.

Igår firade vi att jag har varit i Australien i 6 månader. Vi var  ute vid ett vattenhål som var helt fantastiskt. Det var helt overkligt att simma mitt ute i öknen med vattenfall. Det var som en pool på olika höjder som man kunde klättra upp för. 


Todd river med liten regn 


Början av flowing todd river Fullt med vatten 


Det var lite från mig, hoppas ni har det bra hemma! xxx 

19 januari, 2015 15:39 | Allmänt | Kommentera

Vecka 4

Dag 21 

Det var åter i bilen igen för att fortsätta resan till Gold coast. Det blev endast 4 h i bilen vilket var väldigt skönt. Väl framme träffade vi uncle Simon som är Adis bror, hans fru Alli och deras två barn Grace and Harvey. Allis mamma var också där. Vi hade lunch i deras lägenhet som är på markplan vid stranden, underbart! I julklapp fick vi biljetter till cricket i Brisbane så alla killar plus jag och Hannah åkte dit. Jag var först väldigt skeptiskt och tänkte att det blir väl lika tråkigt som på tv men det var väldigt kul! Skulle inte sätta mig framför tv:n och titta på det men live var en helt annan sak. Hela atmosfären var otrolig!! Det var Brisbane heat vs Melbourne Stars. Brisbane vann med en poäng så det gjorde det hela lite mer spännande. Det var 26,788 i publiken. Sedan åkte vi tillbaka till vår lägenhet på gold coast. 

Dag 22 

Dagen började på stranden i de gigantiska vågorna. Vilket var super häftigt men man trodde typ man skulle dö var och varannan minut eftersom det är så mycket strömmar och vattnet bara pressar ner en under vattnet. På eftermiddagen åkte vi till ett shoppingcnter så fick med mi nytt smink, alltid lika kul. 

Dag 23

Jag gick upp tidigt för en pw men det visade sig vara på tok för varmt så gick tillbaka och la mig vid poolen istället. Låg inte där speicellt länge heller. På eftermiddagen åkte vi till ett annat shopping ställe. Killarna såg the hobbit och vi tjejer fixade naglarna för nyår. 

Dag 24 New year's eve

Idag var det nyårsafton och det känns så konstigt att för ett år sedan visste jag att jag skulle som utbytesstudent men hade ingen aning om vart eller vad jag ens kunde förvänta mig. Vi gick alla upp väldigt tidigt för att bada på stranden. Det var super fint väder och vågorna var perfekta inte alls som första dagen. Efter ett par timmar där gick vi upp till poolen och hade nips and dips. På kvällen satt vi vid Uncle simons lägenhet och hade skaldjur med ljudet från vågorna och en stjärnaklar himmel. Så avslutet på 2014 spenderades på bästa sätt och 2015 börjades med raketer, dock inte alls så mycket som i sverige men jag hade velat vara i Sydney för dem raketerna är helt amazing. 

Dag 25 

Jag var uppe tidigt för att gå min morgon pw. Idag blev det längre runt och mycket bättre. Det blev trapptränng och backträning. Sedan låg jag vid poolen igen, underbart väder och livet rullar på. Vid lunch åkte vi till surfers paradise, oj vilket ställe och som jag älskade det! Storstad med massa snygga killar och lång strand! Ett av dem ställena jag hade kunnat tänka mig och bo på efter studenten. Vi åt lunch på surfers paradise beach club och sedan låg vi på stranden. 

Dag 26 

Idag var det sista riktiga dagen vi hade på gold coast så vi hyrde en BBQ båt som vi var ute med på tweed river. Det var the Smith family och Adis bror med family. Vi fiskade och badade och hade en väldigt mysig dag. På kvällen var där en mat marknad på andra sidan gatan med mat från delar av världen vilket var himla kul och se. Så vi hade en typ av stark kyckling med ris i en wrap, väldigt gott. 

Dag 27 

Idag var det dags och säga hejdå och börja resan tillbaka till Alice. 1/3 är gjort vilket är 10 h i bilen. Jag var redan trött på det för det ända så finns och se är spinifex och röd sand. Vi stannade över natten i Charlesville. 

Dag 28 

Åter i bilen igen för 12 h. Vi stannade i mount Isa vilekt är en gruvstad. 

Dag 29 

Åter i bilen igen för 12 h..... Men nu är vi äntligen tillbaka efter 4 underbara veckor då jag har fått sett så otroligt mycket som jag aldrig ens hade kunnat drömma om! Under de 3 dagarna i bil såg vi runt 30 bilar och lastbilar, 500 döda kängrus, emus, wild turkey, eagles, goannas och en massa andra djur. Det är först nu som man faktiskt förstår hur stort Australien är och hur stor yta som är helt tom. Bilder från mitt äventyr finns på Facebbok under albumet 7,6,5,4,3,2,1. 

19 januari, 2015 14:02 | Allmänt | Kommentera

Vecka 3

Dag 15 
Jag vaknade hyfsat tidigt tidigt för att gå min morgon pw. Vilket underbarrt ställe, det såg väldigt annorlunda ut till allas förvåning. Stranden var ganska liten men vyn var över stora kullar och det såg väldigt harmoniskt ut. När jag kom hem åt jag världens godaste mango, finns inget bättre en varm sommardag. Alla andra låg fortfarande och sov så jag gick ner och solade och badade på stranden men det blåst väldigt mycket och jag som är anti sand gick upp igen. På eftermiddagen kollade jag och Aimee runt i stan. Väldigt lugn men välbehövlig dag efter den stora reunion med alla nya människor. 

Dag 16 
Regnet öste ner och det blixtrade och åskade som aldrig förr. Så vi bestämde oss för att åka till shoppingcentret. Inte det bästa vi varit på så vi mest strossade runt och kollade i butiker. 

Dag 17- Christmas eve 
Idag var det julafton vilket kändes så overkligt. Hemma är det kallt och regnigt men här är det sol, 33 grader och livet leker. Vi åkte till en strand som heter one mile där alla surfarna är i detta område. Vattnet var kallt men man vande sig. Väldigt härligt dag och jag bara njöt även om det ä tufft och vara iväg från familj och traditioner. 

Dag 18- Christmas day 
OJ vad annorlunda det har varit!! Vi firar juldagen och inte julafton. Blev väckt av min crazy lillebror Caleb 6.30 AM då han hoppade runt, slängde kuddar och berättade att alla skulle upp, det var ju jul. Ska kanske nämna att Caleb är 15, hahah. Alla gick upp och satte sig runt vår "Julgran" som är en dekoartion vi har gjort på fönstret. Jag fick en hat, parfym, berlock till mitt pandora armband, två tröjor, tidingar, cocktail mix och lite andra trevligheter. Vi hade därefter ägg och bacon till frukost. Sedan var det filmdags, minns inte vilken vi såg för jag somnade förmodligen, haha är inte så bra på att se film vilket alla vet som känner mig. 
Till lunch hade vi räkor, lax, ham, turkey, sallad, oyster, mango sallad och spenat dip. Alls hade matkoma efteråt så vissa somnade och vi andra började med ett pussel över sydney på 1000 bitar. Jag gick en pw och på kvällen hade vi dessert till kvällsmat. Därefter var det dags för Sound of music. En väldigt mysig jul med en mysig smith familj. 

Dag 19- boxing day 
Jag var ute på min vanliga morgon pwnär jag kom hem så skulle familjen ut och klättra upp till ett utsikts ställe så det var på med löparskorna igen och upp gick vi. Det var underbart fint och helt magiskt. När vi kom hem tog vi badkläderna och åkte iväg till en större strand som var väldigt trevlig. Vi stannade dock inte så länge för på kvällen skulle vi till restaurang som jag gav the smiths i julklapp. Det var en mysig liten italiensk resaurang med lovely seafood. Det blev ett underbart slut på veckan i Shoal bay. 

Dag 20 
Idag var det tillbaka i bilen.... Tanken var at vi skulle åka i 5 h för att sedan stanna och bo över på ett hotell men traffiken var helt hopplös så istället blev det 10h i bilen. När vi sedan kom till stället vi trodde vi skulle bo på fanns det bara ett ko stall så alla fick väl lite smått panik men vi skrattade så vi inte visste vart vi skulle ta vägen.  Att hitta ett hotell fö 7 pers är inte alltid det enklaste men det visade sig att vi kommit fel, tur det men det nya stället var som att gå tillbaka 70 år i cowboy världen men det var häftigt och se och även nyttigt. 

 

14 januari, 2015 09:55 | Allmänt | Kommentera

Fortsättning på vårt stooora äventyr

Ledsen att uppdateringen har varit så dåligt, det har hänt väldigt mycket så orken har inte riktigt funnits där men här kommer en fortsättning på vårt äventyr. 

 

Dag 12 

Att vakna med vyn över Sydney är oslagbar! Ohh vad jag vill bo i en storstad!! Jag gick upp tidigt för att gå till shoppingcentret över gatan. Det var gigantiskt och jag blev helt lost där inne. Jag fick med mig två nya nagellack från OPI och en australiensisk flagg till mitt armband. Jag fixade även mina naglar med Aimee and Adi. Efter shoppingen var det dags för helgens höjdpunkt, familyreunion. Vi bor på ett ställe som heter point wolstoncraft, vilket är typ som en lägergård med olika sektioner där folk bor men mycket finare. Steve, min värdpappa har som tidigare nämnt 8 syskon, de flesta har barn och barnbarn så totalt var vi 90 pers som endast är familj vilket är helt underbart. Kändes som den filmen, fullt hus igen. Stället låg vid en river och där fanns alla möjliga sport man kunde göra. På kvällen hade vi barbie och det blev en hyfsat tidig kväll. 

Dag 13 
Dagen började med lawn ball. Det var olika lag som spelade mot varandra. Jag var me Hannah och Aimee och vi spelade mot Steve, Caleb och Jeff som är kusin. Gissa vem som vann!? om inte the girl power, alltid kul och vinn mot Steve. Efter det kom vi tillbaka till rummen och hade lunch och sedan kom tomten. Alla hade varit snälla i år så även jag fick en julklapp. Det känns alltid lite extra speciellt när man kommer som utomstående och ändå får present av nana and pop som är farmor och farfar. Efter det spelade vi cricket, haha. Jag som aldrig har haft någon känsla för bollsporter och alla var väl lite runda under fötterna gick det väl ingen höjdare men jag klarade mig kvar ett bra tag och det var bra underhållning för de som kollade på, haha. På kvällen var det julbord vilket är väldigt annorlunda här så det var tigerräkor, julskinka, sallad och bröd. Underhållande kväll med powerpont och tal. 

Dag 14 
Idag var det avsked och familjefoto. Sedan var det in i bilen igen för vidare mot Shoal bay där vi spenderade en vecka. Mer uppdatering om det kommer senare. 

13 januari, 2015 19:23 | Allmänt | Kommentera

Andra veckan

Nu är jag tillbaka i Alice springs igen. Blandade känslor, har haft en helt fantastisk resa och sett så mycket så lite tråkigt att vara tillbaka men har räknat ut att jag endast har runt 12 veckor kvar i Alice för alla resor. Här kommer en fortsättning på vad vi har gjort varje dag det kommer dock i fler inlägg annars blir det väldigt mycket. 

Dag 7 
Idag lämnade vi Albury för att åka till Holbrook där ani Julie bor ( Adis mammas syster) Hon bor på en mysig liten gård. Vi stannade här över lunch och fika för att sedan lämna delstaten Victoria och åka till ACT (canberra). Så den natten och fyra framåt bodde vi hos uncle Chris  som är Steves bror.

Dag 8 
Idag var det en väldigt lugn morgon något som jag har lärt mig är att australienare är väldigt layback och ingen stress. Allt går i sin egen lilla takt, NT är värst men det är väldigt lika i hela Australien. Ta vara på tiden tror jag är ett förglömt utryck här. Efter lunch var alla ur sängen och vi åkte till Qyestacon som är ett naturetenskaps museum med olika experiment som man kunde test. Det var många experiment som gjorde hjärnan väldigt confused. På eftermiddagen åkte vi till Chris son och hälsade på hans familj. På kvällen hade vi BBQ med steves syster, barn och barnbarn, Chris och hans barn och barnbarn. 


Dag 9 
Idag åkte vi bil i 3h till Steves föräldrar i Cowra där Steve växte upp. Jag, Aimee, Lachlan och Hannah stannade hos Nanna och Pop medan resten av famljen åkte och kollade på boardingschool till Caleb. Vi gick även och hälsade på hos Steves andra broder, ja där är många syskon så många som 9 stycken... haha. Det var en mysig och lugn dag för att sedan åka tillbaka till Chris i Canberra. 


Dag 10
Idag var det shopping som stod på schemat. Vi började med ett shoppingcenter i centrum och där köpte jag ett nytt mobilskal. Vi träffade Chris dotter och hennes mamma i köpcentret så vi åt lunch med de och därefter åkte vi hem för att lämna allas shopping för att sedan åka till DFO som är märkessaker till ett reducerat pris. Jag fick med mig ett par sandaler som är super snygga. Alla var helt slut efter en dags shopping så vi åkte hem och det blev en tidig kväll.  

Dag 11 
SYDNEY!! Idag lämnade vi ACT för att åka till New south wales. Vi anlände runt 3pm innan dess besökte vi Calebs nya boadingschool som han fick plats på. Tråkigt att han lämnar men vet att han kommer få en fantastisk tid och kommer ju se honom igen. Den skolan är väldigt annorlunda till svenska skolar för det är en pojkskola och mycket fokus på sport vilket passar honom utmärkt. 
När vi kom till Sydney checkade vi in på hotellet fär vi har utsikt över hela sydney, fantastiskt. Detta var nog det bästa hotellet vi bodde på under hela resan. Vi åkte därefter in till city och kollade operahuset därefter var det dags för mig och Lachlan och klättra harbour bridge som vi fick i födelsedags present. Vi gjorde kvällsklätringen och får du chansen att åka till sydney tycker jag lätt du ska klättra harbour bridge för det var helt fantastiskt och leendet på mina läppar när vi var klara var svårt och ta bort, var helt hög på livet.

Resten av resan kommer senare, ha det så bra! puss 

 

 

 

7 januari, 2015 16:02 | Allmänt | Kommentera

Första veckan

Idag har jag äntligen fullt internet så tänke updatera er om den förta veckan. 

Dag 1  måndag 8 dec 

Vi körde från Alice springs till Williamstown för att bo hos uncle Danny som är min värdmammas Adis mammas bror. Vi lämnade Alice 5.30 och vi var inte framme förens 00.00. Vi åkte 1500 km så nästan lika långt som Sverige. Vi åt lunch i Cooper pedy vilket är en stad under marken men vi var inte där speciellt länge för jag ska tillbaka där i maj. Under resans gång såg vi Emus, kängrus och gigantiska eagles. När vi kom fram hade vi världens godaste sheepers pie (sorry mamma men den är gudomlig!) 

 

Dag 2 tisdag 9 dec 

Vi alla vaknade väldigt sent och till frukost fick vi omelett. Huset ligger på ett litet berg och det var fantastisk utsikt över Adelaide hills. På eftermiddagen åkte vi till Gorge Wildlife park. Där fanns alla möjliga djur som Australien har och erbjuda. Det bästa med dagen var att jag fick hålla en koala. Hon var så söt men hon var tung och muskulös. En av alla saker på min bucketlist är avtikat. 

 

Dag 3 onsdag 10 dec 

Tro det eller ej men jag och Caleb var ute och sprang klockan 8 på morgonen. Vi var väldigt stolta över oss själva men jag var helt död och caleb var inte ens trött, orättvist. Efter det åkte vi till Barossa Valley och för er som inte vet vad det är så är det ett stort vindistrict som är väldigt känt. Vi testade massa olika viner på alla diverse olika vingårdar. Jag har insett att jag tycker bättre om de små gamla vingårdarna än de nya toppmoderna. 

 

Dag 4 torsdag 11 dec 

Vi hade en väldigt lugnt morgon. Vi åkte till whispered lake som är en sjö som är formal som en oval så om man står på ena sidan och viskar något kan man höra det på andra sidan sjön. Efter det åkte vi till en choklad fabrik, mums. Där fanns alla möjliga olika sorter, smaker, färger och former på choklad. På kvällen tog vi det lugnt igen och kollade pitch perfect. 

 

Dag 5 fredag 12 dec 

Vi lämnade uncle danny och di tidigt för att vara ute på vägarna igen. Denna dagen åkte vi 800 km. Vi hade lunch at Mount Gambier där det finns en blå lake. Den är så klar blå så man tror inte det är sant. Den är alltid blå förutom ett par dagar i November då den är grå. Tidigare var sjön en vulkan. I stannade och sov i Warrnabool som är början av great oecan road. 

 

Dag 6 lördag 13 dec 

Idag har varit den bästa dagen hittintills. Vi åkte till great ocean road vilket var helt fantastiskt, underbart fint. Havet var underbart blått och vågorna var gigantiska. Alla i familjen förutom jag och Lachlan har åkte helikopter över de 12 apostles så jag och Lachlan bestämde oss för att göra det och jag ångrar inte för 5 öre att vi gjorde det. Den upplevelesen var oslagbar! Turen varade i 15 minuter. För ett år sedan kunde jag inte ens drömma om att jag skulle göra detta. Vi såg de 12 apostels som nu bara är 7 kvar. Det är stora stenblock ute i vattent. De andra har förstörts i vattent utav de stora vågorna. Efter att ha gjort great ocean road åkte vi vidare upp till och förbi Melbourne och sedan till Albury där vi stannar i natt. I morgon åker vi vidare till Canberra och stannar till Torsdag då jag ska klättra Habour Bridge. Denna resan är så fantastiska att jag aldrig kunde drömma om att göra detta. Hoppas ni har det bra hemma. Försöker uppdatera så ofta jag kan. 

 

13 december, 2014 21:50 | Allmänt | Kommentera
Upp Äldre inlägg


matilda håkansson

if there is someone i look up to, then its you

fredag 6 november 2009


elena & en liten bit av ida! hihi <3
igår hann jag inte blogga till det, för igår var det fullt upp!
åkte hem med mamma, så det blev hem direkt att äta och sen cyklade jag ner och solade med ida, fyy vad skönt det va att få ligga att scteeka! :) bud på att ner en sväng idag också, hehe. igår fick jag fina presenter, eller ska man säga fina brev med fina pengar ;) jag fick en del pengar och presentkort men även en ny pandora berlock till mitt armband och söta blommor självklart! vi åt även mammas goda kakor och sist men inte mins prinsess tårta! mumisgt & mysigt
idag är det ju den sjätte, och idag blir jag sjutton hela år! :D några har frågat hur det känns och som svar blir det att det känns väll bra ;) men surt att veta att det är 365 dagar till nästa gång, speciellt när man fyller 18 då! hehe, men så är livet! imorse vaknade jag iallfall av mamma och kiwi, eftersom pappa han börjar jobba tidigt blir jag grattad av honom ikväll! :) imorse fick jag två tröjor som jag själv valt ut tidigare i veckan, och pengar till en ny platttång och sist men inte minst nya hudvård saker! kalas bra. Sen imorse när jag skulle gå ner för att klä på mig och bege mig till bussen, så plingar en söt liten elena på med en egen gjord rosaströsslad chockaldtårta!! plus ett brev som jag inte har läst ännu.. hahah, så söt :) gullig ohja! :*

just nu sitter jag här på samhällen och hittils har det varit en härlig dag med många sms och många andra grattis hälsningar! jag trivs! kul att fylla år :D
efter skolan ska jag till stan och fixa plattång och sen inom vero moda en sväng,
sen blir det hem och fixa läxan till ulf och sen göra vid sig! ska nämligen äta på cats med frida ikväll! myyyysigt, :) efter det beger jag mig till elin och har trevligt umgänge hela kvällen!

jag gillar dagen starkt!

torsdag 5 november 2009


nu startar jag upp här igen! jag kan inte bestäma mig för vilken blogg jag vill skriva i! men antar att det får bli denna eftersom detta är typ den ända jag förstår :p haha!
just nu sitter jag & emilia i skolan, hade fotodigital imorse och sen kommer jag tillbaka till hans lektion får jag reda på att jag inte egentligen skulle behöva va där...åhu! så störigt, sitter iallfall inte ensam här ute nu!
i tisdes tog jag sprutan som många andra nog också gjorde, och då sa dem att man kunde få biverkningar av den, och självklart fick jag det igår.. var alltså hemma i feber & frossa och inte nog med det så kan jag inte röra armen nu heller :( usch ja!
är iallfall i skolan idag, men ångrar nästan att jag stack hit! för börja må lite sådär nu, menmen. Ikväll ska jag iallfall ha kalas :) imorgon blir jag 17 och mamma jobbar så därför måste vi ta kalaset ikväll! :D wiho! släkten kommer. blir nog bra! men känner lite att jag inte kommer hinna, för att imorgon har vi naturkunskaps prov, och har matilda börjat plugga? nej har hon inte :)! (älskar mitt liv) haha!
Startsida
 
Il più grande parco divertimenti al coperto d'Italia
Tantissime attrazioni per tutta la famiglia e giostre per ragazzi
Divertimento tra lo zucchero filato e la frutta caramellata

Il più grande parco divertimenti al coperto d’Italia

16-17 dicembre 2017
Dal 22 dicembre 2017 al 7 gennaio 2018
13-14 gennaio 2018

Winterello

Presto online!

Braccialetto

Clicca qui!!

Intrattenimento

Clicca qui!

Attrazioni

Clicca qui

Partner

Supporter