Enkelband Armband op een been willen dragen | beautysummary pandora stijl charmes

Armband op zijn been: zijn enkelband te dragen

In toenemende mate, mode catalogi, sieraden winkels en zelfs in de hedendaagse historische films die je kunt zien dat de nieuwe ongebruikel ovbmdshf. pandora officiella hemsidaijke accessoire - armbanden om gelijke tred te houden, of, zoals ze worden genoemd, anklety.

Dit jaar, de ontwerpers van de meest vooraanstaande modehuizen hebben besloten om opnieuw in te voeren vergeten voor 20 jaar anklety in de mode en zet dit accessoire must-have van elk meisje.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-16

Enkelband Armband op een been

Recente modeshows hebben aangetoondverschillende modellen van enkelbanden, evenals hoe en wat ze het beste worden gecombineerd. Dus, Chloe ontwerpers als een accessoire voor zijn voeten gepresenteerd dunne gouden kettingen, en bood ze te combineren met heldere strand slippers, en Marc Jacobs presenteerde een andere visie: merk moedigt het dragen van oosterse anklety geweven uit twee ketens, met klassieke zwarte schoenen.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-12

Enkelband Armband op een been

Types enkelbanden: wat te kiezen

Golden anklety. Meestal goud anklety gemaakt in de vorm van een dun touw, touw rond zijn voeten in een of twee rijen. Golden anklety kan gedragen worden in combinatie met klassieke schoenen.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-13

Enkelband Armband op een been

Silver anklety. Zilveren armbanden zijn perfect voor casual-style en toegevoegd aan het gebruikelijke beeld van een klein vleugje boho-chic. Combineer ze met de zomer sandalen en veilig lopen naar de grote stad te veroveren!

Anklety van grote kralen zijn perfect voor etnische en boho-afbeelding wordt gecreëerd. Slijtage, armbanden best met strand sandalen of slippers.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-17

Enkelband Armband op een been

Anklet- "Paya". Deze Indiase enkelbandje, die is verbonden met de keten ring op de teen imiterende sandalen - maar dan zonder zolen. Deze armband is perfect om te wandelen op blote voeten. En hij zal een stijlvol accessoire voor bruiden die hebben besloten om te trouwen op het strand te komen worden.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-15

Enkelband Armband op een been

Anklety met charme. Dergelijke modellen zijn pas onlangs populair geworden, na de sieraden merk Pandora trendy armbanden, versierd met originele verwijderbare charmes of charmes heeft geïntroduceerd. Charms volledig kan worden verschillende vormen, kleuren en maten: nominale, hartvormig of star rating, laconiek kralen of bedels speelse sonore. Wat zal op uw anklete - u beslist!

Anklety: hoe ze te dragen, een aantal regels

Draag anklety staat met mini-rokjes, korte jurkjes, shorts in casual stijl met jeans weggestopt legginsmi of - kortom, met alles wat je delicate enkels geopend.

Benen Ook wordt bereid. Om enkelband zag er echt mooi, moeten de voeten worden verzorgd: geen eelt, droge en altijd perfect wenselijk lichte pedicure.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-11

Enkelband Armband op een been

Als u dun enkels, kunt u veilig dragendunne metalen of plastic anklety. Maar als het niet, en je wilt visueel smalle beneden hun benen, de armbanden met weinig bungelende charmes je zeker helpen in deze.

Star stijl: anklety

Op het feest na de uitreiking van de Golden GlobesActrice en zangeres Dzhennifer Lopes kwam in een gele jurk met een cut adembenemend, waaruit blijkt niet alleen chique, slanke benen, maar elegant diamant enkelbandje, die perfect past bij de scherpe neus schoenen.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-3

Enkelband Armband op een been

Tijdens een bezoek aan de galerie van Santa Monica actriceEshli Olsen droeg een lederen leggings, een witte coltrui en bruine vacht en haar enkels versierd met twee gouden ankleta gecombineerd met klassieke pumps.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-5

Enkelband Armband op een been

Pop diva Rihanna heeft gedeeld met zijn fans foto in Instagram, waar de zanger demonstreert vintage enkelbandje van Chanel.

Fashion- accessoires- voorjaar -summer- 2017-1

Enkelband Armband op een been

U kunt ook ons ​​artikel: Mode-accessoires Lente - Zomer 2017

Modieus zijn! Gorgeous !!!

ons team zal u dankbaar zijn als u onze artikelen te delen met je vrienden!

Over de auteur

beautysummary

1 Comment

  • dep van het onderwijs:

    Ik ben echt onder de indruk van uw schriftelijke vaardigheden alsen met de lay-out op uw weblog. Is dit een betaalde thema of heb je het pas me aan? Hoe dan ook houden van de mooie kwaliteit schrijven, het is zeldzaam om een ​​leuke blog zoals deze vandaag de dag te zien.

    antwoorden

Leave a Comment X


pandora stijl charmes

pandora hund charm
pandora charms myynti
pandora ar líne

Het vrije boek in onvrije tijd (1978)

meer over deze titel

Downloads

PDF van tekst (2,01 MB)

Genre non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre non-fictie/naslagwerken (alg.)
bibliografie
non-fictie/geschiedenis/Tweede Wereldoorlog

 

Print Het vrije boek in onvrije tijd (1978) – Dirk de Jong

Bibliografie van illegale en clandestiene bellettrie

[p. 9]

[Boeken]

1. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Bij de prent. [Gedicht met een tekening van C.A.B. Bantzinger. Leiden, Jan Vermeulen. 1943]. Folio. Plano.

Colophon . ‘Bij de prent’ werd geschreven door Bertus Aafjes in December 1943 voor C.A.B. Bantzinger, en mèt de prent gedrukt in een kleine oplage als Nieuwjaarsgroet 1944 voor de vrienden en bekenden van....

Aantekening. Er bestaan exemplaren waarin aan het slot van het colophon de naam van Bertus Aafjes, die van Chr. v.d. Weije [pseudoniem van Albert Perdeck] of die van C.A.B. Bantzinger met inkt is ingevuld. Gedrukt door Drukkerij J.W. Dubbelaar te Leiden .

2. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

De ark. [Gedicht. Met tekeningen van] Piet Worm. ['s-Graveland, G.W. Breughel. 1942]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt op de handpers en met de hand gekleurd door Piet Worm. De gehele oplage van 150 exemplaren is door dichter en tekenaar gesigneerd. Zie ook het volgende nummer .

3. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

De ark. [Gedicht. Met tekeningen van] Piet Worm. [2e druk. Alkmaar, Piet Worm. 1943]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt door de uitgever naar originele lithografieën. Deze exemplaren zijn niet gesigneerd. Zie ook het vorige nummer .

4. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

De laatste brief. [Gedicht. Met linoleumsneden van Agg. J.D. Veen. Zaandijk, Klaas Woudt. 1944]. Folio. Plano.

Colophon . ‘De laatste brief’ van Bertus Aafjes (uit ‘Het gevecht met de Muze’, verschenen bij A.A.M. Stols) werd als rijmprent uitgegeven in de herfst van '44; de oplage was 100 genummerde exemplaren. De linoleumsneden zijn van Agg. J.D. Veen, de druk is van de handpers uit d'Oude Zoutkeet.

[p. 10] 5. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

De tooverfluit. Vrij bewerkt naar Des Knaben Wunderhorn [door Ludwig Achim von Arnim und Clemens Brentano]. Verlucht met vignetten van J.F. Doeve. Amsterdam, Uitgeverij Contact. [1943]. 8 o , iv , 112 blz. Gekartonneerd.

Colophon . Des Knaben Wunderhorn, verzameld door Clemens Brentano en Achim von Arnim, verscheen oorspronkelijk in drie delen in 1806-1808. Deze bloemlezing, vertaald door Bertus Aafjes in 1940 en 1941, is in het jaar 1943 gezet uit de ‘Romulus’, gedrukt bij Joh. Enschedé en Zonen te Haarlem, en gebonden door J. Brandt & Zoon te Amsterdam. De oplage bedraagt 5000 exemplaren; hiervan zijn 4875 exemplaren gedrukt op houtvrij offsetpapier en 125 exemplaren op geschept Hollandsch papier, waarbij de teekeningen met de hand zijn gekleurd, genummerd i-cxxv .

6. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Dichters van later tijd. [Gedicht met] houtsnede van Will H. Tweehuysen. [Leiden], De Molenpers [Jan Vermeulen]. 1945. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt door Drukkerij J.W. Dubbelaar te Leiden in een oplage van 500 exemplaren. De houtsnede werd van het blok gedrukt. Slechts ongeveer 300 exemplaren vermelden de naam van de dichter en van de illustrator. Herdrukt in Bertus Aafjes: Gedichten. (Amsterdam 1947) .

7. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Elf sonnetten op Friesland. [Leiden], Molenpers [Jan Vermeulen]. 1944. 8 o . 16 blz.

Colophon . Deze bundel sonnetten werd geschreven te Terband in Juli 1944 als een hommage aan Friesland en zijn bewoners, in het bijzonder aan hen die het mij door hun gastvrijheid mogelijk maakten in tijden als deze de Muze niet ontrouw te worden.

Aantekening. Gedrukt bij de Leidsche Handelsdrukkerij J. Karstens te Leiden in een oplage van 500 exemplaren. De bundel werd opgenomen in Bertus Aafjes: Gedichten. (Amsterdam 1947) .

[p. 11] 8. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Gerrit Achterberg, de dichter van de sarcophaag. Aanteekeningen bij zijn poëzie. [Met portret, vignet en bandtekening door C.A.B. Bantzinger. 's-Gravenhage], Mansarde Pers [(Bert Bakker, C.A.B. Bantzinger en F. Tamminga). 1943]. 8 o . 32 blz. Gebonden.

Aantekening. Deze, uitgebreide, herdruk van een artikel, dat verscheen in Criterium (jaargang 1. 1940, blz. 632-641), werd in een oplage van 600 exemplaren door F. Tamminga te 's-Gravenhage gedrukt. Gebonden door H.v. Rijmenam te 's-Gravenhage. Na de oorlog opgenomen als inleiding bij Gerrit Achterberg's ‘Cryptogamen’. ('s-Gravenhage 1946) .

9. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Het bultig mannetje. [Das buckliche Männlein]. Gedicht. Vrij naar ‘Des Knaben Wunderhorn’ [door Ludwig Achim von Arnim und Clemens Brentano]. Met teekeningen van Piet Worm. ['s-Graveland, G.W. Breughel. 1942]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt op de handpers en met de hand gekleurd door Piet Worm. De gehele oplage van 150 exemplaren is door dichter en tekenaar gesigneerd. Het oorspronkelijke gedicht is te vinden in ‘Des Knaben Wunderhorn’ (gesammelt von L.A. von Arnim und C. Brentano). Anhang: Kinderlieder. Blz. 54-55. Zie ook het volgende nummer .

10. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Het bultig mannetje [Das buckliche Männlein]. Gedicht. Vrij naar ‘Des Knaben Wunderhorn’ [door Ludwig Achim von Arnim und Clemens Brentano]. Met teekeningen van Piet Worm. [2e druk. Alkmaar, Piet Worm. 1943]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt door de uitgever naar originele lithografieën. Deze exemplaren zijn echter niet gesigneerd. Zie ook de aantekening bij het vorige nummer .

11. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

In het Atrium der Vestalinnen. Een fragment. Amsterdam, A.A. Balkema. 1945. 8 o . 8 blz.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 100 exemplaren op Van Gelder door N.V. De Globe te Amsterdam. Werd na de oorlog opgenomen in Bertus Aafjes: In het Atrium der Vestalinnen en andere fragmenten. (Amsterdam 1945) .

[p. 12] 12. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Kleine katechismus der poëzie. Amsterdam, A.A. Balkema. [1944]. 8 o . 16 blz.

Colophon . Deze Kleine Katechismus der Poëzie door Bertus Aafjes is in 100 exemplaren op Ossekoppapier van Van Gelder Zonen gedrukt.

Aantekening. Gedrukt door J.F. Duwaer & Zonen te Amsterdam. Het vignet werd getekend door Jan Bons .

13. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Omne animal. [Gedichten. Met] tekeningen [van] C.A.B. Bantzinger. ['s-Gravenhage, Mansardepers (Bert Bakker, C.A.B. Bantzinger en F. Tamminga)]. 1944. 4 o . 64 blz.

Colophon . Omne Animal, bevattende een bloemlezing uit de gepubliceerde en ongepubliceerde gedichten van Bertus Aafjes, verlucht met tekeningen van C.A.B. Bantzinger, werd gedrukt in de zomer van 1944. De gedichten werden gezet uit de Excelsior Schrijfletter van de L[ettergieterij] A[msterdam] en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 275 exemplaren, genummerd van 1-275.

Aantekening. Gedrukt door F. Tamminga te 's-Gravenhage. Gebrocheerd door H. de Koningh te 's-Gravenhage. De bundel werd opgenomen in Bertus Aafjes: Gedichten. (Amsterdam 1947) .

14. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Per slot van rekening. Gedichten. [Amsterdam, G.A. van Oorschot. 1944]. 8 o . 20 blz.

Colophon . De verzen in dezen bundel werden, (het vers ‘In het rampjaar’ uitgezonderd), geschreven vóór Mei 1940, doch niet opgenomen in ‘Het gevecht met de muze’ en ‘Het zanduur van de dood’ waarin zij naar datum thuis hoorden. Zij worden alsnog ‘Per slot van rekening’ gepubliceerd.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. De bundel werd opgenomen in Bertus Aafjes: Gedichten. (Amsterdam 1947) .

[p. 13] 15. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Peter-Kersen-Eter. [Met tekeningen van Piet Worm. Alkmaar, Piet Worm. 1943]. 8 o . 20 blz.

Colophon . ‘Peter-Kersen-Eter’ is een vers dat genomen werd uit ‘De Vrolijke Plantkunde’. ‘De Vrolijke Plantkunde’ maakt deel uit van ‘De Vrolijke Leesles-serie’ voor kinderen, welke serie voorts nog bevat: ‘De Vrolijke Dierkunde’, ‘De Vrolijke Aardrijkskunde’, ‘De Vrolijke Vaderlandse Geschiedenis’ in drie delen en ‘Het Vrolijke Beroepenboek’. Deze leesles-serie zal in de toekomst verschijnen bij de Uitgeverij ‘De Gulden Pers’ te Amsterdam. Zij werd op rijm gezet door Bertus Aafjes en geïllustreerd door Piet Worm onder het motto: Dit werd gemaakt in fraaie vorm Door Bertus Aafjes en Piet Worm. Van deze apparte [ sic ] uitgave van het vers ‘Peter-Kersen-Eter’ werden naar originele litho's gedrukt en met de hand gekleurd 50 exemplaren.

Aantekening. Gedrukt en gekleurd door de uitgever .

16. Aafjes, Bertus [Lambertus Jacobus Johannes Aafjes]:

Verzen en vrouwen. Gedichten. [Met 6 tekeningen van Arya Plaisier. Amsterdam, Arya Plaisier. 1944]. 4 o . 28 blz.

Colophon . Deze gedichten van Bertus Aafjes werden gekozen, geschikt en met tekeningen getooid door Arya Plaisier tot eigen genoegen, voor enkele harer vrienden en voor den dichter. Er werden zes exemplaren gedrukt: 3 op frans Ingres d'Arches (grijs) en 3 op Ingres van Van Gelder (grijs), alle zes gesigneerd door de schilderes. a.d. mcmxliv .

17. Aalderink, Hans [Hendrikus Jan Aalderink] [en] Henny G. Mey:

5 jaar bezet. In duizend penseelstreken en wat waterverf. Met tekst van H.G. Mey Senior. Utrecht, IJsselstein. [Utrecht, Hans Aalderink]. 1945. 8 o . 30 bladen.

[p. 14]

Aantekening. In de oorlogsjaren getekend en kort na de bevrijding uitgegeven. Getypt en gebonden in enkele exemplaren .

18. Aan den Engelbewaarder van mijn ontvoerder.

[Door Oscar Huf. Met tekening van I. Spreekmeester. Amsterdam, Christofoor. 1944]. 8 o . 4 blz.

Colophon . Gedrukt en met de hand verlucht, uitsluitend door onderduikers, werd dit werkje in weerwil van honger, koude en mannenjacht door 't k.s . uitgegeven voor een bijzonder doel.

Aantekening. In een oplage van 1000 exemplaren gedrukt door Drukkerij H.J. Koersen & Zn. te Amsterdam. ‘Christofoor’ was het illegale orgaan van vooruitstrevende Rooms-Katholieken .

19. Aan Max J. Friedländer. 1867-5 Juni-1942.

Aangeboden door enkele vrienden en bewonderaars van zijn werk. [Met portret en afbeeldingen]. 's-Gravenhage, [A.A.M. Stols]. 1942. 8 o . 120 blz.

Aantekening. Gedrukt in een zeer kleine oplage door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage. Bevat bijdragen van N. Beets. V. Bloch, J.W. Frederiks, H.E.v. Gelder, J.G.v. Gelder, H. Gerson, A. Heppner, G. Hulin de Loo, H.A. Tels, Corn. Veth, A.B. de Vries, H. van de Waal en A. Welcker .

20. Aan onze gesneuvelden.

[Gedicht door Franciscus Ignatius Max (Frans) Schneiders. Met tekening van Piet Gertenaar. Leiden, F.I.M. Schneiders. 1943]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 1000 exemplaren door Drukkerij H. Buis te Leiden .

21. Achtentwintig sonnetten.

[Uitgezocht, en met handgekleurde tekeningen verlucht, door Klaas Woudt]. Zaandijk, J. Heijnis Tsz., Sint Nicolaas 1943. 8 o . 64 blz. Gebonden.

Colophon . Deze bundel, waarin de oorspronkelijke spelling van de sonnetten werd gevolgd, werd met de hand gezet uit de halfvette Plantijn, gedrukt op echt Oud-Hollands papier in een oplaag van twee exemplaren en geïllustreerd in de herfst van het jaar '43

[p. 15]

Aantekening. Gedrukt door Klaas Woudt te Zaandijk. Bevat sonnetten van Aafjes. Boutens, Campert, Kloos, Kool, Marja, Morriën, Nijhoff, Roland Holst-v.d. Schalk, Slauerhoff, Stuiveling, Vasalis, Verwey en Werumeus Buning .

22. Achterberg, Gerrit:

Eurydice. [Utrecht, Het Spectrum]. 1944. 8 o . 36 blz.

Colophon . Eurydice, een bundel gedichten van Gerrit Achterberg werd gezet uit de Lutetia van J. van Krimpen. De oplage blijft beperkt tot 275 exemplaren, gedrukt op met de hand geschept papier, genummerd van i t.e.m. xxv , niet in den handel, en 26 t.e.m. 275 bestemd voor den handel.

Aantekening. Gedrukt bij de Flakkeesche Drukkerij J. & M. Boomsma te Middelharnis. In 1946 verscheen bij dezelfde uitgever een herdruk .

23. Achterberg, Gerrit:

Huis. Ode. Teekeningen van C.A.B. Bantzinger. ['s-Gravenhage], Mansarde Pers [(Bert Bakker, C.A.B. Bantzinger en F. Tamminga). 1943]. 4 o . 12 blz.

Colophon . De colophoon wordt na den oorlog verstrekt.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 75 exemplaren door F. Tamminga te 's-Gravenhage. C.A.B. Bantzinger tekende ook het vignet. Het gedicht verscheen oorspronkelijk onder de titel ‘Ode’ in Gerrit Achterberg: Dead end ('s-Gravenhage 1940) en werd na de oorlog opgenomen in Gerrit Achterberg: Cryptogamen. ('s-Gravenhage 1946) .

24. Achterberg, Gerrit:

Kleine kaballistiek voor kinderen. [Gedicht. Met tekeningen van G.A. Kuiper. Yerseke, A. Th. Mooij]. 1944. Folio. Plano.

Colophon . Rijmprent bij een gedicht van Gerrit Achterberg. Januari 1944.

Aantekening. Gedrukt in een kleine oplage door Drukkerij E.Th. Zoeteweij te Yerseke .

25. Achterberg, Gerrit:

Meisje. [Groningen], In agris occupatis [A. Th. Mooij, W.H. Nagel en W.H. Overbeek]. 1944. 8 o . 12 blz. [Volière-reeks. No. 2].

[p. 16]

Colophon . In opdracht van ‘In agris occupatis’, als tweede nummer in de Volière-reeks gedrukt en verlucht door H.N. Werkman, in een oplaag van 110 exemplaren, welke niet in den handel komen. De exemplaren werden genummerd i-x en 11-110. Die van i-x zijn gesigneerd door den dichter.

Aantekening. Werd opgenomen in Gerrit Achterberg: Existentie. ('s-Gravenhage 1946) .

26. Achterberg, Gerrit:

Morendo. Gedichten. [Leiden, De Molenpers (Jan Vermeulen). 1944]. 8 o . 32 blz.

Colophon . Deze eerste druk van ‘Morendo’ werd in Mei 1944 gezet uit de Genzsch-Antiqua van Friedrich Bauer en gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. Tien genummerde en door den dichter gesigneerde exemplaren werden gedrukt op ‘Register’ papier.

Aantekening. Gedrukt door de Leidsche Handelsdrukkerij J. Karstens te Leiden. De luxe exemplaren werden gebonden in donkerblauw linnen. Aan het eind van de bundel een ‘Verantwoording’ van Jan Vermeulen met betrekking tot de keuze der gedichten. Deze bundel werd in zijn geheel opgenomen in Gerrit Achterberg: Oude cryptogamen. (Amsterdam 1951) .

27. Achterberg, Gerrit:

Reiziger ‘doet’ Golgotha. Een gedicht met teekeningen van C.A.B. Bantzinger. ['s-Gravenhage], Mansarde Pers [(Bert Bakker, C.A.B. Bantzinger en F. Tamminga). 1943]. 4 o . 12 blz.

Aantekening. Gedrukt door F. Tamminga te 's-Gravenhage in een oplage van 750 exemplaren. Het omslagvignet werd eveneens door C.A.B. Bantzinger getekend. Het gedicht werd opgenomen in Gerrit Achterberg: En Jezus schreef in 't zand. ('s-Gravenhage 1947) .

28. Achterberg, Gerrit:

Sintels. Gedichten. [Bussum], Bayard Pers [F.G. Kroonder]. 1944. 8 o . 32 blz.

Colophon . Deze bundel werd in het voorjaar van 1944 gedrukt, in een beperkte oplaag voor vrienden en bekenden van den auteur en den uitgever van de Bayard Pers, met de Weiss Antiqua letter op Hollandsch Text. Vijftig exemplaren, genummerd van 1-50, verschenen op Boston Text en werden door den dichter gesigneerd.

[p. 17]

Aantekening. Tekenaar van het omslagvignet was Fons Montens. In een oplage van 500 exemplaren gedrukt door Drukkerij J. van der Schaaf te Amsterdam. Typografische verzorging van Joh. H.v. Eikeren. Een aantal gedichten uit deze bundel werd opgenomen in Gerrit Achterberg: Oude cryptogamen. (Amsterdam 1951) .

29. Ad tabulam pictam.

(Sonnettenkrans). [Door Lod. v. Focken Bosch (pseudoniem van Louis Tiessen). Amsterdam, in eigen beheer. 1944]. Folio. 8 bladen.

Aantekening. Gestencild door de dichter in een oplage van 30 exemplaren .

30. Adama van Scheltema, C[arl] S[teven]:

Vrede. [Gedicht. Met tekening van Karel Booden]. Amsterdam, De Bel-Pers. ['s-Gravenhage, M.H. Groenendaal Jr.]. 1945. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt door de uitgever op de pers van de Boterfabriek Brinkers te Zoetermeer in een oplage van 300 exemplaren. Het gedicht werd ontleend aan de bundel van C.S. Adama van Scheltema: Zingende stemmen. (Rotterdam 1916) .

31. Aerde, Rogier van [pseudoniem van Adolf Josef Hubert Frans van Rijen]:

De stem in de woestijn. Met penseeltekeningen van Frans Hamer. Amsterdam, Urbi et Orbi. [1943]. 8 o . 400 blz. Gebonden.

Aantekening. Gedrukt door N.V. Drukkerij C.A. Spin & Zoon te Amsterdam en gebonden door N.V.v.h.J.G. Pulle te Leiden. De band werd eveneens getekend door Frans Hamer. Bij dezelfde uitgever verscheen in 1947 een herdruk .

32. Air triste.

[Door Jan Naaijkens. Met illustraties van de dichter. Amsterdam, in eigen beheer. 1944]. 4 o . 4 blz. [Sous-marindruk. No. 1].

Colophon . Gedicht, gesneden en gedrukt door J. Naaijkens. A o belli 44.

Aantekening. De naam van de dichter is in het colophon met potlood ingevuld. Eveneens de nummering van de oplage, groot 50 exemplaren. alsmede de serie-naam Sous-marindruk J .

33. Alf, David:

It's for Oranje. [Song. Composed and illustrated by the author. Utrecht, The Busy Bee (Ch.E. van

[p. 18]

Blommestein en G. Lubberhuizen)]. 1944. 8 o . 4 blz.

Colophon . Printed in secret in the office of the Busy Bee, somewhere in occupied Holland. Edited for the benefit of victims of german oppression.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 1000 exemplaren door H. de Koningh te 's-Gravenhage (kleurendruk) en F. Tamminga te 's-Gravenhage ( zwartdruk ).

34. Alleen de wind is vrij.

Zes Chinese gedichten. [Door Anthony (Anthonie) Bosman. Noordeloos], Odyssea Pers [Anthony Bosman]. 1945. 8 o . 8 blz.

Colophon . Alleen de wind is vrij werd gezet, gedrukt en verspreid in het voorjaar 1945 in een oplaag van 175 exemplaren, genummerd van i tot xv en van 16 tot 175. De eerste kwamen niet in de handel.

Aantekening. Gedrukt door de Drukkerij Fa. P. van Essen & Zn. te Molenaarsgraaf .

35. Alleluia.

[Met verluchting van H.N. Werkman. Heerenveen, De Blauwe Schuit (F.R.A. Henkels en H.N. Werkman). 1941]. 4 o . 4 blz.

Colophon . De schippers van De Blauwe Schuit en haar meester-drukker H.N. Werkman wenschen U een gezegend Paschen 1941. De tekst voor dezen Paaschgroet werd ontleend aan een oud-nederlandsch Paaschlied uit Ootmarsum.

Aantekening. Gedrukt door H.N. Werkman te Groningen in een oplage van 60 exemplaren .

36. Als ge wat ouder wordt....

[Savoir viellir. Gedicht door Albert Couvreur. Vertaald door Hendrik Louis Dinger. Met tekening en vignet door Thijs Mauve. Amsterdam, H.L. Dinger. 1944]. Folio. Plano.

Colophon . Dit rijm is een vrije vertaling van een niet uitgegeven Fransch gedichtje ‘Savoir viellir’, dat mij door den Belgischen auteur, wiens voornaam in deze coupletten verborgen ligt, ter hand werd gesteld. L.P. Aantekening. Gedrukt in een oplage van 100 exemplaren door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage .

[p. 19] 37. Als gij wist 't gemis...

[Gedicht door Gerard James Dirk Goudriaan. Leiden, in eigen beheer. 1943]. 8 o . Plano. Aantekening. In enkele exemplaren gedrukt en gesigneerd door de dichter .

38. Alweer een dag....

Een gedicht, in de maand Maart anno mcmxlv geschreven [door Klaas Woudt], verlucht met een kopergravure [door R.H. van Rossem]. Uitgegeven bij d'Oude Zoutkeet [Klaas Woudt], aan de Lagedijk 158 te Zaandijk. 1945. 8 o . 14 blz. Gebonden.

Colophon . De oplage van dit boekje bedraagt slechts enkele exemplaren: één daarvan is het eigendom van Siet Amesz te Enschedé, voor wie het vers werd geschreven; een ander is van den illustrator R.H.v. Rossem te Zaandam en het derde exemplaar is het eigendom van Klaas Woudt te Zaandijk, die het vers schreef, het met de hand zette uit de Plantijn-letter en het drukte op de handpers van de Zoutkeet.

39. Amersfoort, Piet van [pseudoniem van Jan Willem Jacobs]:

Gedachten zijn vrij! Gedichten. [Omslagtekening door Joh. van Hell. Amsterdam], Uitgave van ‘Blauwe Lucht’ [J. Kooijman]. 1945. 8 o . 32 blz.

Colophon . De dichtbundel ‘Gedachten zijn vrij!’ werd in de maand April van het jaar 1945 uitgegeven door ‘Blauwe Lucht’ in een oplage van 375 exemplaren.

Aantekening. Gedrukt door Drukkerij Rustenburg te Amsterdam. Een zevental dezer gedichten werd opgenomen in Jan W. Jacobs: Strijd om vrijheid. (Amsterdam 1945) .

40. Amsterdam's haven verwoest.

[Gedicht door Gerrit Kamphuis. Met tekening van Marten Toonder. Utrecht, De Bezige Bij (Ch.E. van Blommestein en G. Lubberhuizen). 1944]. Folio. Plano. [ d.a.v.i.d. -reeks. No. 2].

Colophon . Deze prent is nummer twee in de d.a.v.i.d. -reeks en werd in het najaar van 1944 op een met de

[p. 20]

hand voortbewogen pers van de ondergrondsche drukkerij d.a.v.i.d. gedrukt in een oplage van 775 van 1-750 en van i-xxv genummerde exemplaren. Het is een uitgave van De Bezige Bij.

41. Ankie is jarig.

[Verhaal voor kinderen door Willy Wiechman (pseudoniem van Bea Etty Polak-Biet). Met foto's van Samuel (Sem) Presser. 's-Gravenhage, W. Polak. 1943]. Oblong 8 o . 20 blz.

Aantekening. Deze eerste druk werd in twee kleuren gedrukt in een oplage van 10.000 exemplaren door Drukkerij Planeta te 's-Gravenhage. Gebrocheerd door Drukkerij W.K. Vermeulen te 's-Gravenhage .

42. Ankie is jarig.

[Verhaal voor kinderen door Willy Wiechman (pseudoniem van Bea Etty Polak-Biet). Met foto's van Samuel (Sem) Presser. 2e druk. 's-Gravenhage, W. Polak. 1944]. Oblong 8 o . 20 blz. Gekartonneerd. Aantekening. In een grote oplage gedrukt door Drukkerij Planeta te 's-Gravenhage en gekartonneerd door Drukkerij W.K. Vermeulen te 's-Gravenhage. Van deze herdruk werden 200 luxe exemplaren op ivoorcarton gedrukt .

43. Antipholus van Ephesus [pseudoniem van Johannes Aloysius Antonius (Jan) Engelman]:

Ballade van de waarheid. Tekening van Antipholus van Siracuse [pseudoniem van Fedde Weidema]. Gedrukt ter gelegenheid van het elfde lustrum van de k.s.v. ‘Veritas’ Utrecht, 30 Mei 1944. [Utrecht, k.s.v. ‘Veritas’ Utrecht. 1944]. Folio. Plano.

Aantekening. In een kleine oplage gedrukt door J. Hendriks te Utrecht. Typografische verzorging van Charles Nypels. Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Het vrije boek in onvrije tijd’ in het Stedelijk Museum te Amsterdam (Juli 1945) werd deze rijmprent in een genummerde oplage herdrukt met het volgende colophon: ‘De ballade van de Waarheid door Antipholus van Ephesus, voor het eerst gedrukt ter gelegenheid van het elfde lustrum van de K.S.V. Veritas te Utrecht, 30 Mei 1944, werd in Juli 1945 herdrukt op de ondergrondsche pers in het Stedelijk Museum te Amsterdam, naar aanleiding van het feit dat het gemeentebestuur van Amsterdam aan deze ballade de prijs voor het beste illegaal verschenen verzetsgedicht heeft toegekend ’.

Werd opgenomen in Jan Engelman: Vrijheid. (Utrecht 1945) .

[p. 21] 44. Antique.

[Poème en prose d'Arthur (Jean Arthur) Rimbaud. Ecrit à la main par Susanne Heynemann. Avec un dessin de Giovanni Costetti. Utrecht, G.M. van Wees. 1944]. 4 o . 8 blz.

Colophon . Antique, poème en prose d'Arthur Rimbaud, a été écrit à la main par Susanne Heynemann, illustré par Giovanni Costetti, achevé d'imprimer en 1944 en 75 exemplaires pour G.M. van Wees et ses amis.

Aantekening. Gedrukt door Schotanus & Jens te Utrecht. Alle exemplaren zijn door calligrafe en tekenaar gesigneerd. Het oorspronkelijke gedicht komt voor in Rimbaud's bundel ‘Les illuminations’. (Paris 1886) .

45. Aphorismen van de minne.

Verzameld [en geïllustreerd] door A[be] J[ohannes] Kuipers. [Groningen, Abe J. Kuipers. 1945]. 8 o . 8 blz. [De Merelreeks. No. 2]. Colophon . Deze Aphorismen, verzameld, opgemaakt en met een houtsnede door Abe Joh. Kuipers, werden in Februari 1945 in een oplage van 100 genummerde exemplaren gedrukt.

Aantekening. Gedrukt door Drukkerij De Waal te Groningen .

46. Arme boertje, 't.

[Spel voor kinderen. Met tekeningen van Lescha (pseudoniem van Leo Schatz). 's-Gravenhage, W. Polak. 1943]. Oblong 8 o . 16 blz.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 10.000 exemplaren door Drukkerij Westerlaan te Berlikum .

47. Arp, [Hans]:

Rire de coquille. [Poèmes. Avec dessins de Sophie H. Taeuber-Arp]. Amsterdam, [A.F.W. Vordemberge-Gildewart]. 1944. 8 o . 16 blz.

Colophon . le présent ouvrage a été tiré, par les soins de l'éditeur vordemberge-gildewart sur les presses de l'imprimerie j.f. duwaer & fils s.a. amsterdam. le tirage a été limité à 100 exemplaires: 25 exemplaires sur papier barchem green, numérotés de 1 à 25, et

[p. 22]

75 exemplaires sur papier hollande van gelder, numérotés de 26 à 100.

Aantekening. Oorspronkelijke uitgave. Typografische verzorging door de uitgever .

48. Ascensus ad inferos.

[Door Friedrich Robert August Henkels en Simon Vestdijk. Met omslagtekening van H.N. Werkman. Groningen, De Blauwe Schuit (F.R.A. Henkels en H.N. Werkman). 1942]. 4 o . 4 blz.

Colophon . Dit kloosterlijk avontuur te Sint-Michielsgestel werd gedrukt en verlucht door H.N. Werkman in een oplage van 50 exemplaren. Voor het binnenwerk werden de archieven van het Seminarie georganiseerd, zooals dat in Brabant heden ten dage heet. In Nov. 1942 geschonken aan de vrienden van De Blauwe Schuit.

Aantekening. De inleiding en het eerste sonnet zijn van F.R.A. Henkels; het antwoord-sonnet is van S. Vestdijk .

49. Atlantic Charter.

[Utrecht], The Busy Bee [(Ch.E. van Blommestein en G. Lubberhuizen). 1944]. 4 o . 16 blz. [Documents humains. No. 3].

Colophon . The Atlantic Charter, a joint declaration of the President of the United States and the Prime Minister of Great Britain, first published August 12th 1941, has been printed in secret in the office of the Busy Bee, somewhere in occupied Holland, this being the third volume of the series Documents humains. The edition has been limited to 100 copies on Simili Japon paper.

Aantekening. Gedrukt door F. Tamminga te 's-Gravenhage .

50. Auden, W[ystan] H[ugh]:

Vier gedichten. Vertaald door C[ornelis] Buddingh'. [Dordrecht], Semaphore Pers [Anthony Bosman]. 1945. 8 o . 16 blz.

Colophon . Deze Vier Gedichten van W.H. Auden, in de vertaling van C. Buddingh' werden in het voorjaar 1945 voor de Semaphore Pers, gezet uit de Hollandsche

[p. 23]

Mediaeval, gedrukt ter perse van Drukkerij G. Stolk te Dordrecht, in een oplage van 275 genummerde exemplaren, waarvan de eerste 25, genummerd van i tot xxv niet in de handel kwamen. De overige werden genummerd van 26 tot 275.

Aantekening. De oorspronkelijke teksten der eerste drie gedichten (Horend van oogsten; Hier sta ik; De zes kreupele bedelaars) werden voor het eerst gepubliceerd in Auden's bundel ‘Look stranger’ (London 1936), waar zij te vinden zijn onder de nummers 7, 17 en 24. In W.H. Auden: Collected shorter poems 1930-1944 (London 1950) kregen de eerste twee resp. de titels: Paysage moralisé en The Malverns; het derde gedicht, waarvan de beginregel luidt: O for doors to be open and an invite with gilded edges, kreeg ook in deze verzamelbundel geen titel. De oorspronkelijke tekst van het vierde gedicht (Reis naar IJsland) vindt men in W.H. Auden and Louis MacNeice: Letters from Iceland (London 1936), waar de titel luidt: Journey to Iceland. A letter to Christopher Isherwood Esq. Het werd onder deze titel ook opgenomen in W.H. Auden: Collected shorter poems 1930-1944. (London 1950) .

51. Baaren, Theo[dorus Petrus] van:

Versteend zeewier. Met 4 tekeningen van Hans van Norden. Utrecht, De Odyssee-Pers. 1941. ['s-Graveland, G.W. Breughel. 1943]. Oblong 8 o . 36 blz. Gebonden.

Colophon . ‘Versteend zeewier’, gedichten van Theo van Baaren werd gedrukt voor de Odyssee-Pers te Utrecht en kwam October 1941 gereed in een oplaag van 270 exemplaren. Hiervan zijn 20 exemplaren gereserveerd voor uitgever, auteur en zijn vrienden (genummerd van i-xx ). De overigen zijn genummerd van 21-120 en werden door den auteur gesigneerd en van 121-270. De tekeningen van Hans van Norden zijn in de eerste 120 exemplaren met de hand gekleurd.

Aantekening. Gedrukt door N.V. Koch & Knuttel te Gouda .

52. Babylon herhaald.

[Door Bert Voeten (Lambertus Hendrikus Voeten). Gedichten. Met omslagtekening van Tine Louw. 's-Hertogenbosch, in eigen beheer. 1944]. 4 o . 12 blz.

Colophon . ‘Babylon herhaald’ werd op stencil afgedrukt in den zomer v.h. bevrijdingsjaar 1944 in een

[p. 24]

oplage van 60 genummerde exemplaren, met handgetekenden omslag.

Aantekening. Door enkele vrienden van de dichter gestencild op het Bureau van de Prijsbeheersching te 's-Hertogenbosch. Voor de 2e druk, zie nummer 888 .

53. Babylon, Frans [pseudoniem van Franciscus Gerardus Jozef Obers]:

Jeugdalbum. [Deurne, in eigen beheer. 1944]. 8 o . 76 blz.

Colophon . De bundel sonnetten ‘Jeugdalbum’ werd voor eigen rekening gedrukt in een oplage van 100 exemplaren, die niet in de handel verkrijgbaar zijn, maar door de dichter gesigneerd verspreid onder vertrouwden in eigen kring.

Aantekening. Gedrukt door Drukkerij Gebr. Nies te Deurne. Een kleine keuze uit deze bundel, aangevuld met enkele andere gedichten werd na de oorlog onder dezelfde titel herdrukt. (Helmond 1945) .

54. Bach, Johann Sebastian:

Passio Christi. Edidit Prof. Dr. T. van Doorn [pseudoniem van Louis Michael (Lou) van Strien]. Illustravit Albrecht Dürer. Prodiit in ‘Camera Obscura’, Iraenapoli, in tempore belli. [Amsterdam, F. Hoes. 1943]. 4 o . 70 blz. Gebonden in halfperkamenten band.

Colophon . Hier eindigt de tekst van de Passio Christi, welke werd gedrukt op de eigen pers door Laurens Jansz. Coster. De letter en de initialen zijn eveneens van Laurens Jansz. Coster. Het bindwerk werd verzorgd door Albertus Magnusz. De teekening op de band is van Fra Angelico. De oplage bleef beperkt tot 250 exemplaren, van welke 50 exemplaren niet in den handel kwamen.

Aantekening. Gedrukt door N.V. ‘De IJsel’ te Deventer. Gebonden door N.V.v.h.J.G. Pulle te Leiden. Typografische verzorging door Joh. H. van Eikeren .

55. Bakker, Bert [Lambertus Jozef Bakker]:

Bij de geboorte van Michiel Jan Steinmetz. Versiering van Henk Krijger. ['s-Gravenhage, in eigen beheer]. 1943 [1944]. Folio. Plano.

[p. 25]

Aantekening. In een oplage van 50 exemplaren gedrukt door F. Tam minga te 's-Gravenhage .

56. Bakker, Bert [Lambertus Jozef Bakker]:

Het landschap. [Gedicht. Met tekening en titelvignet door C.A.B. Bantzinger. 's-Gravenhage, Tababa-pers (Bert Bakker). 1944]. 4 o . 4 blz.

Colophon . Dit gedicht Het Landschap van Bert Bakker werd geschreven in Februari 1944 en gezet met de Garamond. Titelvignet en teekening zijn van C.A.B. Bantzinger, die alle exemplaren met de hand kleurde. Het werd gedrukt als eerste en eenige uitgave van de Tababa-pers op Haesbeek Oud-Hollandsch. De oplage bedraagt 40 exemplaren, genummerd van 1-40. Ze werden vervaardigd op de handpers en bleven uitsluitend gereserveerd voor de vrienden van dichter en teekenaar, die elk exemplaar van hun handteekening voorzagen.

Aantekening. Gedrukt door F. Tamminga te 's-Gravenhage .

57. Bakker, Bert [Lambertus Jozef Bakker]:

Voor Saskia Thomas. Versiering van Henk Krijger. ['s-Gravenhage, in eigen beheer. 1943]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 50 exemplaren door F. Tamminga te 's-Gravenhage .

58. Bakker, Bert [Lambertus Jozef Bakker], en Barend de Goede:

Quatre mains. Gedichten. Toegestelde drukproef . 's-Gravenhage, D.A. Daamen's Uitgeversmaatschappij N.V. [1944]. 8 o . 60 blz.

Colophon . ‘Quatre mains’ bevat een keuze uit de gepubliceerde en nog niet verschenen gedichten van Bert Bakker en Barend de Goede, geschreven tusschen 1932-1943. De uitgave zal na den oorlog worden verzorgd door D.A. Daamen's Uitgeversmaatschappij, 's-Gravenhage. Ze werd gezet uit de Benedictine en er werden voorloopig slechts vijf-en-twintig exemplaren, bij wijze

[p. 26]

van drukproef, getrokken op de persen van Drukkerij J. van Boekhoven te Utrecht.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 250 exemplaren .

59. Bakx, Pieter [pseudoniem van Wilhelmus Johannes Maria Antonius Asselbergs]:

Prieel in Troje. Balladen. [Verlucht met houtsneden door Theo Mijdrecht (pseudoniem van Thijs Mauve). Utrecht], De Bezige Bij [(Ch.E. van Blommestein en G. Lubberhuizen). 1944]. 8 o . 20 blz. [Quousque tandem. No. 11].

Colophon . Prieel in Troje, Balladen door Pieter Bakx, verlucht met zeven houtsneden van Theo Mijdrecht is het elfde deel in de reeks Quousque Tandem welke tot stand komt door de welwillende medewerking van Nederlandsche schrijvers en illustratoren. Het boek werd gezet uit de Bodoni-letter en in het verborgene gedrukt op Simili-Japonpapier in een oplage van 525, van 1-500 en van i-xxv genummerde exemplaren. De laatsten zijn ter beschikking van de uitgeverij gebleven.

Aantekening. Gedrukt door de Utrechtsche Typografen Associatie en gebrocheerd door F.H. Danner te Utrecht. Het gedicht ‘Herkenningsteeken’ werd opgenomen in Anton van Duinkerken: Tobias met den engel (Utrecht 1946), terwijl ‘Straf over Orpheus’ een plaats vond in Anton van Duinkerken: Verzen uit St Michielsgestel. (Utrecht 1946) .

60. Ballade van de bruiloftskinderen.

[Door Friedrich Robert August Henkels. Met omslagtekening door H.N. Werkman. Heerenveen, De Blauwe Schuit (F.R.A. Henkels en H.N. Werkman). 1942]. 4 o . 8 blz.

Colophon . Gedicht van Ds. F.R.A. Henkels, als gijzelaar gevangen te St. Michielsgestel, en voorgelezen op de bruiloft van Kees Klooster en Tiny Koops in de goede stad Groningen, den 22sten Juni 1942. Gedrukt en verlucht door H.N. Werkman in een oplage van 15 exemplaren voor bruiloftsgangers en vrienden van De Blauwe Schuit.

61. Ballade voor een gevangen dichter.

[Door Friedrich Robert August Henkels. Met omslagtekening en ver-

[p. 27]

luchting door H.N. Werkman. Heerenveen, De Blauwe Schuit (F.R.A. Henkels en H.N. Werkman). 1943]. 4 o . 4 blz.

Colophon . Gedicht van F.R.A. Henkels voor zijn vriend S. Vestdijk, op diens verjaardag 17 October 1942, in gevangenschap te St. Michielsgestel. Gedrukt en verlucht in October 1943 door H.N. Werkman in een oplage van 30 exemplaren.

62. Ballade voor Herbert.

[Door Friedrich Robert August Henkels. Met tekeningen van H.N. Werkman. Heerenveen, De Blauwe Schuit (F.R.A. Henkels en H.N. Werkman). 1942]. 4 o . 4 blz.

Colophon . Deze ballade werd geschreven door F.R.A. Henkels in St. Michielsgestel voor de tweede verjaardag van zijn kleine zoon Herbert op 27 November 1942. Gedrukt en verlucht door H.N. Werkman in een oplage van 25 exemplaren, waarvan enkele beschikbaar zijn voor vrienden van De Blauwe Schuit.

63. Ballade van ons bloed.

[Gedicht door Franciscus Ignatius Max (Frans) Schneiders. Met tekening van Piet Gertenaar. Leiden, F.I.M. Schneiders. 1943]. Folio. Plano.

Antekening. Gedrukt in een oplage van 1000 exemplaren door Drukkerij H. Buis te Leiden .

64. Ballade van de ter dood veroor deel den.

[Door Yge Herman Foppema. Met tekening van Marten Toonder. Utrecht, De Bezige Bij (Ch.E. van Blommestein en G. Lubberhuizen). 1945]. Folio. Plano. [ d.a.v.i.d. -reeks. No. 4].

Colophon . Deze prent is de vierde uitgave in de d.a.v.i.d .-reeks en werd in het voorjaar van 1945 op een met de hand voortbewogen pers van de ondergrondse drukkerij d.a.v.i.d. gedrukt in een oplage van 775 van 1-750 en van i-xxv genummerde exemplaren. Zij werd uitgegeven door De Bezige Bij.

[p. 28]

Aantekening. Deze ballade werd opgenomen in Yge Foppema: Spijkerschrift Mei 1940-Mei 1945. (Amsterdam 1945) .

65. Ballade van de twee olmen.

[Ballade à propos de deux ormeaux qu'il avait. Gedicht van Paul Marie Verlaine. Vertaald door Simon Vestdijk. Met omslagtekening en verluchting door H.N. Werkman. Heerenveen, De Blauwe Schuit (F.R.A. Henkels en H.N. Werkman). 1942]. Folio. 4 blz.

Colophon . ‘Ballade des deux ormes qu'il avait’ [ sic ] van Paul Verlaine werd in het nederlandsch overgebracht door S. Vestdijk en opgedragen aan Julia Henkels-Klooster. Gedrukt en verlucht in een oplage van 20 exemplaren door H.N. Werkman in Augustus 1942, waarvan enkele exemplaren beschikbaar zijn voor vrienden van De Blauwe Schuit.

Aantekening. Het oorspronkelijke gedicht is opgenomen in Verlaine's bundel ‘Amour’. Deze vertaling werd herdrukt in S. Vestdijk: Thanatos aan banden. (Amsterdam 1948) .

66. Ballade van het water en het land.

[Gedicht door Franciscus Ignatius Max (Frans) Schneiders. Met tekening van Piet Gertenaar. Leiden, F.I.M. Schneiders. 1943]. Folio. Plano.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 1000 exemplaren door Drukkerij H. Buis te Leiden .

67. Balzac, Honoré de:

De baldadige vertelsels byeengegaert in de abdyen van Touraysne ende ondeugenderwyse in het licht gegeven, tot vermaeck der Pantagruélisten ende geene anderen. [Contes drolatiques]. Overgeset in de dietsce spraecke door den sinjeur A[drianus] M[ichiel] de Jong. Verlocht met 162 printen van Gustave Doré, 22 hantgecoleurde cierletters ende vignetten mitsgaeders een in koper gegraeveert portret van den auteur door den plaetsnyder Hub. Levigne. Nieuwelyckx geprint door Aelderick Strengholt aen de Leytsche Gracht te Amstelredamme anno Domini

[p. 29]

mcmxli . [Amsterdam, A.J.G. Strengholt's Uitgeversmaatschappij N.V. 1943]. 4 o . 234 blz. Gebonden.

Colophon . Dit boek werd uitgegeven door A.J.G. Strengholt's Uitgeversmaatschappij N.V. aan de Leidschegracht te Amsterdam in 500 genummerde en door den bewerker A.M. de Jong gesigneerde exemplaren. De oorspronkelijke teekeningen zijn van Gustave Doré. De Maastrichtsche schilder-graveur Hub. Levigne ontwierp de sierletters en vignetten, die later door Jaap Pronk met de hand werden gekleurd. Hij graveerde het portret van De Balzac in koper, waarvan de afdrukken door den plaatsnijder zelf zijn gesigneerd. Hubert Levigne ontwierp ook den band.

Aantekening. Gedrukt door Drukkerij C. Haasbeek te Alphen aan den Rijn en gebonden in leder of perkament door H. van Rijmenam te 's-Gravenhage .

68. Bartelson, Henk:

De dans met het leven. [Utrecht, H.J. Aalderink. 1945]. Oblong 8 o . 19 bladen.

Colophon . Henk Bartelson werd 25-5-'26 te Utrecht geboren. Hij bezocht daar de Chr. Lagere School, waarna hij overging naar de Litt. Economische H.B.S. aan de Asch v. Wijckskade. In 1942 ontstonden zijn eerste, meestal natuur-lyrische verzen, die hun eindpunt vonden in het religieuze vers: Avondgebed. Allengs kwam daarna de kentering. Van een bepaalde richting is momenteel weinig sprake. Enkel speelt de herinnering in vele verzen een belangrijke rol. Deze bundel kwam tot stand in Maart en April van 't jaar 1945 te Utrecht; werd geïllustreerd en verzorgd door Hans Aalderink. Getypt door Alb. G. Wind. Gebruikt werden P. Proost papieren: Heros 1233 malchiet groen en Metalloid H 7150 rood koper voor de band. Pandora 8252½ naturelgeel voor de schutbladen.

Aantekening. In ongeveer 5 exemplaren getypt. Het exemplaar dat zich in de bibliotheek der Rijksuniversiteit te Utrecht bevindt, is getiteld: Eerste bedrijf. Behalve dit verschil in titelblad (een vrijheid die de uitgever zich veroorloofde) is in het colophon van dit exemplaar ook vermeld dat het werd getypt door Marti van Groen .

[p. 30] 69. Bastiaanse, Frans [Wilhelm Ange François Bastiaanse]:

Beeld en stroom. [Gedichten. Utrecht, Jac. P. Romijn. 1943]. 8 o . 24 blz. [Schildpad-reeks. No. 10]. Colophon . De voorafgaande verzen zijn geschreven tusschen 1911 en 1936 en werden ter gelegenheid van den 75-sten verjaardag van den dichter gepubliceerd in de Schildpadreeks in een oplage, uitsluitend bestemd voor vrienden en verwanten van dichter en uitgever. De bundel werd gezet uit de Benedictine en gedrukt op Oud-Hollandsch papier in den zomer van 1943.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van ongeveer 150 exemplaren door J. Pasman te Zuilen. Alle exemplaren werden gesigneerd door de dichter .

70. Baudelaire, Charles:

Conseils aux jeunes littérateurs. [La Haye, A.A.M. Stols]. 1944. 8 o . 24 blz.

Colophon . Cette fantaisie de Charles Baudelaire a été achevé d'imprimer avec les caractères ‘Lutetia’ par Claude Sézille à Paris pour le compte de l'éditeur Pierre Mangart à Rosières (Picardie). Le tirage est limité à 150 exemplaires sur papier de Hollande numérotés de 1 à 150.

Aantekening. Verscheen voor het eerst in ‘L'esprit public’ van 15 avril 1846. Gedrukt door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage .

71. Baudelaire, Charles:

Douze poèmes. Les fleurs du mal. [Enluminé de dessins et de lettrines à la plume et au pinceau per C.A.B. Bantzinger]. La Haye, D.A. Daamen S.A. 1939. [1943]. 4 o . 36 blz.

Justification du tirage . Ce recueil, contenant un choix des Fleurs du Mal de Charles Baudelaire, a été enluminé de dessins et de lettrines à la plume et au pinceau par C.A.B. Bantzinger. Il a été édité par la maison d'édition D.A. Daamen S.A., La Haye, et imprimé par J. van Boekhoven, Utrecht. La composition du texte, sauf les lettrines, a été faite avec le caractère italique de E.R. Weiss. Il a été tiré de la présente édition cinq cents exemplaires, dont quatre cent quatre-vingt-

[p. 31]

quinze sur papier de Hollande, numérotés de 6 à 500, les numéros 6 à 30, hors commerce, ont été réservés aux amis du dessinateur et de l'éditeur. Il a été tiré cinq exemplaires, numérotés de I à V, dont deux exemplaires destinés au dessinateur, deux exemplaires à l'éditeur et un exemplaire à Mme Dieuwke Aalbers-Kollewijn, qui en a fait les reliures à la main. Les exemplaires numérotés de I à V et de 6 à 30 ont été signés par le dessinateur.

Aantekening. Bevat de gedichten: Le mauvais moine; Don Juan aux enfers; Parfum exotique; Le balcon; Causerie; A une passante; Les aveugles; Le possédé; Hymne; Les promesses d'un visage; Allégorie; La mort des amants .

72. Baudelaire, Charles:

Le vin. Cinq poëmes choisis dans Les Fleurs du Mal. Avec des compositions en tailledouce par Jeanne Bieruma Oosting. Amsterdam, [A.A. Balkema]. 1943. Folio. 32 blz. [Vijf Ponden Pers]. Colophon . Imprimé en 55 exemplaires, d'après l'édition critique établie par Jacques Crépet et Georges Blin (Paris, José Corti, 1942), par. Joh. Enschedé en Zonen à Haarlem en Romanée de 16 sur papier Ossekop de Van Gelder Zonen, avec cinq compositions en tailledouce par Jeanne Bieruma Oosting pour l'agrément des bibliophiles du 5 lb.

Aantekening. De etsen werden gedrukt door Roelofssen en Huebner te Amsterdam. Typografische verzorging door Jan van Krimpen. Bevat de volgende gedichten: L'âme du vin; Le vin des chiffonniers; Le vin de l'assassin; Le vin du solitaire: Le vin des amants .

73. Bede.

[Enkele strofen uit een spel door Chris Dekker. Maastricht, Maarten N. Engelman. 1944]. 8 o . 8 blz.

Colophon . Dit geschenk werd gedrukt door Anselm voor enkele vrienden bij gelegenheid van de 22ste verjaardag van Chris. Er bestaan 7 exemplaren op Ingrespapier en 7 exemplaren op Haesbeek-papier.

Aantekening. Gezet, gedrukt en gebrocheerd door Anselm [Maarten N. Engelman] in de Kloosterdrukkerij te Bemelen (L.). Op het omslag staat als titel: Een bede .

[p. 32] 74. Begin van het Evangelie van den H. Johannes.

[Maastricht], Maaspers [Maarten N. Engelman]. 1940 [1944]. 8 o . 8 blz.

Colophon . Het begin van het Evangelie van den H. Johannes werd gedrukt met de Erasmus Mediaeval van S.H. de Roos in 10 exemplaren, op Oud-Hollands papier.

Aantekening. Gezet, gedrukt en gebrocheerd door Maarten N. Engelman bij N.V. Boosten en Stols te Maastricht .

75. Beknopt overzicht van de geschiedenis van het St. Jozefhuis te 's-Hertogenbosch.

Bij gelegenheid van het 75-jarig verblijf der Broeders van O.L. Vr. van Lourdes in deze inrichting. [Door Br. Amantius M. (kloosternaam van Aloysius Theodorus Wilhelmus Simons)]. 's-Hertogenbosch, N.V. ‘De glorende dag’. [Amsterdam, F. Hoes]. 1945. 4 o . 140 blz. Geïllustreerd. Colophon . Dit werkje verscheen in een oplage van 500 exemplaren in het eerste vredesjaar.

Aantekening. Gezet, gedrukt en gebrocheerd in 1944 .

76. Beknopt overzicht van een toekomstige federatie uit de Nederl. jeugdverenigingen.

[Door Jaap Kaal. Wormer], Libertijn-uitgave [in eigen beheer]. 1945. 8 o . 4 blz.

Aantekening. Enigszins aangevulde en gewijzigde herdruk van een artikel, dat verscheen in ‘De Libertijn’, aflevering 3 (Januari 1945). Zie nummer 991. In kleine oplage gedrukt door Kuijper's Drukkerij te Wormer .

77. Beloofde land, Het.

Een kleine hongercyclus. [Door Peter van Steen (pseudoniem van Peter Mourits). Amsterdam, in eigen beheer. 1945]. Oblong 8 o . 36 blz.

Colophon . In bezet Nederland. Januari 1945.

Aantekening. In ongeveer 150 exemplaren door de dichter gecyclostyleerd .

78. Benoit, Jacques [pseudoniem van Jacobus Joseph Maria Bayer]:

Ex corde. [Gedichten]. Leiden, A.W. Sijthoff's Uitgeversmaatschappij N.V. [1943]. 8 o . iv , 40, iv blz.

[p. 33]

Aantekening. Gedrukt door de uitgever in een oplage van 200 exemplaren. Een vijftigtal exemplaren werd door de uitgever in rood linnen gebonden. Eén exemplaar werd door Will H. Tweehuysen verlucht .

79. Bergrede, De.

(Matthéüs 5, 6 en 7). 's-Gravenhage, Boekhandel E. Wattez. [1945]. 8 o . 20 blz.

Aantekening. Werd in 1944 in een oplage van 1500 exemplaren gedrukt door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage .

80. Berijmd verzet.

[Bloemlezing uit de verzetspoëzie, samengesteld en ingeleid door Karel Cornelis van Boeschoten en Louis Jacques Zimmerman. 's-Gravenhage, in eigen beheer. 1944]. 8 o . 50 genummerde gedichten en 1 ongenummerd gedicht ‘Tot slot’. In mapje.

Colophon . Van deze uitgave werden 200 exemplaren op beter papier gedrukt. Hiervan blijven 150 exemplaren gereserveerd voor Nederlanders die in de gevangenis, het concentratiekamp of in het buitenland vertoeven. Zij zijn genummerd van i tot cl .

50 exemplaren, genummerd van 1 tot 50, blijven tot na de overwinning bewaard voor openbare bibliotheken en andere instellingen.

Aantekening. Gezet bij N.V. ‘De Residentiebode’ te 's-Gravenhage en gedrukt in een oplage van 2000 exemplaren door Drukkerij Albédon te 's-Gravenhage. Na de oorlog verscheen een gewijzigde en vermeerderde herdruk, verzorgd door Fred. Batten (Amsterdam 1945), waarin vele namen der dichters werden vermeld. Een 18-tal gedichten uit de illegale uitgave werd niet in deze herdruk, die in totaal 68 gedichten bevat, opgenomen .

81. Bezet gebied.

[Gedichten. Door Peter van Steen (pseudoniem van Peter Mourits). Amsterdam, in eigen beheer. 1944]. Oblong 8 o . 18 blz.

Aantekening. Deze bundel werd door de dichter in ongeveer 150 exemplaren gecyclostyleerd .

82. Bierce, Ambrose:

Het voorval op de Owl Creek brug, een fantastisch verhaal. [An occurence at Owl Creek Bridge]. Ingeleid en uit het Amerikaans vertaald door

[p. 34]

Jan Spierdijk, met houtgravures van Arnold Pijpers. [Bussum], Bayard Pers [F.G. Kroonder]. 1945. 8 o . 34 blz.

Colophon . Dit verhaal is ontleend aan een na de oorlog bij de uitgever F.G. Kroonder te Bussum verschijnende grote bundel novellen van Bierce, welke werd verzameld en vertaald door Jan Spierdijk. Het is in April 1945 met de hand gezet uit de Bodoni-letter en in een beperkte oplaag gedrukt op houtvrij Britannia-tekst. Lay-out en typografische verzorging van J. van Eikeren. Vijftig exemplaren gedrukt op Oud-Hollands vergé werden genummerd van 1-50, de nummers 1-25 zijn bovendien voorzien van een extra stel, door den kunstenaar A. Pijpers, gesigneerde handdrukken van de vijf houtgravures.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren door Drukkerij C. Visser te Huizen. De bundel, waarvan in de colophon sprake is, verscheen in 1949 bij F.G. Kroonder te Bussum onder de titel: ‘Soldaten en burgers’. Deze bundel is een vertaling van de in 1891 verschenen ‘Tales of soldiers and civilians’ .

83. Bilderdijk, Willem:

Opgaan, blinken en verzinken. [Met tekening]. Folio. Plano.

Aantekening. Een herdruk van de laatste 8 coupletten van ‘Afscheid, uitgesproken in de Amsterdamsche afdeeling der Hollandsche Maatschappij van Wetenschappen en Kunsten, den tienden van Louwmaand des jaars 1811’ .

84. Bittere Mei.

[Gedichten. Door Christina Gezina Kolkmeyer. Met tekeningen. 's-Gravenhage, in eigen beheer]. 4 o . 18 bladen.

Aantekening. ‘Aan alle mishandelde en gedoode, geplunderde en van hun vrijheid beroofde slachtoffers van de twee meest oorlogszuchtige en wreede landen van de wereld, Duitschland en Japan, wordt dit met diepen eerbied opgedragen’. In een klein aantal getypt. De dichteres overleed op 7 Februari 1945 te 's-Gravenhage .

85. Blaman, Anna [pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt]:

Ontmoeting met Selma. Met een tekening van E.A. Hof. [Utrecht, Jac. P. Romijn. 1943]. 8 o . 32 blz. [Schildpad-reeks. Tweede Tiental. No. 5].

[p. 35]

Colophon . Deze novelle ‘Ontmoeting met Selma’, door Anna Blaman, werd geschreven in Augustus 1943, gezet uit de letter van Garamont, versierd met een tekening van E.A. Hof en gedrukt in den winter van 1943 in een oplage, welke uitsluitend bestemd is voor vrienden en verwanten van schrijfster, illustrator en uitgever.

Aantekening. Naar het ontwerp van A.A.M. Stols gedrukt door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage, in een oplage van ongeveer 175 exemplaren. Het schildpadvignet werd door Toon van Ham getekend. De schrijfster signeerde alle exemplaren .

86. Blinken de brigade, De.

[Gedicht door Elisabeth Joséphine Hannema-van Maasdijk. Met tekeningen van Karel (Leendert) Links. 's-Gravenhage, Libertas. 1945]. Folio. Plano.

Colophon . Deze rijmprent werd April 1945 in het verborgene gedrukt. Van de oplage werden 700 exemplaren genummerd.... Uitgave Libertas.

Aantekening. Gedrukt door H. de Koningh te 's-Gravenhage in een oplage van 5000 exemplaren. Het gedicht werd opgenomen in Elisabeth van Maasdijk: Aan hen die vielen. ('s-Gravenhage 1945). ‘Libertas’ was een te 's-Gravenhage verschijnend illegaa blad .

87. Bloch, Vitale:

Lissiana. Anlässlich des wiedergefundenen ‘Atelier der Malerin’. ['s-Gravenhage, A.A.M. Stols]. 1942. 8 o . 16 blz. Geïllustreerd.

Aantekening. In een oplage van 25 exemplaren gedrukt door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage. Overdruk uit de feestbundel ‘Aan Max. J. Friedländer’. Zie No. 19 .

88. Bloed en vuur.

[Gedicht. Door Johannes Jacobus Buskes Jr. Amsterdam, in eigen beheer. 1943]. 8 o . Plano.

Aantekening. In een oplage van 1000 exemplaren gestencild en verspreid. ‘Opgedragen aan kommandant Bouwe Vlas, toen de Duitschers de kweekschool in beslag namen en het Leger des Heils liquideerden’ .

89. Bloedkoralen.

Gedichten van E.V.M. [pseudoniem van Elisabeth Joséphine Hannema-van Maasdijk]. Halewyn-Pers ['s-Gravenhage, A.A.M. Stols en F. Tamminga]. 1944. 8 o . 16 blz.

[p. 36]

Colophon . Gezet uit de Gravura-letter en in de maand November 1944 in het verborgene gedrukt door Dirk Voskens te Amsterdam als eerste uitgave zijner Halewyn-Pers in een oplage van 525 exemplaren op geschept Ossekop-papier van Van Gelder Zonen, genummerd van 1-500 en van i-xxv welke laatste ter beschikking van den uitgever bleven.

Aantekening. Gedrukt door F. Tamminga en gebrocheerd door H. de Koningh, beiden te 's-Gravenhage .

90. Bloemekens uit den Seraphijnschen Lusthof.

Zie Een van onze eerwaarde paters. No. 230.

91. Blom, Willem E[ldert]:

Inter alia. [Gedichten]. Uitgegeven door den schrijver voor zijn vrienden. 1941. ['s-Graveland, G.W. Breughel. 1944]. 8 o . 58 blz. Gebonden.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van 250 exemplaren door N.V. Leiter-Nypels te Maastricht. De blz. 37-56 bevatten enkele oorspronkelijke Zweedse gedichten van de auteur alsmede een volledige vertaling in het Zweeds van het Wilhelmus. De gedichten werden gekozen door Jac. van Hattum .

92. Blom, Willem E[ldert]:

Procul negotiis. Gedichten. Uitgegeven door den schrijver voor zijn vrienden, 1941. ['s-Graveland, G.W. Breughel. 1943]. 8 o . 40 blz. Gebonden.

Aantekening. In een oplage van 250 exemplaren gedrukt door N.V. Boosten en Stols te Maastricht. De gedichten werden gekozen door Jac. van Hattum .

93. Boendale, Jan van:

Hoe dichters dichten sullen. [In modern Nederlandsch overgebracht door Bertus Aafjes (Lambertus Jacobus Johannes Aafjes)]. Amsterdam, A.A. Balkema. 1945. 8 o . 20 blz.

Colophon . Deze tekst is ontleend aan Jan van Boendale's Der Leken Spiegel, geschreven van 1325 tot 1330, door Bertus Aafjes in modern Nederlandsch overgebracht en in 1945 gedrukt door de handpers van d'Oude Zoutkeet [Klaas Woudt] op Hollandsch papier met de Astreeletter voor honderd liefhebbers.

[p. 37] 94. Boer, Jan:

Plougende boer. Kerstgedicht 1943. Groningen, J. Niemeijer's Uitgeversmaatschappij. [1943]. 8 o . 8 blz.

Aantekening. In een oplage van 250 exemplaren gedrukt door N.V. Dijkstra's Drukkerij te Groningen .

95. Boeren.

Open brief van het land. [Gedicht. Door Bertus Aafjes (Lambertus Jacobus Johannes Aafjes). Amsterdam, A.A. Balkema]. 1945. 8 o . 8 blz.

Aantekening. Gedrukt in een oplage van ongeveer 500 exemplaren door D'Oude Zoutkeet [Klaas Woudt] te Zaandijk. Herdrukt in Bertus Aafjes: Gedichten. (Amsterdam 1947) .

96. Boeren, P[etrus] C[ornelis]:

Het stille domein. Verlucht door Chris Bender. Besienders-pers [Nijmegen, in eigen beheer. 1944]. 8 o . 32 blz.

Colophon . De bundel Het stille domein van Dr. P.C. Boeren werd verlucht met teekeningen van Chris Bender en gezet met de Gentzsche Antiqua op Espartopapier in een oplage van honderd en vijftig exemplaren.

Aantekening. Gedrukt door de N.V. Centrale Drukkerij te Nijmegen .

97. Bornkamp, A[rie]:

Bibliografie van de werken van A. Roland Holst. [Rotterdam, in eigen beheer]. 1942. 8 o . 28 blz.

Colophon . De oplage van deze bibliografie bedraagt 35 exemplaren, waarvan 10 (genummerd i-x ) op geschept Ingres-papier van Van Gelder en 25 (genummerd van 1-25) op houtvrij romandruk ‘Da Costa’ van G.H. Bührmann.

Aantekening. Op blz. 22 is een aanvulling ingeplakt, terwijl er ook nog een blad ‘Aanvullingen’ los is bijgevoegd .

98. Bos, Gerben [pseudoniem van Klaas Hanzen Heeroma]:

De wiekslag van den vrede. Gedichten uit Augustus en September van het jaar 1944. [Oegstgeest, in eigen beheer. 1944]. 8 o . 12 blz.

Colophon . Gedrukt voor den dichter in September 1944 in een oplage van 200 exemplaren op gewoon en 10 exemplaren, genummerd van i tot x op Hollands

[p. 38]

papier. Hiervan is nummer i bestemd voor H.M. de Koningin en nummer ii voor H.K.H. Prinses Juliana, wanneer zij zullen zijn weergekeerd in het bevrijde Nederland.

Aantekening. Gedrukt door N.V. Drukkerij P.J. Jansen te Leiden. Een gedeelte der gedichten werd overgenomen in Muus Jacobse: Vuur en wind. ('s-Gravenhage 1945) .

99 Bos-Idylle.

Naar een 18e eeuwse gravure. [Door Ab (Albert) Visser. Met frontispice van C.A.B. Bantzinger. Groningen], In agris occupatis [A. Th. Mooij, W.H. Nagel en W.H. Overbeek]. 1944. 8 o . 16 blz. [Volièrereeks. No. 12].

Colophon . Dit is de eerste druk van Bos-Idylle, op Dührer tekst gedrukt met de Hollandsche Mediaeval. De nummers i tot en met cc werden door de Volière in vriendschap aangeboden aan ‘De Bezige Bij’; honderdtien arabisch genummerde exemplaren, waarvan de eerste tien werden gesigneerd door den dichter, bestemde zij voor haar eigen kring, als nummer 12 van de reeks.

Aantekening. Gedrukt door H.N. Werkman te Groningen. Bij de exemplaren die door De Bezige Bij werden verspreid is een losse mededeling gevoegd: Door ingrijpen van den overheerscher gelukte het dezen de hand te leggen op een deel van deze uitgave. Slechts 68 exemplaren bereikten ‘De Bezige Bij’. Deze exemplaren werden genummerd van I-LXVIII. Het gedicht werd later opgenomen in Ab Visser: Millennium. (Amsterdam 1946) .

100. Bosman, Anthony [Anthonie]:

Drie decennia avantgarde kunst. Odyssea Pers [Noordeloos, in eigen beheer. 1945]. 8 o . 36 blz.

Colophon . ‘Drie decennia avant-garde kunst’, een studie van Anthony Bosman, werd voor de Odyssea Pers in het voorjaar van 1945 gezet uit de Romaans letter en gedrukt op een handpers in een oplaag van 150 exemplaren. Zij werden genummerd van i-xv en van 16-150.

Aantekening. Gedrukt door Drukkerij ‘De Alblasserwaard’ te Bleskensgraaf. Deze studie verscheen eerst in ‘Den Gulden Winckel’, Juli 1940-Januari 1941 .